Oekraïne > Kiev-Uman-Chernivtsy > Chernivtsy
Een aangename stad
None

[18-7-2012]

Foto: muurschildering in Chernivtsy.

Ons gisteren geregelde gratis ontbijt heeft een verrassende samenstelling. Na twee kleine – formaat stokbrood – sneetjes brood met ham en kaas krijgen we een bord spaghetti met een kipschnitzel en in het zuur ingelegde bonen.

Na het ontbijt gaan we de stad in. Het is een aangename stad met veel bezienswaardige gebouwen. De stad ligt aan de Proet en is de historische hoofdstad van Boekovina. Chernivtsy heeft een bewogen geschiedenis en behoorde in de 20ste eeuw achtereenvolgens tot Oostenrijk (tot 1918), Roemenië (tot 1940 en van 1941 tot 1944), de Sovjet-Unie (van 1940 tot 1941 en na de Tweede Wereldoorlog) en Oekraïne (vanaf 1991).

De universiteit van Chernivtsy
None

[18-7-2012]

Het allermooiste gebouw van de stad is de universiteit. De universiteit is in 1875 door keizer Frans Jozef I gesticht ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Oostenrijkse aanwezigheid in Boekovina en droeg aanvankelijk zijn naam. Onder Roemeens bewind heette de universiteit naar de Roemeense koning Carol I en sinds 1990 naar de Oekraïense schrijver Joeri Fedkovytsj.

Het is een prachtig rood stenen gebouw met centraal het hoofdgebouw en aan de zijkanten bijgebouwen en een grote kerk. De muren zijn gedecoreerd met versieringen van baksteen in verschillende kleuren en vormen. De gevels staan vol met kleine trapgeveltjes die alleen uit een façade bestaan. Als we bij de universiteit aankomen, staat er een lange rij mensen voor het hek te wachten. We gaan maar eens informeren. De bewaker spreekt alleen Russisch en we voeren een wat nutteloze discussie met de man, waarbij hij mij niet begrijpt en ik hem niet. We maken eruit op dat we alleen met een gids rond mogen kijken. Als ik probeer te vragen hoe laat de gids dan komt is ie ons kennelijk zat en mogen we zonder gids verder. Overigens bestaat een groot deel van de wachtenden uit studenten die zich in willen schrijven. Wij bekijken alles maar worden streng gewaarschuwd dat we niet naar binnen mogen. Dat doen we dan maar niet. We gaan wel de kerk in waarvan de pilaren en het plafond in prachtige patronen en kleuren geschilderd zijn.

Olha Kobyljanskastraat
None

[18-7-2012]

Chernivtsy heeft nog veel meer kerken die niet alleen erg mooi zijn, maar ook prima geschikt als schuilplaats voor de regenbuien die we vandaag af en toe hebben. We komen bij toeval op de Olha Kobyljanskastraat met de vele mooie gebouwen. We zien er onder meer een huis in Oostenrijks-Duitse vakwerkstijl, het Poolse volkshuis en het Oekraïense volkshuis.
Iets verderop staat de Armeense kerk, die niet in gebruik is als kerk, maar gebruikt wordt voor orgel- en kamermuziekconcerten. Uit de kerk klinkt ook orgelmuziek, maar de organist oefent achter gesloten deuren. De grote kathedraal van de stad is merkwaardig genoeg ontzettend roze, zowel van binnen als van buiten.

Aan het eind van de dag proberen we nog onze Roemeense lei te wisselen bij het Roemeens consulaat. Het is M. vandaag gelukt om ze daar te wisselen. Ons lukt het niet. Als we om kwart over vijf bij het consulaat zijn, is het al dicht en volledig verlaten.

Bijzondere versiering
foto-serie Chernivtsy 1 [1/13]
Fraaie poort
foto-serie Chernivtsy 1 [2/13]
Campagne voor Julia Timosjenko
foto-serie Chernivtsy 1 [3/13]
Bioscoop
foto-serie Chernivtsy 1 [4/13]
Drama- en operettetheater
foto-serie Chernivtsy 1 [5/13]
Naweeën EK voetbal
foto-serie Chernivtsy 1 [6/13]
Universiteitsgebouwen
foto-serie Chernivtsy 1 [7/13]
Details universiteit
foto-serie Chernivtsy 1 [8/13]
Universiteitskerk
foto-serie Chernivtsy 1 [9/13]
Hotel Bristol
foto-serie Chernivtsy 1 [10/13]
Interieur Nicolaaskerk
foto-serie Chernivtsy 1 [11/13]
St. Paraskevi kerk
foto-serie Chernivtsy 1 [12/13]
Gebouw met bijnaam Het Schip
foto-serie Chernivtsy 1 [13/13]