Costa Rica > Cahuita en Tortuguero > het dorp Tortuguero
Pachira Lodge
None

[21-1-2014]

Pachira Lodge is groot en gestroomlijnd georganiseerd. Omdat we nog even op de bagage moeten wachten krijgen we eerst lunch. Ze serveren uitsluitend buffet maaltijden, waarbij het eten wordt opgeschept. Een hele groep hebben ze in een mum van tijd verwerkt en iedereen wordt snel voorzien van drankjes, toetjes en koffie. Hier ben je een echte toerist.
Als de bagage is gearriveerd, ontbreekt de groene tas met de jasjes en het notebook, maar grote opluchting, na tien minuten komt de boot met zoekgeraakte bagage en is de groene tas weer terecht. We hebben opnieuw een prachtige bungalow met een gigantisch breed bed en voor- en achterdeur. Er zitten vier kamers op een gemeenschappelijk plateautje.

hummingbird
None
Rufous-tailed hummingbird (roodstaartamazilia)
Ecotoerisme
None

[21-1-2014]

Foto: bijverdienste voor lokale jongens.

Parque Nacional Tortuguero ligt in het noordoosten van Costa Rica en heeft een grote diversiteit aan habitats zoals lagunes, moerassen, tropisch regenwoud, mangroves en strand. Het strand is heel belangrijk voor de zeeschildpadden die hier jaarlijks hun eieren komen leggen, twee soorten doen dat van maart – mei, de andere van augustus tot begin oktober. Al in 1959 is hier een natuurbeschermingscentrum opgezet. Met inschakeling van de lokale bevolking zijn de schildpadden opgewaardeerd van consumptieproduct tot onmisbare trekpleister voor ecotoerisme. Hier komen drie of vier soorten zeeschildpadden voor, maar in heel Costa Rica vind je vijf van de zeven soorten zeeschildpadden. Wel de moeite waard dus om te beschermen. Het tropisch regenwoud en de bijbehorende lagunes en moerassen met hun rijke flora en fauna maken het park extra aantrekkelijk. Voor de schildpadden zijn we in het verkeerde seizoen, maar de rest kunnen we wel zien.

Zoals meester Johnny in de bus al had beloofd, gaan we ‘s middags met de hele klas naar het dorpje Tortuguero en het strand. De 32 km strand bij Tortuguero is de broedplaats voor de schildpadden. In het seizoen komen er wel tot 300 schildpadden om eieren te leggen. In het natuurcentrum hebben ze een leuke video en veel informatie over de schildpadden en hun bescherming.
Om half vijf gaan we met de klas weer terug naar huis. Als we terugkomen moeten we van meester Johnny allemaal laarzen uitzoeken, want die hebben we morgen met de wandeling nodig. Meester Johnny heeft nog een verrassing voor ons. Als extra bovenop het standaardprogramma hebben wij morgenochtend om kwart voor zes een excursie per boot. Dat is wel heel leuk, zo'n vroege ochtendtocht!

schildpaddenstrand
None
Geen schildpadden, wel zeewinde
strand
None
palmenstrand
None
Tortuguero
kerkje
None
bisschopstangare
None
Blue-grey tanager
papegaai en toekan
None
naar volgende pagina:
volgende: ochtendtrip Tortuguero