Oekraïne > Sebastopol-Jalta > Balaklava
Balaklava
None

[6-7-2012]

Foto: de haven van Balaklava. De basis blijkt uiteindelijk aan de overkant te liggen, maar vrijwel niemand wil ons te woord staan om dat te vertellen.

Vlakbij Sebastopol ligt Balaklava, dat inmiddels deel uitmaakt van Sebastopol. In Balaklava willen we de kernonderzeeërs basis bezoeken. De ondergrondse onderzeeërs basis was tot 1993 operationeel. De basis zou onverwoestbaar zijn geweest en ontworpen om een directe atoomaanval te kunnen weerstaan. In die periode was Balaklava een van de geheimste woonsteden in de Sovjet Unie. Bijna de gehele bevolking werkte bij de basis en zelfs familie kon de stad niet bezoeken zonder goede reden en vergunning. Na het ineenstorten van de Sovjet Unie in 1991 bleef de basis in gebruik tot 1993 toen de afbouw begon. In 1996 verliet de laatste onderzeeër de basis en nu is het geopend voor het publiek. Ook nu houden ze het museum goed geheim. Geen bordje te vinden en de meeste mensen willen geen antwoord geven, maar gelukkig is een man zo vriendelijk om ons de weg naar de basis te wijzen.

een duidelijke aanwijzing
None
torpedo
None
Kanaal en droogdok
None

[6-7-2012]

De basis is groot en indrukwekkend om te zien. De basis is in de rotsen uitgehouwen en gigantisch groot. We lopen door een heel hoge en brede gang met in het midden rails, waar transport karretjes overheen konden rijden. We zien we een boel verschillende torpedo's, een zeemijn en veel platen waarop de oorlogsgeschiedenis vanaf het vroege begin tot de laatste oorlog afgebeeld staat. We blijken in een soort reparatie en montage plaats te zijn met een lang, in een bocht lopend kanaal en een droogdok. De gang kan met dikke deuren van elk 10 ton worden afgesloten. Hoe groot de basis van binnen ook is, als je buiten staat is er niets van te zien en dat was natuurlijk ook de bedoeling.

zeemijn
None
cirkelvormig bassin
None
lokale toeristen
None
wijze spreuk
None
Zeg niet alles wat je weet, maar weet altijd wat je zegt.
ingang voor personeel
None
ingang voor onderzeeboten
None
naar volgende pagina:
volgende: via Alupka naar Jalta