Polen 2012 > Elk-Gdansk > Wolfsschanze
Klooster in Wojnowo
None

[3-8-2012]

Vanuit Elk hebben we een lange rijdag naar Gdansk. Onze eerste stop op weg naar de Wolfsschanze is in Ruciane Nida, een niet bijzondere, toeristische badplaats. Vandaar gaan we naar een klooster in Wojnowo. Het is een van de elf dorpjes die door de Filiponen begin vorige eeuw zijn gesticht. De Filiponen vormen een Russische sekte die zich weigerde aan te sluiten bij de veranderingen in de orthodoxe kerk. Ze werden zwaar vervolgd in eigen land. In Wojnowo staat nog een klein klooster met een kerkhofje en een kleine camping erbij.

Wolfsschanze
None

[3-8-2012]

In Gierloz houden we halt voor een bezoek aan de Wolfsschanze, de plaats waar Hitler zijn meest oostelijke hoofdkwartier heeft laten bouwen. Tussen 1940 en 1944 hebben dwangarbeiders de geheime bunkerstad Wolfsschanze gebouwd. De plaats was in meerdere opzichten aantrekkelijk: het lag dichtbij Rusland, terwijl Hitler een campagne tegen de Russen plande, er was al voor de aanleg van het complex een goed spoornet, Oost Pruisen was een rustig en veilig Duits gebied en het lag lekker verscholen in de bossen. Het complex is ook nooit gebombardeerd. De geallieerden wisten wel dat het er was, maar de afstand was te groot voor hun vliegtuigen. Het gebied besloeg een oppervlak van 8 km2 en werd omgeven door hekken en mijnenvelden. Binnen het complex waren verschillende veiligheidszones. Hitler en zijn generaals zaten in de strengst beveiligde zone. De bunkers hadden dubbele wanden en plafonds die wel tot 8 meter dik konden zijn. Tussen de twee wanden waren stenen om schokken op te vangen. Om het complex te camoufleren werd het dak met een dikke laag aarde bedekt en met bomen beplant. De wanden werden bedekt met een mengsel van zeewier, groene verf, zaagsel en cement. Verder werden netten gebruikt om wegen en dergelijke te camoufleren. Op het dak van sommige bunkers was luchtafweergeschut aanwezig. Hitler verbleef hier van 1941 tot 1944 en heeft in totaal 2,5 jaar op het complex doorgebracht. Hier heeft ook kolonel Claus von Stauffenberg in '44 met enkele andere officieren een aanslag op Hitler uitgevoerd door tijdens een stafvergadering een tas met explosieven onder de tafel in de vergaderzaal te plaatsen. Er vielen vier doden en elf gewonden, maar Hitler zelf raakte slechts licht gewond aan zijn hand. Als vergelding werden niet alleen de daders, maar ook zo'n 7.000 onschuldige slachtoffers op de meest gruwelijke manier omgebracht.

De terugtrekkende Duitsers bliezen het complex op wat natuurlijk niet echt meeviel. Nu zie je er vooral restanten van de bunkers bestaande uit grote brokken gewapend beton, stukken staaldraad met een restant steen eraan en scheef gevallen, begroeide brokken bunker. Er staan ook nog grote delen van de bunkers overeind. Officieel mag je nergens in vanwege het instortingsgevaar. Maar als wij zien dat een gids met zijn groep wel een bunker ingaat, gaan wij er ook maar in. Zo'n gids wil ook niet onder een ingestorte bunker liggen. Vooral de grootte van het complex en de massiviteit van de bunkers maakt indruk. Het complex heet trouwens Wolfsnest vanwege Hitlers bijnaam 'wolf'. Het lijkt me een vrij ernstige belediging voor het dier!

gewapend beton
None
nu vrije doorkijk
None
kolossale bunker
None
sombere gang
None
puist in het bos
None
schots en scheef
None
ook baksteen
None
verkleden voor foto's
None
Misplaatste toeristische attractie.
Teutoonse burcht Ketrzyn
None

[3-8-2012]

In Ketrzyn komen we min of meer toevallig langs de Teutoonse burcht. Een gezellige burcht met een leuke binnenplaats en een rode ronde toren precies zoals hij moet zijn.
Als we verder rijden richting Olsztyn barst er een hevig noodweer los. We rijden door donder, bliksem en regen. Een klap onweer is zo dichtbij dat we er alle vier flink van schrikken. Na een poosje wordt het weer droog, maar niet voor lang. Een tweede noodweer breekt los. Dit keer geen onweer, maar de regen is nog veel heviger dan bij de vorige bui en komt met badkuipen tegelijk uit de lucht.

naar volgende pagina:
volgende: Elblagkanaal