Oekraïne > Sebastopol-Jalta > Livadia
Livadia
None

[7-7-2012]

In Jalta besluiten S. en M. om een dagje bij het zwembad van het hotel door te brengen. Wij gaan met de bus naar Livadia, een plaatsje vlakbij Jalta waar het Livadiapaleis is. Het paleis dat uitkijkt over de Zwarte Zee was de zomerresidentie van de Russische tsarenfamilie. Van 4 tot 11 februari 1945 vond in dit paleis de Conferentie van Jalta plaats. Hier kwamen President Roosevelt, Winston Churchill en Josef Stalin bij elkaar en werd de toekomst van het naoorlogse Europa grotendeels bepaald. Sinds 1974 is het Livadiapaleis een museum.

Beneden kan je de grote hal zien met vooraan de pilaren en de grote haard achteraan waar alle plenaire vergaderingen werden gehouden. Tijdens de conferentie was dit paleis het verblijf van Roosevelt en de Amerikaanse delegatie. We zien de wachtkamer voor bezoekers, Roosevelts werkkamer en slaapkamer en de vergaderzaal voor intern overleg. De bovenverdieping is gewijd aan de Romanovs (de tsarenfamilie). Er staan veel meubels, kasten en andere huisraad en natuurlijk ook erg veel historisch (foto)materiaal van de Romanovs. De muziekkamer en de leskamer van de kinderen zijn nog volledig ingericht. In de muziekkamer zingen vier mannen erg mooi vierstemmig. We denken eerst dat ze door de Levant, een uitermate luxe Frans cruiseschip, zijn ingehuurd, maar ze blijken geregeld te zingen en CD's te verkopen.

Onderweg hebben we prachtige toiletten gezien, die we als we klaar zijn niet meer kunnen vinden. Ze proberen ons naar de toiletten buiten te sturen, maar wij zoeken die van binnen die we uiteindelijk weer vinden. Helaas zit de deur op slot. Net op dat moment komt er een poetsvrouw uit het herentoilet die vriendelijk naar me lacht en de deur open sluit. Ook Rik mag op de sjieke herentoiletten. Terwijl Rik binnen is, stuurt ze rigoureus andere bezoekers weg bij de toiletten en sluit het damestoilet weer af. Vervolgens jaagt ze iedereen weg uit de herentoiletten. Ik ben bang dat ze Rik gaat opsluiten maar als ik 'moesj', 'moesj' (mijn man) roep, knikt ze vriendelijk en gebaart dat het wel goed komt. Als Rik naar buiten komt, gaat ook het dat toilet op slot. Ze lacht samenzweerderig naar ons en loopt dan vriendelijk lachend weg. Ze wilde ook geen geld van ons. Kennelijk wilde ze ons wel even helpen.

Buitenkant paleis
foto-serie Livadia [1/13]
Tuinen aan de Zwarte Zee
foto-serie Livadia [2/13]
De grote conferentiezaal
foto-serie Livadia [3/13]
Zaal
foto-serie Livadia [4/13]
Werkkamer van Roosevelt
foto-serie Livadia [5/13]
Interieur
foto-serie Livadia [6/13]
Zitkamer
foto-serie Livadia [7/13]
De Romanovs
foto-serie Livadia [8/13]
Trappenhuis
foto-serie Livadia [9/13]
Religieuze souvenirs
foto-serie Livadia [10/13]
Mooi bewerkt hek
foto-serie Livadia [11/13]
Watervalletjes
foto-serie Livadia [12/13]
Uitzicht over Zwarte Zee
foto-serie Livadia [13/13]
naar volgende pagina:
volgende: Tsjechov museum