Sri Lanka in vogelvlucht > Centraal Sri Lanka > Udawattakele en Peradeniya
Udawattakele Forest Reserve

[14 februari 2019]

Udawattakele Forest Reserve

Na de tempel van de Tand blijven we nog een dagje in Kandy om – met gids – naar het Udawattakele Forest Reserve te gaan. Leuk genoeg is Vimukthi, onze goede vogelgids van het begin, weer onze gids. In de stad pikken we niet alleen Vimukthi op, maar ook Danouskha die baas van Vimukthi en Sanjaya is en ons graag een keertje wilde ontmoeten. Prima hoe meer gidsen, hoe beter. Het Udawattakele Forest Reserve is een historisch bosreservaat van 104 ha op de heuvels direct boven Kandy stad. In het Kandy koninkrijk was het bekend als Uda Wasala Watta dat ‘tuin boven het koninklijk paleis’ betekent. Het park werd als koninklijke tuin gebruikt en de vijver werd gebruikt om in te baden. De tuin was verboden voor publiek. Het gebied dat bestaat uit dicht bos, is beroemd om zijn vele vogels, maar er is ook een grote variëteit aan planten, vooral lianen, struiken en kleine bomen. Vogels kijken kost hier best moeite, want het nadeel van een dicht bos is dat er veel bomen staan, waardoor je de vogels lastig ziet en het er behoorlijk donker is. Bovendien zijn de hellingen steil en de bomen hoog, zodat je al gauw een stijve nek krijgt.

Moet je doorgaans vroeg opstaan om vogels te zien, hier slapen ze kennelijk uit, want de eerste uren zien we relatief weinig. Dat ligt dit keer niet aan ons, ook de gidsen zien weinig en wat ze zien zit zo hoog en ver weg, dat je niet meer dan een silhouet ziet. We horen overigens meer dan genoeg vogels, maar ze spelen verstoppertje. Later op de ochtend komt het helemaal goed en zien we weer prachtige vogels, een muntjak (hertje) en apen. De hoofdprijs van vandaag gaat zonder meer naar de pitta. Pitta’s zijn vogels met een bijzonder uiterlijk en met een heel kleurig verenkleed die bij voorkeur in de ondergroei van het bos scharrelen en doorgaans erg schuw zijn. Vandaag is pitta in een uitzonderlijk goede bui en heeft zo ontzettend veel geduld met die twee stumpers die maar voortdurend over hem heen kijken, terwijl hij al zo lang stil is blijven zitten voor de foto. Ik hoopte zo dat ik de pitta zou zien en deze heeft dat helemaal begrepen. Na een hele lange ochtend keren we volledig tevreden weer terug en ‘s middags lopen we nog een rondje langs het meer van Kandy en bekijken nog wat tempels rondom de tempel van de tand.


Udawattakele Forest Reserve bij Kandy (Sri Lanka)

Udawattakele Forest Reserve


Negenkleurige pitta (Indian Pitta) in het Udawattakele Forest Reserve bij Kandy (Sri Lanka)

Negenkleurige pitta (Indian Pitta)


Nieuwsgierige schildpad in het Udawattakele Forest Reserve bij Kandy (Sri Lanka)

Nieuwsgierige schildpad


Peradeniya botanische tuin

[15 februari 2019]

Peradeniya botanische tuin

Voordat we Kandy definitief achter ons laten, gaan we nog naar de Peradeniya botanische tuin. Het is de grootste botanische tuin van het land, beroemd om zijn orchideeën en herbergt meer dan 4.000 planten. De oorsprong van de botanische tuin gaat terug tot 1371 toen koning Wickramabahu III de troon besteeg en zijn hof vestigde in Peradeniya, dicht bij de Mahaweli rivier. Het basisidee voor de botanische tuin kwam in 1821 van Alexander Moon, die de tuinen gebruikte voor koffie en kaneelplanten. In 1843 werd het officieel een botanische tuin met planten uit andere tuinen. En alhoewel de tuin een belangrijke functie had als botanische tuin, bleef ook productie van thee en later van rubber van belang.

De tuin is echt prachtig en heel erg goed verzorgd. Nergens zie je verwelkte bloemetjes, overal staan naambordjes bij en het is een genot om er rond te lopen. De orchideeënkas staat vol prachtig bloeiende orchideeën, er is een varenhoek en een galerij met immens grote bomen die al heel erg oud zijn. Er is ook een hoek waar belangrijke personen een boom geplant hebben. Yuri Gagarin, de Russische ruimtevaarder, heeft een boom met prachtige oranje bloesem geplant. Natuurlijk zien we er ook leuke vogeltjes, want die houden wel van zoveel groen bij elkaar.


Ceylonese brilvogel (Sri Lanka white-eye) in de Peradeniya botanische tuin (Sri Lanka)

Ceylonese brilvogel (Sri Lanka white-eye)


Flower garden in de Peradeniya botanische tuin (Sri Lanka)

'Flower garden'


Canarium Row met Giant Java Almond in de Peradeniya botanische tuin (Sri Lanka)

Canarium Row met Giant Java Almond


Laan in de Peradeniya botanische tuin (Sri Lanka)

Laan in de Peradeniya botanische tuin


naar volgende pagina:
volgende: Kitulgala