Sri Lanka in vogelvlucht > Zuid Sri Lanka > slot Sri Lanka trip
Boottocht op de Madu Ganga rivier

[28 februari 2019]

Boottocht op de Madu Ganga rivier

Onderweg van Galle naar Bentota stoppen we in Balapitiya voor een boottocht op de Madu Ganga rivier. De rivier is omgeven door mangrovebos met veel kleine eilandjes en een fijn gebied voor vogels en andere dieren. Bij deze tocht gaat weer een voortreffelijke vogelgids mee. Gelijk zien we weer heel veel vogels. Zo langzamerhand wordt het steeds moeilijker om nieuwe soorten te vinden, maar we scoren toch ook vandaag een soort die we niet eerder gezien hebben.


Visser op de Madu Ganga bij Balapitiya (Sri Lanka)

Visser op de Madu Ganga


Zandwinning in de Madu Ganga bij Balapitiya (Sri Lanka)

Zandwinning in de Madu Ganga


Juveniele Chinese woudaap (Yellow bittern) bij Balapitiya (Sri Lanka)

Juveniele Chinese woudaap (Yellow bittern)


Juveniele Brahmaanse wouw (Brahminy kite) bij Balapitiya

Juveniele Brahmaanse wouw (Brahminy kite)


Kosgoda Conservation Project

[28 februari 2019]

Kosgoda Conservation Project

Dichtbij Balapitiya ligt Kosgoda en daar houden we halt bij een schildpaddencentrum. Het Kosgoda Conservation Project heeft als doel het beschermen van zeeschildpadden eieren en het verhogen van het aantal eieren dat succesvol uitkomt. Ze patrouilleren op het strand, zodat de vrouwtjes veilig hun eieren kunnen leggen en verplaatsen de eieren naar veilige broedplekken in het centrum zelf. Daar worden de eieren gecontroleerd uitgebroed. Eenmaal uit het ei mogen de kleintjes drie dagen blijven waarna ze naar zee gebracht worden. Net als een poosje geleden in Indonesië zijn er weer vertederend kleine zeeschildpadjes die met z’n allen in een groot bassin zwemmen, niet wetend dat de veiligheid van hun bassin slechts een paar dagen duurt en dat ze daarna geacht worden de grote boze buitenwereld aan te kunnen. Daarnaast behandelen ze ook zieke en verminkte schildpadden en schildpadden die in visnetten terecht gekomen zijn. Een bassin met grotere schildpadden wordt schoongemaakt, wat betekent dat de schildpadden even zonder water zitten terwijl de vloer geschrobd wordt. Ze vinden dat overduidelijk niet leuk en een eigenwijs exemplaar probeert op de afvoer te gaan zitten omdat daar nog het meeste water staat. Als je goed oplet zie je ze blij gaan kijken als even later met een grote slang hun bassin weer volstroomt met heerlijk vers water.


Vissers verdelen de vangst op het strand van Kosgoda (Sri Lanka)

Vissers verdelen de vangst op het strand van Kosgoda


Jonge schildpadjes bij het Kosgoda Conservation Project (Sri Lanka)

Jonge schildpadjes


Jonge schildpadjes bij het Kosgoda Conservation Project (Sri Lanka)

Veel jonge schildpadjes


Schildpad met fraai patroon bij het Kosgoda Conservation Project (Sri Lanka)

Schildpad met fraai patroon


Overbodige overnachting in Bentota

[28 februari 2019]

Overbodige overnachting in Bentota

Na het Kosgoda Conservation Project zijn we niet veel later tegen lunchtijd in hotel Wunderbar in Bentota. Dat ons hotel Wunderbar heet is niet zo wunderlich als het lijkt. Het schijnt dat hier veel Duitse pensionado’s zitten die van het goedkope leven, het aangename(?) klimaat en het strand komen genieten. Het hotel heeft ook een Duitse eigenaar en een Engels/Duitse menu kaart waarop helaas de zuurkool ontbreekt. In Bentota is voor ons niets te doen. Je gaat hierheen om te relaxen op een veel te heet en veel te zonnig strand met uitsluitend veel te veel zand, zon en zee waar we helemaal niets mee kunnen. Morgen gaan we door naar Negombo, vlak bij het vliegveld, maar dat is ook maar een klein stukje rijden. We hadden beter in een keer door kunnen gaan en een extra dag op een betere plek kunnen hebben. Helaas weet je sommige dingen pas te laat. Toegegeven we hebben hier een schitterende kamer, maar ja die hebben we thuis ook.


Palmen bij het strand van hotel Wunderbar in Bentota (Sri Lanka)

Palmen bij het strand van hotel Wunderbar


Terug in Negombo

[1 maart 2019]

Terug in Negombo

In Negombo staat er verder niets meer op het programma, maar aangezien we zaterdag vroeg vliegen is het handig om in de buurt van de luchthaven te overnachten. Wat ons betreft zitten de avonturen in Sri Lanka er dus op. Sri Lanka is een prachtig land en voor zover wij het kunnen beoordelen ook wel een goed land. Onderwijs, inclusief universitair onderwijs, is gratis. Ook schoolboeken, schooluniformen en indien nodig schoenen worden door de overheid verstrekt. De medische zorg is gratis voor iedereen en natuurlijk zijn er arme mensen, maar over het algemeen lijken mensen een redelijk bestaan te hebben. Opvallend is dat we van J. horen dat vrijwel alle vrouwen als ze trouwen en kinderen krijgen, stoppen met werken om huisvrouw te worden. Wij zien ook in hotels vrijwel uitsluitend mannelijk personeel, zowel in de restaurants als voor het schoonmaken van de kamers. Verder denken we dat het met de persvrijheid wel goed zit als we in een Engelstalige landelijke krant een grote kop lezen ‘De regering lijkt volledig onbekwaam’, met een lang artikel over wat er allemaal niet deugt. Terwijl dat bij ons niet minder geldt, zullen zelfs kritische kranten als NRC en Volkskrant niet snel zo’n kop kiezen. Thuis zullen we bij het horen van ‘Für Elise’ voor altijd aan de Sri Lankaanse bakfietsbakkertjes terugdenken.


Het strand van Negombo (Sri Lanka)

Het strand van Negombo


Traditionele vissersboot op zee bij Negombo (Sri Lanka)

Traditionele vissersboot op zee


Strenge controles op luchthaven

[2 maart 2019]

Strenge controles op luchthaven

We worden om vijf uur opgehaald in Negombo voor de vroege vlucht naar Delhi. De vlucht verloopt zonder problemen, maar voor we zo ver zijn, hebben we al heel wat oponthoud gehad. Voordat we in kunnen checken, moeten we met alles al door de security check. Om te voorkomen dat ze ons zorgzaam bereide ontbijtje van het hotel afpakken, eten we dat maar eerst op, dan wordt in beslag nemen toch iets lastiger. Na de security check gaan we door om de bagage af te geven. Niet alleen de paspoorten moeten getoond worden, maar ook de geprinte bewijzen van de al elektronisch aan de paspoorten gekoppelde e-visa voor India. De paspoortcontrole zelf gaat soepel en we krijgen zonder problemen het uitstempel van Sri Lanka. Veel vroeger dan gebruikelijk begint het boarden bij de gate. We snappen ook waarom, want ondanks de eerdere security check moeten de dagrugzakjes opnieuw door de scan en moeten wij – schoenen uit, riemen en horloges af – opnieuw door de poortjes en het fouilleren. We komen nu in een afgesloten wachthal, waar we naast de boardingpassen en de paspoorten opnieuw de schriftelijke bewijzen van de e-visa moeten tonen. We leggen nog uit dat het allemaal erg dubbel en inefficiënt is, want zonder het papier hadden we niet eens de bagage af kunnen geven, maar dat helpt natuurlijk niets. Maar we zijn er nog niet. In de slurf staan drie mensen die iedereen opnieuw fouilleren en een handmatige inspectie van de handbagage uitvoeren. Van de propvolle rugzakjes gaat alleen het bovenvak open en als ze dan zien hoe klem alles zit, trekken ze er een dingetje uit en dan mag je door. Het is vooral een leuk plan om mensen aan een baan te helpen, maar verder vrij zinloos. Achteraf blijkt dat er boven Pakistan een Indiaas passagiersvliegtuig neergehaald is, dat in zes grote steden in India verscherpte controles gelden en dat ze op de luchthaven elke reiziger en zijn bagage verdenken van de meest duistere plannen. Of het dan helpt om drie keer op dezelfde manier hetzelfde te controleren weten we niet, maar goed.

Aankomst in Delhi

Bij aankomst in Delhi wacht ons een aangename verrassing: het is hier maar 17 graden en het blijkt de koudste dag in 27 jaar te zijn.


Frangipani in Negombo (Sri Lanka)

Frangipani in Negombo