Oekraïne > Chernivtsy-Lviv > Pochayiv
Kloostercomplex van Pochayiv
None

[20-7-2012]

Onderweg bezoeken we het prachtige kloostercomplex van Pochayiv. De Heilige Dormition Pochayiv Lavra is al eeuwenlang het belangrijkste spirituele en ideologische middelpunt van verschillende orthodoxe stromingen in West Oekraïne. Het klooster staat boven op een 60 meter hoge heuvel in Pochayiv. De eerste vermelding van het klooster dateert uit 1527, maar de lokale traditie claimt dat het al drie eeuwen eerder gesticht was tijdens de Mongoolse invasie door gevluchte monniken van het Kiev Holenklooster of van de Berg Athos (Griekenland). Theotokos – kwalificatie van Maria in oosters christendom – zou aan de monniken verschenen zijn in de gedaante van een vuurzuil waarbij haar voetafdruk in de rots achterbleef. Deze afdruk werd door de lokale bevolking vereerd en water dat daar ontsprong had helende, medicinale eigenschappen. In 1604 trad Ivan Zalizo toe tot de kloostergemeenschap. Zalizo kreeg de monnikennaam Job en werd tot hegumen – soort van abt – gekozen. Job stelde een strikte discipline in. Hij stierf in oktober 1651 en werd spoedig daarna heilig verklaard.

Kledingvoorschriften

In Pochayiv hebben ze zo hun eigen kledingvoorschriften. Aan de sjaals zijn we al gewend, maar hier moet je als vrouw een rok aan die gelukkig over de broek mag. Ze verschaffen – tegen een borg die je bij vertrek weer terugkrijgt – zelf de rokken. Ik ga dus met rok over mijn kleren naar binnen. Als hun god me zo mooier vindt, vooruit dan maar.

Prachtig complex

Het complex met zijn verschillende kerken is prachtig. De grote kerk is oorverdovend mooi met een altaar met twee gouden deuren en mooie plafondschilderingen. De kerk heeft een middenbeuk en twee zijbeuken die van elkaar gescheiden zijn door enorme kolossen van pilaren, ook alweer schitterend beschilderd. De tweede kerk heeft buiten grote mozaïeken van kleine ingelegde steentjes. Er staan twee klokkentorens waarvan de grootste vier etages heeft. De derde kerk staat volledig in de steigers en heeft kanariegele torens. Of dat de definitieve kleur is of een soort onderlaag weten we niet. Verder staan er nog diverse kleine kapelletjes op het terrein, waarvan in één een kerststal staat.

Toegangspoort
foto-serie Pochayiv [1/15]
Dak van kapelletje
foto-serie Pochayiv [2/15]
Kapel en toegangspoort
foto-serie Pochayiv [3/15]
Rijke kerk
foto-serie Pochayiv [4/15]
Priester bij balustrade
foto-serie Pochayiv [5/15]
Ruim opgezet
foto-serie Pochayiv [6/15]
Koepeltjes met sterren
foto-serie Pochayiv [7/15]
Detail van kapeldak
foto-serie Pochayiv [8/15]
Nogmaals koepeltjes met sterren
foto-serie Pochayiv [9/15]
Kapel
foto-serie Pochayiv [10/15]
Definitieve kleur of grondverf?
foto-serie Pochayiv [11/15]
Poort met mozaïek
foto-serie Pochayiv [12/15]
Detail van mozaïek
foto-serie Pochayiv [13/15]
Serieuze studie
foto-serie Pochayiv [14/15]
Toren
foto-serie Pochayiv [15/15]
naar volgende pagina:
volgende: Lviv