Sri Lanka in vogelvlucht > Centraal Sri Lanka > Mahiyangana en omgeving
Mahiyangana

[11 februari 2019]

Mahiyangana

Via een prachtige rit met mooie uitzichten rijden we vanuit Dambulla naar ons volgende adres in Mahiyangana. Onze kamer met fietsslot hier verdient toch wel vermelding. We zitten helemaal boven in het gebouw en als we de kamer binnen stappen, blijkt dat we een suite hebben waar een tv van 1,5 * 1 m luid een of andere spannende film aan het afspelen is. We hebben niet alleen bed en een giga tv, maar een zithoek met salontafel en bank, een volledig ingerichte keuken met koelkast, diepvries, gasfornuis, een complete pannenset, serviesgoed, keukenweegschaal, een vol gestapeld afdruiprek, vage potjes en flesjes en een kookboek en een bar met drie draaibare barkrukken. Vanwege de muggen die niet van airco’s houden, is het prettig om ‘s nachts de airco aan te hebben, maar met airco is het fijn om een deken te hebben. Rik trekt daarom de kast open, maar die ligt helemaal vol met kleren en ook de hangkast ernaast hangt propvol. We zien nu ook dat er allerhande privé prullaria staan, inclusief een familiefoto. Kennelijk was het hotel vol en zitten we in de suite van de eigenaar. De deur heeft ook geen normaal slot; aan de buitenkant hangt een blauw fietsslot om de deur af te sluiten. We hebben een giga balkon over de volle lengte van de suite, maar helaas wel in de volle zon. Onze riante suite heeft prachtig uitzicht over het Mapakada meer waar het hotel aan ligt.

‘s Middags maken we een heerlijk tochtje over het Mapakada meer. We varen op een soort pontje dat langzaam voort gepeddeld wordt over een heel rustig en vredig meer. Alleen al om je heen kijken is zo mooi. Als cadeautje krijgen we ook nog de grote en zwaar gesnavelde stork-billed kingfisher (een grote ijsvogel) te zien. We varen een flinke tijd en zien langzaam de avond vallen en het licht verdwijnen. Grote groepen reigers en aalscholvers vliegen naar hun overnachtingsplek en enorme groepen groene parkieten vliegen luid kwetterend over om zich klaar te maken voor de nacht.


Onderweg van Dambulla naar Mahiyangana (Sri Lanka)

Onderweg van Dambulla naar Mahiyangana


Visser op het Mapakada meer (Sri Lanka)

Visser op het Mapakada meer


Opvliegende aalscholver op het Mapakade meer (Sri Lanka)

Opvliegende aalscholver


Bomen bij het Mapakada meer (Sri Lanka)

Bomen bij het Mapakada meer


Schemering op het Mapakada meer (Sri Lanka)

Schemering op het Mapakada meer


Madura Oya Nationaal Park

[12 februari 2019]

Madura Oya Nationaal Park

Ook in Mahiyangana komt er weinig van uitslapen. We vertrekken om half zes voor een jeepsafari door het Madura Oya Nationaal Park. Het bijna 60.000 ha grote park biedt niet alleen onderdak aan een grote diversiteit aan dieren en planten, er leeft ook nog een inheemse, etnische groep, de Vedda’s, die op hun traditionele manier van het park gebruik mogen maken. Ook dit park ligt in de droge zone met een vegetatie bestaand uit tropisch droog gemengd altijdgroen bos. Het grootste deel van de bossen heeft te leiden gehad onder kaalkap voor wisselbouw waardoor secundair bos en grote open vlaktes met grasland zijn ontstaan, wat de olifanten dan wel weer waarderen. Ook in dit park zijn weer – kunstmatige – meren. Al die kunstmatige meren of watertanks zijn een wezenlijk onderdeel van Sri Lanka. Al vroeg in de geschiedenis van Sri Lanka, beseften de koningen dat water van cruciale betekenis was en al meer dan 2000 jaar, vangen verbazingwekkend knap geconstrueerde waterwerken in de regentijd het water op in de tanks, zodat er voldoende water wordt opgeslagen voor de droge tijd. Dankzij deze vernuftige water- en irrigatiesystemen kunnen ze hier twee rijstoogsten per jaar realiseren en zo zorgen voor voldoende voedsel.

Met het jeepje gaan we op weg naar het park. Eerst stoppen we buiten het park om toegangskaarten aan te schaffen. Dat valt hier doorgaans niet mee. We weten niet wat er allemaal geregistreerd moet worden, maar vandaag vast heel veel, want we staan met Sanjaya zeker een half uur in de jeep te wachten, terwijl de chauffeur van de jeep en J. toelatingsexamen doen. Er blijkt nog een handicap extra te zijn: ze hebben geen wisselgeld. Gelukkig valt dat met een kleine bijdrage van onze kant te verhelpen. We kunnen nu op weg naar het park, maar stoppen onderweg nog een keer, om een ranger van het park in te laden en zo gaan we met vier man begeleiding – waar we later nog erg blij mee zijn – op pad.

We zien weer veel moois en op zeker moment wordt er geroepen ‘olifant‘ en we zien inderdaad op een afstandje een olifant staan te midden van een groepje rotsen. Als blijkt dat ook de rotsen met hun oren flapperen, hebben we door dat we te maken hebben met een grote groep olifanten. Na een tijdje rijden stoppen we bij een beekje en mogen we even uitstappen. Het is tijd voor een snack bestaande uit kale crackers, een banaantje en een glaasje erg oranje Fanta. We stappen weer in zien nog een olifantenjong met moeder dichtbij op de weg en we krijgen een cadeautje in de vorm van een drongo met onwaarschijnlijk lange staartdraden die eindigen in een soort pluimpje. Met zijn lange staartdraden goed zichtbaar zwierig achter zich aan vliegt hij dwars over de weg.

We gaan op weg naar de watertank en daarvoor moeten we door een diepe plas. Middenin de plas horen we het gierende geluid van doorslippende wielen. De jeep is blijven steken in de modder en we staan muurvast. We stappen allemaal uit en de mannen gaan takken en later plukken droog gras zoeken om voor de wielen te gooien. Wat ze ook doen, het mag niet baten, de wielen draaien als een gek en slingeren verre modderklodders rond, maar de jeep verschuift geen centimeter. Ze proberen zelfs met de krik een wiel omhoog te krijgen, maar ook dat mag niet baten. Duwen helpt ook niet, noch aan de voor-, noch aan de achterkant, daarvoor heb je een olifant nodig. Na verloop van tijd moeten we terug in de jeep en allemaal achterin zitten om de truck te verzwaren. Er liggen inmiddels stapels hooi en takken voor de wielen. Met de achterzijde belast proberen ze het nog een keer en dan geeft de jeep zich na drie kwartier gewonnen en krabbelt langzaam uit de plas. De plannen voor de watertank laten ze maar zitten. De jeep wordt gekeerd. De modderplas wordt met de takken en het gras opgevuld en met hoge snelheid rijden ze de nu lege jeep zonder problemen terug over de plas. Terug uit het park is het jammer genoeg tijd om afscheid te nemen van Sanjaya, de vogelgids. Een gids met zoveel kennis en zo’n aardig mens had van ons wel de hele verdere reis mee gemogen.


Grote alexanderparkieten (Alexandrine Parakeet) in Madura Oya NP (Sri Lanka)

Grote alexanderparkieten (Alexandrine Parakeet)


Ceylonzwaluw (Sri Lanka Swallow) in Madura Oya (Sri Lanka)

Ceylonzwaluw (Sri Lanka Swallow)


Olifantenjong met moeder in Madura Oya NP (Sri Lanka)

Olifantenjong met moeder op een pad waar kennelijk werkzaamheden worden verricht


Jakhals (Sri Lankan Jackal) in Madura Oya NP (Sri Lanka)

Jakhals (Sri Lankan Jackal)


Vastgelopen jeep in Madura Oya NP (Sri Lanka)

De vastgelopen jeep