Belize 2014 > Hidden Valley en Placencia > Flores-Placencia
Over Belize

Over Belize

Belize is maar een klein land, iets meer dan de helft van Nederland en is met zijn ongeveer 350.000 inwoners niet erg dicht bevolkt.
Belize verschilt in veel opzichten van de andere landen in Midden-Amerika. Net als Yucatan in Mexico en Petén in Guatemala was Belize in vroeger tijden een druk bevolkt Maya gebied. Maar na de invasie van de Spanjaarden gaat de geschiedenis verschillen. De Spanjaarden verklaarden het gebied weliswaar tot Spaanse kolonie, maar vestigden zich er niet vanwege de schaarste aan goud en het verzet van de Maya's. In de 17e eeuw kwamen Engelse en Schotse immigranten die zich bezig hielden met de houthandel en de handel in zwarte slaven. Later volgden piraten bekend als de Baymen voor wie Belize een goede uitvalsbasis voor het enteren van de Spaanse schepen was. Uiteindelijk droeg Spanje de rechten op het gebied over om zo een einde te maken aan de piraterij. De Britten die het gebied aanvankelijk niet als kolonie hadden willen erkennen om de Spanjaarden niet te provoceren, vonden het nu tijd worden het gebied onder Brits gezag te brengen. Het duurde nog tot begin 19e eeuw voordat Belize, dat zo zijn eigen wetten en regels hanteerde, het Brits gezag aanvaardde en op aandringen van de Britten officieel de slavernij afschafte, wat overigens niet leidde tot een beter leven voor de volledig van de landeigenaar afhankelijke werknemers.

Als Britse kolonie trok het toenmalige Brits Honduras veel Britse investeerders, waaronder Belize Estate and Produce Company die bijna de helft van het gebied in handen had en ervoor zorgde dat de economie vooral op de handel in mahoniehout dreef. Tijden de depressie in de dertiger jaren van de 20e eeuw stortte de economie door de dalende vraag naar hout in. Een orkaan in 1931 maakte de zaak nog erger en de weigering van de regering om vakbonden te erkennen samen met de devaluatie van de munt die de economie nog meer schade toebracht, leidden tot een steeds sterkere roep om onafhankelijkheid.

In 1964 kreeg het land zelfbestuur en in 1973 werd de officiële naam van het land Belize. De onafhankelijkheid stagneerde door de claim van Guatemala dat Belize onderdeel van hun land vormde en de weigering de nieuwe natie te erkennen. Pas in 1981 werd Belize zelfstandig, terwijl 1500 Britse troepen achterbleven om het land te beschermen tegen Guatemala. In 1992 erkende Guatemala Belize officieel als zelfstandig land en in 1994 werden de meeste Britse troepen teruggetrokken. Het dispuut met Guatemala is echter nog steeds niet echt opgelost en aan beide kanten van de grens bewaken militairen het gebied. Guatemalteken mogen Belize niet in en Belizanen komen Guatemala niet in. Belize hoort bij de Gemenebest en erkent de koningin van Engeland als haar staatshoofd, vertegenwoordigd door een gouverneur generaal die in praktijk weinig politieke invloed heeft. De officiële taal hier is Engels, maar Engels Creools en Spaans hoor je hier meer.

routekaart

Als op een kaart icoontjes voorkomen, kun je meestal daarop klikken om enig houvast te krijgen over die plek op de kaart.

Soms bevat die informatie dan ook een link naar de betreffende webpagina.

naar volgende pagina:
volgende: Hidden Valley, dag 1