Suriname 2018 > Suriname in vogelvlucht > via Wageningen naar Bigi Pan
Van Groningen naar vertrekplaats voor Bigi Pan

[10 februari 2018]

Van Groningen naar vertrekplaats voor Bigi Pan

Na ons dagje bij Groningen gaan we met meneer Gummels – zo noemt iedereen hem – op stap.
Meneer Gummels – die Erik blijkt te heten – heeft 40 jaar als piloot gewerkt en heeft 28 jaar de leiding gehad over de landbouwvliegmaatschappij. Met meneer Gummels gaan we drie dagen op stap. Eerst naar Bigi Pan en dan naar de Maratakka rivier waar meneer Gummels zijn eigen kamp heeft. Onderweg naar het westen stoppen we op diverse plaatsen en meneer Gummels, inmiddels Erik, weet daar veel over te vertellen. Zo ook over Groningen. In 1845 toen het in Nederland economsch niet goed ging, zijn 243 boeren onder de belofte van ingerichte huizen en bouwrijpe grond hiernaartoe gekomen. Toen ze hier aankwamen was er niets behalve wat half afgebouwde hutten en een voor alles onbruikbaar moeras. De Nederlandse boeren, niet gewend aan het tropische klimaat en zeker niet bestand tegen de tropische ziektes, stierven bij bosjes. Een enkeling die overleefde, moest twee dagen varen om zijn spullen in Paramaribo te kunnen verkopen. In 1859 werd het project officieel als mislukt bestempeld en kregen de geluksvogels die nog leefden grond bij Paramaribo aangeboden. Daar wisten de boeren wel raad mee en veel – nu vervallen – plantages, stammen uit die tijd. Eriks overgrootouders hoorden bij die geluksvogels en Erik is dus een echte boeroe: een afstammeling van de boerenkolonisten.

In Coronie zien we de originele slavenhuizen staan en daarna bereiken we Wageningen waar we normaal van huis af minder lang over doen. Wageningen is opgezet als rijstdorp. In 1948 wilde de Nederlandse regering grootscheepse rijstteelt rondom Wageningen realiseren. Ze probeerden Nederlandse boeren daarvoor te interesseren, maar hadden weinig succes. In plaats daarvan zijn ze toen de samenwerking met de universiteit van Wageningen aangegaan. Het project werd een enorm succesverhaal met grote rijstvelden, machinale landbouw en een veredelingsinstituut dat toprassen ontwikkelde. Bij de machinale landbouw komt ook Gumair, de landbouwvliegmaatschappij van Eriks familie om de hoek kijken. Zaaien, bemesten en het sproeien van plaagbestrijders gebeurde vanuit kleine vliegtuigjes. De rijst werd machinaal geoogst en vanuit grote loodsen direct via stortkokers in schepen geladen voor de export. Suriname produceerde veel en kwalitatief erg goede rijst. Bij de onafhankelijkheid heeft de Nederlandse overheid het bedrijf onder kwijtschelding van alle schulden aan Suriname geschonken. Daarna ging het snel bergafwaarts. Het bedrijf werd geplunderd, ging failliet en alles wat los en vast zat is verdwenen. Nu staat er nog een roestige hoge silo met een scheefhangende roestige transportband naar het water als stille getuige van betere tijden.


Great Kiskadee bij Groningen (Suriname)

De alomtegenwoordige Great Kiskadee (Grote Kiskadie)


Snail Kite onderweg naar Wageningen (Suriname)

Onderweg naar Wageningen zitten overal Snail Kites (Slakkenwouw)


Achterstallig onderhoud in Coronie

Achterstallig onderhoud in Coronie


Kerkje in Totness (Suriname)

Kerkje in Totness (Coronie)


In de vliegtuighangar bij Wageningen

In de hangar van Surinam Sky Farmers


De vervallen fabriek van de Stichting Machinale Landbouw in Wageningen (Suriname)

De vervallen fabriek van de Stichting Machinale Landbouw in Wageningen


Het kanaal naar Bigi Pan

[10 februari 2018]

Het kanaal naar Bigi Pan

Erik zet ons af voor de boot naar Bigi Pan. Met de boot varen we eerst een stukje over de Nickerierivier en dan over de sleephelling. De sleephelling is een soort kluunbrug voor boten waar ze heel hard op af varen (als de passagiers uitgestapt zijn) om zo hoog mogelijk op de helling te komen. Het laatste stukje moet iedereen meeduwen, totdat de boot over het hoogste punt is en dan moet de stuurman de boot de helling afsturen en zorgen dat hij de boot bijhoudt en er op tijd weer in zit, anders vertrekt de boot alleen. Via een prachtig kanaal met ongelofelijk veel roofvogels die allemaal heerlijk dichtbij komen zitten, bereiken we het grote meer.

Midden op het grote meer staan wat gebouwen op palen waaronder dat van ons. We zijn hier met z’n vijven: Sergio onze gids en stuurman, zijn zus Yvonne die het eten maakt, Paul een andere toerist en wij. Sergio kent alle vogels van het Bigi Pan meer en kan ook erg goed vogels vinden. Maar als we een roofvogel tegenkomen die hij niet herkent, valt hij als vogelgids door de mand. Hij vraagt of iemand een vogelboek heeft en natuurlijk heb ik de enige echte vogelgids van Suriname bij me. Als hij ziet hoeveel vogels daarin staat, roept hij uit dat ik toch wel een heel lastige gids heb. Die hij heeft is veel beter, daar staan er veel minder in. Van mijn boek raakt hij maar in de war. Later laat hij zijn gids zien, die alleen de vogels van het kustgebied omvat, een stuk overzichtelijker toch.


De sleephelling naar Bigi Pan

Op de sleephelling


Great Black Hawk bij Bigi Pan

Great Black Hawk (Zwarte Arendbuizerd)


Het kanaal naar Bigi Pan

Het kanaal naar Bigi Pan


Tricolored Heron (Witbuikreiger) bij Bigi Pan

Cocoi Heron (Sokoireiger)


Ringed Kingfisher bij Bigi Pan

Ringed Kingfisher (Amerikaanse Reuzenijsvogel)


Poserende roofvogel bij Bigi Pan

Poserende roofvogel


Black-collared Hawk bij Bigi Pan

Black-collared Hawk (Moerasbuizerd)


Great Horned Owl bij Bigi Pan

Great Horned Owl (Amerikaanse Oehoe)


naar volgende pagina:
volgende: Bigi Pan