Oekraïne > Kiev-Uman-Chernivtsy > naar Vinnytsya
Sofiyivsky Park
None

[17-7-2012]

Na een zelf gemaakt ontbijtje op de luxe kamer bezoeken we in Uman nog het Sofiyivsky Park, een arboretum en wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Het park is in 1796 bedacht door Graaf Stanislaw Szczesny Potocki, een Poolse edelman. Het park is vernoemd naar zijn Griekse vrouw Sofia als verjaardagscadeau en gebouwd in 1802. De kosten voor het park waren begroot op 15 miljoen zloty, een fortuin in toenmalige verhoudingen. Het hoofdgedeelte van het park ligt aan de Kamianka rivier en er zijn kunstmatige bassins en vijvers, watervallen, fonteinen en een rotstuin. Het park is ook bijzonder goed bijgehouden, bij sommige bomen staan naambordjes en de gebouwen zijn allemaal in goede staat. Een uitzonderlijk mooi park dat in 2007 tot een van de Zeven Wonderen van Oekraïne is verklaard.

Met een vriendelijke, oude dame voeren we nog min of meer een gesprek in het Russisch. We praten over haar kinderen en kleinkinderen en over het feit dat ze een insult heeft gehad en nu met een stok loopt. Ook laat ze haar mobiele telefoon zien waar ze altijd haar dochter mee kan bereiken. Leuk dat zo’n basaal gesprekje lukt.

kunstmatige rotspartij
None
Doctor Pirogov
None

[17-7-2012]

Onderweg naar Chernivtsy stoppen we in Vinnytsja waar ze een Volkswagen dealer en het museum van Doctor Pirogov hebben. Bij de garage zetten ze een nieuwe linker buitenspiegel op de auto ter vervanging van het gebarsten exemplaar dat in Jalta kapot geslagen is.
De wereldberoemde doctor Nikolay Pirogov wordt gezien als een van de grootste geneeskundigen in de geschiedenis en de Oekraïners zijn erg trots op hem. Hij werd in 1810 geboren in Moskou. Toen zijn oudere broer leed aan een dodelijke ziekte, keek de jongen hoe de artsen zijn broer behandelden en zijn interesse in de geneeskunde werd steeds sterker. Hij bleek een briljant student, studeerde snel af en onderwees en praktiseerde op zijn 25e in Duitsland. Hij was op vele gebieden geniaal. Hij schreef en illustreerde boeken over anatomie ten behoeve van chirurgie. Tegelijkertijd experimenteerde hij met anesthesie, vaak op zichzelf. Tijdens de Krimoorlog paste hij zijn anesthesie-onderzoek toe op gewonde soldaten en door de goede resultaten vond het grote ingang. Niet alleen op medisch gebied verbeterde hij veel, ook de organisatie en hygiëne rondom de verpleging van de gewonden werd door hem sterk verbeterd. Pirogov was de bedenker van veel chirurgische instrumenten die nog steeds gebruikt worden.

Na zijn pensioen opende hij een gratis ziekenhuis in het dorp Vyshnya, net buiten Vinnytsja. Hij werkte 15 jaar in zijn huis in Vyshnya, waar hij zijn laatste medische boeken schreef. Het boek met de meest opwindend titel is: 'topografie van de anatomie op basis van het snijden in bevroren lichamen'. Pirogov vond een unieke methode uit voor het conserveren van dode lichamen zonder verval. Volgens zijn methode zijn o.a. Pirogov zelf, Lenin en Mao geconserveerd. Het museum laat alles over het werk en leven van Pirogov zien en bij elke kamer is een Engelse uitleg, zodat je snapt wat je ziet. Zijn anatomische tekeningen zijn juweeltjes om te zien. De gebalsemde Pirogov zelf zien we niet.

in het museum
None
Tsjaikovski op bezoek bij Pirogov
None
naar volgende pagina:
volgende: naar Chernivtsy