Costa Rica > Cahuita en Tortuguero > naar Tortuguero
Naar El Ceibo
None

[21-1-2014]

Foto: boom bij El Ceibo.

Vanaf Puerto Viejo vertrekken we voor dag en dauw – de wekker staat op vier uur – naar Tortuguero, onze volgende bestemming. Afgelopen nacht heeft het flink geregend en ook onderweg regent het.
Waarom we zo vroeg vertrekken weten we zelf ook niet en wat we precies in Tortuguero gaan doen ook niet. De reisbescheiden zijn summier. Transport: pick up at 5; Drop off El Ceibo at 8; boat, boat. Program: as scheduled. Zelf weten we dat Tortuguero alleen per boot te bereiken is en dat we er ook een boottocht gaan maken.
We rijden in 2,5 uur naar Guápiles. Daar draait de auto van de weg af en een groot hek gaat voor ons open. We komen uit bij een groot restaurant. De chauffeur vertelt ons dat dit El Ceibo is, dat we hier ontbijt krijgen en met de bus verder gaan. Ontbijt is eigenlijk niet echt nodig, want ons vorige hotel is zo vriendelijk geweest om ons de avond voor vertrek een bak met vers fruit en twee verpakte sandwiches mee te geven, maar goed. Tijdens ons tweede ontbijt komen steeds meer bussen aan. Een dikke man komt vertellen dat hij onze gids is en geeft twee bagagelabels. Rik zegt dat we drie stuks bagage hebben, maar dat maakt volgens de gids niets uit. Bij El Ceibo zien we nog een tweevingerige luiaard met een jonkie, echt heel lief. In de bomen rondom zien we een grote boomkruiper en flycatchers, die door de regen en de afstand door ons niet op naam te brengen zijn.

luiaard met jonkie
None
El Ceibo
Schoolreisje?
None

[21-1-2014]

Om even over negenen vertrekt de hele colonne bussen. In de bus vertelt Johnny (de gids) ons dat we nu naar La Pavona gaan en daar overstappen op de boot die ons naar de Pachira Lodge in Tortuguero brengt. Ook horen we het programma voor de komende dagen met de exacte tijden erbij. We voelen ons al op een schoolreisje. Dit soort grootschalige aanpak zijn we heel niet gewend. Onderweg vertelt Johnny ook over de bananen en de ananas die hier grootschalig gekweekt worden voor de export. Ananas en banaan hebben geen seizoen en worden zo behandeld dat ze het hele jaar geoogst kunnen worden. Op de bananenplantages zijn afvoerkanalen om het overtollige regenwater af te voeren en rails waaraan de handmatig geplukte trossen bananen afgevoerd worden naar de vrachtauto’s voor verder transport. Koffie wordt ook veel geteeld in Costa Rica, maar dat kent wel seizoenen. We zien vanuit de bus ook velden met yams en met guave en denken onderweg nog twee toekans te zien op de telegraafdraden.
In La Pavona – even voorbij Cariari – stappen alle passagiers in de stromende regen over op de boten en vanaf daar varen we naar Tortuguero.

groene oever
None
water staat hoog
None
op weg naar Tortuguero
None
naar volgende pagina:
volgende: het dorp Tortuguero