Polen 2012 > Zakopane-Krakau > Krakau, dag 2
Belangrijke cultuurstad
None

[27-7-2012]

Foto: mooie gevels en de rode kerk van St. Barbara op Maly Rynek.

Vanaf de zoutmijn rijden we weer terug naar Krakau om de stad in te gaan, want daar is nog veel te zien. Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen. Tot 1609 is het de hoofdstad van Polen geweest. Het is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa die als een van de weinige steden in Polen ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorkwam. De Oude Stad is samen met de Wawel ingeschreven op de Unesco-lijst van Werelderfgoed. Op de Wawel, een heuvel midden in de stad, staan de burcht en de kathedraal.

Drakengrot

Onder aan die heuvel bevindt zich de drakengrot. Het verhaal gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak (Smok Wawelski) woonde die elke dag gevoerd werd met schapen en varkens. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. Een schoenmaker durfde het aan. Hij slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Daar dronk hij zoveel dat hij open barstte. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak. Gevaarlijk is die draak wel: van tijd tot tijd spuwt hij nog vuur!

De 'hejnał'
None

[27-7-2012]

Foto: interieur van de Mariakerk.

Ook over het Oude Stadsplein valt nog wat te vertellen. Aan het plein staat de grote Mariakerk met zijn twee ongelijke torens. Elk uur speelt vanaf de hoogste toren een trompetblazer een melodie die plotseling afgebroken wordt. De 'hejnał' was het signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten en werd elke ochtend en avond gespeeld. De legende gaat dat in de Middeleeuwen een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag komen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. Desondanks konden door zijn oplettendheid de stadspoorten net op tijd worden gesloten en de Tataarse aanval worden afgewend. Sinds de 19e eeuw wordt deze afgebroken 'hejnał' als herinnering aan deze gebeurtenis elk uur gespeeld. Sinds 1927 speelt de Poolse radio deze melodie dagelijks om 12 uur 's middags.

Wereldberoemde altaar van de Mariakerk
foto-serie Krakau 1 [1/16]
Detail van het altaar
foto-serie Krakau 1 [2/16]
Versiering bij het orgel
foto-serie Krakau 1 [3/16]
Meer beschilderd houtsnijwerk
foto-serie Krakau 1 [4/16]
Rijk gedecoreerde muur in Mariakerk
foto-serie Krakau 1 [5/16]
Interieur van de Mariakerk
foto-serie Krakau 1 [6/16]
Phoenix in de Mariakerk
foto-serie Krakau 1 [7/16]
Wawel, de grote burcht
foto-serie Krakau 1 [8/16]
Ter herdenking van Katyn
foto-serie Krakau 1 [9/16]
De kerk bij de Wawel
foto-serie Krakau 1 [10/16]
Waterspuwer bij de Wawel
foto-serie Krakau 1 [11/16]
De kerk bij de Wawel
foto-serie Krakau 1 [12/16]
De tuinen bij de Wawel
foto-serie Krakau 1 [13/16]
Verdedigingstoren van de Wawel
foto-serie Krakau 1 [14/16]
Binnenplein Wawel
foto-serie Krakau 1 [15/16]
Praalgraf in Wawel kerk
foto-serie Krakau 1 [16/16]