Costa Rica > Rincón de la Vieja > Rincón de la Vieja NP
Park met vulkanische verschijnselen

[9-2-2014]

Foto: ontsnappende zwaveldampen.

We gaan vandaag voor een lange vogeltocht met Dennis in het Rincón de la Vieja Nationale Park. In het park ligt de 1.916 m hoge gelijknamige stratovulkaan. Het is een van de meest toegankelijke vulkanen van het land, maar wordt door zijn ligging – in een uithoek van Costa Rica – toch relatief weinig bezocht. Het park dat op de werelderfgoedlijst staat, heeft een scala aan vulkanische verschijnselen: fumaroles (gaten waaruit stoom te voorschijn komt), hete bronnen met kokend heet, borrelend, zwavelrijk water, een groot uiterst zuur meer met kokend water en een gemene kleur en moddervulkanen die onder voortdurende blub-blob geluiden metershoge modder spuiten. Alle verschillende mineralen uit de vulkaan zie je terug in de rotsen rondom die alle kleuren van de regenboog hebben.

Prachtige motmot

[9-2-2014]

Foto: turquoise-browed motmot (wenkbrauwmotmot).

Voordat we vertrekken, kijken we eerst op het terrein rond. We zien de wren van gisteren die we van de goede naam hebben voorzien en eindelijk de prachtige motmot waar ik al zo lang naar uitkijk.

Diverse landschapstypen

[9-2-2014]

Het park zelf heeft meer te bieden dan vulkanische verschijnselen. Als je over de helling van de vulkaan door het park loopt, kom je door diverse landschapstypen. We starten in het droge bos, later passeren we de overgangszone en hoger komen we in het primaire tropisch regenwoud uit. Later in de buurt van de vulkanische verschijnselen is het microklimaat extreem heet en droog en daar wandelen we over een savanne met open en laag struikgewas.

Diverse landschapstypen

[9-2-2014]

Foto: de overgebleven strangler fig (wurgficus) nadat de gastheerboom dood is.

Door de diversiteit in habitats en door zijn geïsoleerde ligging heeft het park een grote variëteit aan planten en dieren. We zien hier werkelijk indrukwekkende strangler figs (wurgficus) in alle stadia: van gedeeltelijk overgroeide bomen tot ver overgroeide bomen en zelfs een strangler fig waarin niets meer terug te vinden is van de oorspronkelijke boom, behalve de plek waar hij gestaan heeft.

Slingerapen

[9-2-2014]

De groep slingerapen met jonkies komt heel dichtbij, omdat ze afkomen op het geluid dat Dennis maakt.
De parkieten vliegen te snel voor ons en de brulapen laten zich vandaag alleen horen. De kapucijnaapjes en twee agouti's zijn wel zo vriendelijk om zich goed te laten zien.