Polen, Kaliningrad, Litouwen > Duitsland en Polen
kaartje tot Kaliningrad
None
Lange eerste rijdag
None

[19-6-2010]

Foto: Polen, richting Elblag.

De eerste echte reisdag hebben we het langste traject van de hele reis voor de boeg. We willen in één dag tot aan de Pools-Russische grens komen, zodat we ons zondag vroeg op kunnen maken voor de eerste grensovergang naar Rusland. Dat betekent dat we zo'n 1000 km moeten rijden.

De reis door Duitsland en Polen verloopt soepel. M. en W. rijden om beurten en we schieten goed op. In Duitsland zien we onderweg veel reeën en velden vol vlas. De grens tussen het vroegere West en Oost-Duitsland kunnen we nog herkennen aan de wachttoren en de grote hoge zoeklichten. Er is nu een museum van gemaakt. De grens Duitsland-Polen stelt weinig voor. Er staan veel gebouwen, maar die zijn allemaal leeg en op slot. Aan de Poolse kant wisselen we € 150 voor 589,50 Zloty, zodat we diesel en het avondeten kunnen betalen.

We gaan bij Sczcezin de grens over en rijden richting Elblag, ons eerste overnachtingsadres. Het landschap in Polen is veel mooier dan we ons allemaal voorgesteld hadden. Het is groen en heuvelachtig, terwijl we allemaal fabrieken, industrieterreinen, grauwe steden en zwart rokende schoorstenen verwacht hadden. We zien één zwart rokende schoorsteen en verder een mooi landschap van golvende heuvels met enorm uitgestrekte bossen en akkerland met graan, geel bloeiend koolzaad, vlas en velden vol rode klaprozen. De dorpjes die we onderweg passeren zien er vriendelijk uit. We zien nog wel de verwachte flatgebouwen, maar de meeste zijn voorzien van een fris kleurtje en ogen daardoor gelijk veel vrolijker. In de meeste dorpjes zien we rode bakstenen kerkjes. Een kerkje heeft een torenspits van hout en kan zo naar een museum.
Dicht langs de kant van de weg zien we veel ooievaarsnesten en vaak zie je naast de ouder ook één of twee kleine kopjes uitsteken.

Fromberg
None
Oostzee bij Fromberg
None
naar volgende pagina:
volgende: Kaliningrad