Hoge Tatra > Hoge Tatra, dag 1, omhoog
Lange wandeling
None

[23-7-2012]

In Strbske Pleso gaan we twee dagen gescheiden op pad. Rik en ik gaan twee dagen met een gids op stap in de Hoge Tatra om beren, herten, vossen en andere dieren te zoeken; S. en M. gaan andere leuke dingen in de omgeving doen.

De Hoge Tatra is een gebergte op de grens van Slowakije en Polen. Het is een onderdeel van respectievelijk de Tatra, de Beskiden en de Karpaten. Het is een imposant hooggebergte met toppen boven 2600 m. Het is het hoogste en enige alpiene deel van de Tatra. De Hoge Tatra is een uniek natuurgebied met talloze bergmeren en watervallen, sneeuw en gletsjers waarin lynxen, vossen, otters, wilde zwijnen, edelherten, gemzen, alpenmarmotten, wolven, bruine beren en steenarenden leven.

De eerste dag maken we een lange wandeling met onze gids Miro en een familie bestaande uit een Franse vader, een Engelse moeder en hun twee kinderen. Ze wonen in Duitsland waardoor de kinderen net als de ouders drietalig zijn. Zij zijn al een week op stap met Miro. Ons is een wandeling van 6 uur beloofd. We beginnen op 1280 m. en klimmen eerst naar een gletsjermeer, daarna klimmen we stevig door naar een tweede gletsjermeer en tenslotte komen we aan bij het zadel op 2180 m. Het klimmen is behoorlijk zwaar omdat je steeds iets te grote stappen op onregelmatige stenen moet nemen, waardoor je benen snel moe worden. Als we even rusten, ziet Miro een gems. Het blijkt een mooie roodbruine gems met een donker gekleurd jong te zijn. Ze staan niet heel dichtbij, maar wel heel rustig en grazen wat of kijken een beetje om zich heen. Later zien we nog een gems veel dichterbij. We zien en horen ook veel bergmarmotten. Die fluiten oorverdovend hard om elkaar te waarschuwen voor gevaar. Ze zijn echt leuk: lekker harig met een lange staart. Het mooiste zien we ze als twee marmotten aan het vechten zijn. Het is paarseizoen en de vrouwtjes moeten bevochten worden. Na wat heftig gerollebol kiest een van de twee marmotten het hazenpad. De overwinnaar blijft trots achter.

Hotel
foto-serie Tatra 1 [1/19]
Wilgenroosjes
foto-serie Tatra 1 [2/19]
Beekje
foto-serie Tatra 1 [3/19]
Nog flink wat bomen
foto-serie Tatra 1 [4/19]
Volop bloemen
foto-serie Tatra 1 [5/19]
Meer bij koffiestop
foto-serie Tatra 1 [6/19]
Kale toppen
foto-serie Tatra 1 [7/19]
Dal dat we al hebben gehad
foto-serie Tatra 1 [8/19]
Pad met grote stenen
foto-serie Tatra 1 [9/19]
Pad
foto-serie Tatra 1 [10/19]
Puinhellingen
foto-serie Tatra 1 [11/19]
Polygonum bistorta (adderwortel)
foto-serie Tatra 1 [12/19]
Gems met jong
foto-serie Tatra 1 [13/19]
Zicht over het dal
foto-serie Tatra 1 [14/19]
Toppen in de wolken
foto-serie Tatra 1 [15/19]
Bergmeertje
foto-serie Tatra 1 [16/19]
Rustpunt vóór de laatste klim
foto-serie Tatra 1 [17/19]
Bij het rustpunt
foto-serie Tatra 1 [18/19]
Dit is het laatste stuk omhoog
foto-serie Tatra 1 [19/19]