Oekraïne > Chernivtsy-Lviv > Lviv
Lviv
None

[20-7-2012]

Foto: het marktplein van Lviv met het Taras Shevchenko Monument en op de achtergrond de Petrus en Pauluskerk.

Via Radyvylviv en Brody rijden we naar Lviv, waar we ondanks de kaartjes en de goede voorbereiding toch verkeerd rijden naar het hotel. Na even zoeken en vragen arriveren we om half acht bij ons keurige hotel.

[21-7-2012]

Slecht weer

Lviv is een mooie stad met veel historie. Op de dag dat we Lviv bezoeken hebben we voor het eerst een dag slecht weer. 's Morgens begint het te regenen, daarna hard te regenen en pas tegen de middag wordt het wat droger en aan het eind van de dag is het weer echt droog. Ondanks dat zien we veel van Lviv, onder andere de uitzichtheuvel, het operagebouw, heel veel kerken en het grote kerkhof. Voordat we de uitzichtheuvel op gaan, staan we eerst een hele tijd te schuilen bij een klein winkeltje en de televisietoren. Gelukkig serveert het winkeltje koffie. Op de berg stond vroeger een hoog kasteel, maar het is nu een park met uitzichtpunt en een bewaard gebleven stukje kasteelmuur waar een schitterende boom in groeit.

Operagebouw
None

[21-7-2012]

Het operagebouw is door dezelfde architect ontworpen als de opera van Odessa. Het is een fraai gebouw waar je zonder gids rond mag kijken. Uiteindelijk zwichten we toch voor een gids omdat het zo'n vriendelijke dame is, ze ontzettend haar best doet en redelijk weinig geld vraagt. Ze spreekt overigens ook redelijk weinig Engels. Het verhaal kan ze vrij aardig vertellen, vragen beantwoorden gaat minder. Zodra ze een Pools stel te pakken krijgt, neemt ze haastig afscheid van ons en gaat verder met de kennelijk gemakkelijkere Poolse gasten.

Bruiloft epidemie
None

[21-7-2012]

Wat over Lviv zeker niet onvermeld mag blijven, is de onvoorstelbare hoeveelheid bruidsparen. Op deze ene zaterdag zien we er minstens 25. Ze zitten overal: in de opera, in de parkjes (ondanks de regen) en op terrasjes. In alle kerken worden paren getrouwd. De bruid gaat steevast in een traditionele witte bruidsjurk; de bruidegom vaak in een glimmend pak. Bij elk bruidspaar horen twee meisjes gekleed in vrijwel identieke blote jurken, die als taak hebben de sluier van de bruid mooi te draperen, kaarsen aan te pakken als de bruid gezegend wordt en vrolijk lachend de unieke bruidsfoto op te sieren. In de Benedictijner kerk staan zeker drie bruidsparen alvast te wachten op de zegen van boven, terwijl de priester nog met een paar bezig is. We spreken daar ook een Oekraïense jongeman die kreupel, maar zeer begrijpelijk Engels spreekt en van plan is volgend jaar naar Nederland te komen.

Begraafplaats
None

[21-7-2012]

Als laatste vandaag gaan we naar het grote kerkhof met prachtige graven en grafstenen waar veel bekende Oekraïners – wij kennen alleen en ook nog pas sinds kort Ivano Frankovits als dichter/schrijver – begraven liggen. Terug van de begraafplaats eten we bij een goed en goedkoop buffetrestaurant.

naar volgende pagina:
volgende: Lviv impressies deel 1