Guatemala > Antigua en omgeving > Antigua, dag 2
Extra politie vandaag
None

[9-3-2014]

Foto: kleurig straatje in Antigua.

We beginnen vandaag met praktische zaken als het afgeven van de was. Bij de VVV informeren we waar we wel en niet veilig heen kunnen, maar we hoeven ons geen zorgen te maken. Het is vandaag zondag en de dag van de grote processie, dus druk met mensen en extra politie. Veiliger dan ooit. Antigua is een aangename en mooie stad en wij vinden het de mooiste stad die we tot nog toe bezocht hebben. We komen tijd tekort om alle leuke straatjes, ruïne-kerken en koloniale gebouwen te bekijken. Meestal zijn we niet blij als we op zondag in een stad zijn, omdat dan veel dicht is. Maar hier boffen we. Ter ere van het begin van de vastentijd is er een 12 uur durende processie en de stad is vol met prachtig geklede, lokale toeristen.

Cerro de la Cruz
None

[9-3-2014]

Foto: uitzicht op Antigua met het rechte stratenpatroon en de Agua vulkaan op de achtergrond.

We gaan eerst naar de Cerro de la Cruz, een korte klim over een keurige trap naar een groot kruis op een heuvel. Je hebt er prachtig uitzicht over de stad en twee van de drie vulkanen.
Boven bij Cerro de la Cruz staat een souvenirverkoopster die een klein zoontje en een nog kleiner dochtertje heeft. Het kleine meisje zit op de trap te huilen. Onmiddellijk komt grote broer aangesneld, grijpt met zijn kleine knuistje haar handje beet en troost haar. Hij laat haar niet meer los en spreekt haar bemoedigend toe. Al snel is ze haar tranen vergeten en samen klauteren ze over de hoge treden naar boven. Hij laat haar pas los als ze veilig bij mams zijn. Vertederend om te zien hoe liefdevol en zorgzaam hij voor haar is. Even later horen we weer gehuil. Nu zit grote broer hartstochtelijk te snikken. De kleine meid zit verstijfd van schrik naar hem te kijken. Haar wereldje lijkt ingestort nu grote broer het niet meer ziet zitten. Snel daarna dollen ze alweer saampjes op het gras. Een aandoenlijk stel.

Candelaria kerk
None

[9-3-2014]

Vanaf het uitzichtpunt komen we langs de Candelaria kerk. Alle kerken hier bestaan uit ruïnes van Spaanse koloniale kerken die in de speciale Antigua barokstijl zijn gebouwd en bij de aardbeving in 1773 toen Antigua als hoofdstad verlaten is, zijn ingestort.

Santa Teresa kerk
None

[9-3-2014]

De Santa Teresa kerk mogen we niet in; die doet nu dienst als gevangenis.

De oude Jezuïetenkerk met klooster
None

[9-3-2014]

Vervolgens komen we langs de oude Jezuïetenkerk met klooster, sociëteit van Jezus. De Jezuïeten zijn in 1767 door de Spaanse koning Carlos III het land uitgezet omdat ze te machtig werden en een bedreiging voor de kroon vormden. Het klooster is nu van het rijk en wordt gebruikt ter promotie en voor tentoonstellingen. Het is een fraai gerestaureerd gebouw met wel vier verschillende binnenplaatsen en prachtige balustraden.

Was- en roddelplaats
None

[9-3-2014]

Foto: de wasplaats met pilaren waar de vrouwen elkaar ontmoeten.

De Santa Clara kerk staat aan een klein pleintje met mooie palmen en de wasplaats met bogen waar vrouwen de was komen doen en roddels uitwisselen.

San Pedro: nu ziekenhuis
None

[9-3-2014]

Aan de andere kant van het plein staat de San Pedro die volgens de kit te mooi opgeknapt is. Wij vinden dat wel meevallen, hij detoneert helemaal niet. In het voormalige klooster is nu een ziekenhuis en je mag er alleen in om patiënten te bezoeken. Dat doen we maar niet.

Wonderen van Hermano Pedro de Betancourt
None

[9-3-2014]

We zijn al een tijd op weg naar de processie, maar dat duurt lang omdat we onderweg steeds zulke mooie dingen tegenkomen dat we die maar eerst doen. Een van die punten is de San Francisco kerk met kloosterruïne. In de kerk ligt Hermano Pedro de Betancourt – naamgever van ons hotel – in zijn tombe. Hij is vermaard om zijn wonderen. Drommen mensen komen naar de kapel, speciaal gebouwd voor zijn tombe. In de ruïne is ook een museum aan hem gewijd, waar relikwieën, doodskleed, habijt tot zelfs zijn uiterst oncomfortabele onderbroek – geen foto toegestaan – worden tentoongesteld. In een apart kamertje zijn alle dankbetuigingen voor zijn wonderen verzameld. Er hangen krukken, brillen, protheses van alle ledematen, korsetten en natuurlijk talloze briefjes van mensen die menen hun genezing aan hem te danken te hebben. Ook zijn er grote collages van kleine fotootjes van mensen die allemaal door Pedro geholpen zijn. Wij vinden dat grappig om te zien, maar de andere bezoekers, uitsluitend uit Guatemala, zijn zeer onder de indruk.

Zegenen van een jeep
None

[9-3-2014]

Op de parkeerplaats zien we hoe een priester met de wijwaterkwast een nieuwe jeep en later een motor zegent. Wij kunnen ons bij zulke geloofsuitingen – geldt eigenlijk voor alle geloofsuitingen – helemaal niets voorstellen, maar de jeepeigenaar straalt bij zijn gezegende jeep.

Grote processie
None

[9-3-2014]

Foto: enorme praalwagen. Hoe zwaar de wagen is, kan je zien aan de grote hoeveelheid dragers.

Op het moment dat we de kerk verlaten, komt net de processie voorbij. Hart van de stoet vormt een zwaar, zeker door 60 heel langzaam vooruit schuifelende mensen gedragen, altaarstuk met heiligenbeelden, een Christus met kruis en een sierboog. Het wordt begeleid door vals spelende muziekkorpsen en drommen mensen in paarse gewaden. Die paarse gewaden huur je van de kerk als je je inschrijft voor de processie en daar is duidelijk veel belangstelling voor.

Merchandising
None

[9-3-2014]

Foto: ook processiepoppetjes te koop.

De stoet wordt vergezeld door een leger verkopers met ijs, ballonnen, paarse poppetjes, snoep, tassen, sjaaltjes, sigaretten, sieraden en alles wat je kan verkopen. Als afsluiting rijdt een vuilniswagen met een grote groep straatvegers die alle troep van straat veegt.

Merced kerk
None

[9-3-2014]

Foto: het tapijt is helemaal van gekleurd zaagsel gemaakt en wordt omgeven door ananassen.

Na de processie lopen we naar de Merced kerk wat denk ik met de geel met wit bewerkte voorkant en veel wit stucwerk, de mooiste kerk is. Op de vloer is een tapijt van gekleurd zaagsel met een sierrand van hele ananassen gemaakt. Alle kerken zijn van binnen nu extra mooi omdat vanwege de vastentijd alle beelden behangen zijn met paarse omslagdoeken wat een speciaal effect geeft.

Bloemenpatronen
None

[9-3-2014]

Foto: voordat de processie langskomt worden bloemenpatronen op straat gelegd.

Bij de Merced kerk is een leuke markt met veel eten en een opvallende pindaverkoper die niet met een kraampje pinda's staat, maar zijn pinda's in een volle kruiwagen voortduwt.
In een straatje in de buurt van de Merced kerk zien we hoe mensen midden op straat op gras bloemenpatronen aan het leggen zijn voor de processie die straks langs komt.