Hongarije > Lator en naar Roemenië > kleine Hortobágy
Kleine Hortobágy
None

[14-6-2012]

We gaan opnieuw met John op stap. Met ons eigen busje rijden we naar de kleine Hortobágy en de overstroomgebieden van de Tisza waar we van plek naar plek rijden om vogels te kijken. Het is een mooi gebied dat echt een goed beeld geeft van de grote laagvlakte en het waterrijke merengebied. Vandaag is een echte vogeldag met zwarte en witte ooievaars, zilverreiger, blauwe reiger, purperreiger, kwak, hop, scharrelaar (roller), roodpootvalk, torenvalk, buizerd, bruine kiekendief, roodborsttapuit, kleine en grote klapekster, grauwe klauwier en grasmus. Als extraatje besluit een bruine kiekendief om vlak naast de auto naar beneden te duiken en met een muis in zijn bek weer te vertrekken. John heeft een grote telescoop waardoor we de vogels onwijs dichtbij kunnen halen en scherp kunnen zien.

ooievaar
None
bloemen en graan
None
bijna Hollands landschap
None
uilenballen
None
paars en geel
None
Naderend onweer
None

[14-6-2012]

Bij de eerste stop zien we in de verte onweer, dat steeds ernstiger wordt en als we net terug zijn in de auto, gaat het flink regenen. Het onverharde weggetje wordt gelijk spekglad en M. komt er nog net glibberend en snel doorrijdend overheen.

steeds donkerder
None
bruine kiekendief met prooi
None
scharrelaar op hooibalen
None
grauwe gors
None
dit was een brug
None
waterrijk natuurgebied
None
nest
None
meertje
None
meer in vlak land
None
De plaatselijke dief
None

[14-6-2012]

Vlakbij huis wijst John ons nog de plaatselijke dief aan. Hij is niet zo handig. De dief had een TV gestolen en nam die mee in een kruiwagen waarmee hij gewoon over de weg liep. Zo was het voor de politie niet heel moeilijk om hem aan te houden.

De dief woont in het zigeuner getto vlakbij Farm Lator. We hebben dergelijke wijken onderweg wel meer gezien en je herkent ze meteen aan de armoedige huizen, de op straat rondhangende mensen en de grote hoeveelheid kinderen. Relatief veel mensen zijn werkloos en afhankelijk van de Hongaarse bijstand, die volgens John grotendeels opgaat aan drank. Ze krijgen hun uitkering ook niet maandelijks, maar wekelijks. De zigeuners worden in Hongarije behoorlijk gediscrimineerd en hebben een vrij uitzichtloze toekomst. De kindertjes hangen wat rond op straat en gaan nauwelijks naar school. Doen ze dat wel dan worden ze gepest door de Hongaarse kinderen.

naar volgende pagina:
volgende: grotten bij Aggtelek