Estland > Saaremaa per fiets
Prima fietseiland
None

[2-7-2010, Saaremaa]

De tweede dag gaan wij een stukje fietsen, terwijl S. en M. de stad, de burcht en het strand bekijken. Bij het hotel verhuren ze fietsen die omgerekend € 16 per dag kosten. Dat is belachelijk duur. Dat doen we niet, dan gaan we wel lopen. Bij de VVV horen we dat er een fietsverhuur is, maar op de aangewezen plek staat 'autoservice', toch wat anders dan een fiets. De fietsverhuur blijkt aan de achterkant te zitten, maar gaat pas om 10 uur open. We gaan eerst de burcht met het kasteel bekijken, een mooie, oude burcht met indrukwekkende torens. We zien het alleen aan de buitenkant, want ook de burcht gaat pas om 10 uur open.

We krijgen prima fietsen mee. Het wordt geen zware lange tocht. We zien zoveel moois onderweg dat we om de paar meter weer stilstaan om bloemetjes, het landschap of allebei te bewonderen. Het is hier ook zo heerlijk rustig. Er zijn nergens fietspaden, maar de wegen zijn zo rustig dat je echt bijna geen verkeer tegen komt. We zien zoveel bloemen: twee soorten orchideeën, ratelaars, grote centaurie, beemdkroon, twee soorten klokjes en bij de wandeling gentianen, een bremraap en velden vol zwartkoren (Melampyrum nemorosum).
Onderweg stoppen we ook nog op een nature trail te lopen. Aangezien er wat paaltjes ontbreken, verdwalen we op de tocht van 2,4 km en moeten we aan iemand de weg terug naar de fietsen vragen.

Over het weer op Saaremaa hebben we niets te klagen. Overdag is het weer heerlijk warm tot zelf heet, maar wel met een heerlijk verkoelend windje. Als je in de buurt van de zee komt is het meteen vrij koud. Echt extreme verschillen. Ook 's avonds koelt het vrij snel af en heb je een vestje nodig. Voor wie nog niet enthousiast is geworden over Saaremaa: we hebben in de paar dagen dat we er zijn een eland, een adder (heeft alleen M. gezien), een vos en kraanvogels gezien. De kraanvogels stonden samen met de ooievaars in een gemaaid weiland, maar ooievaars zien we zoveel dat ik die al bijna vergeet te noemen.

naar volgende pagina:
volgende: impressies Saaremaa 1