Suriname 2018 > Suriname in vogelvlucht > Jungle trip Apoera en omgeving
Jungle trip: Apoera en Kaburi kreek

[21 februari 2018]

Jungle trip: Apoera en Kaburi kreek

Van Avanavero zijn we vrij snel in Apoera. Alhoewel de plannen om Apoera het centrum van de bauxietwinning te laten worden op niets uitgelopen zijn, zie je iets van die plannen nog terug. De straten zijn keurig betegeld en de huizen zijn over het algemeen mooier en netter dan in de rest van het land. We zijn al bijtijds in de stad en slapen in het plaatselijke guesthouse dat beneden met een lege bar, koelkast, onbewoonde keuken en armzalige toiletten een verlopen indruk maakt, maar waar boven alles piekfijn in orde is. We hebben een mooie, schone eigen kamer met wastafel en zelfs handdoeken en de toiletten en douches op de gang zien er keurig uit. Zo wordt onze jungletocht nooit een ruige tocht!

Om vijf uur worden we opgetrommeld voor een boottochtje, opnieuw op zoek naar kaaimannen en andere dieren. Al heel snel zien we een van de meest bijzondere vogels die je je voor kan stellen: de hoatzin. Het is een vogel ter grootte van een kip met bruinige veren op zijn lijf, een blauwe kop en een soort punkkuif. Ook hier zijn alle afspraken goed doorgegeven. Ze zitten uitermate goed zichtbaar aan de kant van het water en wachten beleefd tot we ze goed gezien hebben voor ze dieper het riet induiken.

We varen lange tijd en zien veel en leggen dan aan bij een indianendorpje waar we voor de verdere tocht moeten wachten tot het vloed wordt. Ook dit is een vrijwel verlaten dorpje waar de bewoners af en toe wat tijd doorbrengen om hun kostgrondjes te verzorgen of om vanuit hier te jagen en te vissen. Aan aanlegsteigers doen ze in het dorp niet en vanuit de boot moeten we een lange weg afleggen over een glibberige boomstam, een lange schuine plank, weer een boomstam en nog een stuk plank. Als ik tegen Dion zeg: ‘En dit moeten we straks in het donker terug doen’, antwoordt hij dat dat niet hoeft omdat het dan hoog water is. Zo lang blijven we echter niet hangen in het dorp en inderdaad moeten we nu de glibberige weg in het donker doen, maar met wat stevige handen, komen we weer veilig aan boord. Vanavond vangt Dion wel een kaaiman met het touwtje om zijn snuit. Zodra Tim hem vast heeft mag het touwtje er weer af. Ik mag hem ook vasthouden, maar aangezien hij ruim een meter lang is en me behoorlijk sterk lijkt, sla ik dat maar af. Stel je voor dat ik hem in de boot laat ontsnappen. Na de fotosessie mag kaaiman weer snel terug het water in. Na een tijdje varen, doemt een grote boomstam op die net gekapt is en de verdere doorvaart volledig blokkeert. We keren om en na een lange terugtocht zijn we om half twee weer bij de haven van Apoera en om 2 uur ‘s nachts thuis. In de haven van Apoera word je een beetje triest van alle hardhouten stammen die uit het oerwoud komen en hier liggen te wachten op transport naar China. Vroeger werd het hardhout naar Nederland geëxporteerd, maar sinds de invoer van dergelijk hardhout in Nederland verboden is, gaat het hout naar de Chinezen. Onderweg komen we ook geregeld zwaar beladen vrachtwagens tegen die het hout in Apoera afleveren.


Red-and-green Macaws (Groenvleugelara)

Red-and-green Macaws (Groenvleugelara)


Wing-barred Seedeater (Bont Dikbekje) in Apoera

Wing-barred Seedeater (Bont Dikbekje) in Apoera


Hoatzin aan de Corantijn rivier

Hoatzin aan de Corantijn rivier


Schemering in de Kaburi kreek

Schemering in de Kaburi kreek


Slapende Boat-billed Heron (Schuitbekreiger) in de Kaburi kreek

Slapende Boat-billed Heron (Schuitbekreiger) in de Kaburi kreek


Slapende American Pygmy Kingfisher (Groene Dwergijsvogel) in de Kaburi kreek

Slapende American Pygmy Kingfisher (Groene Dwergijsvogel) in de Kaburi kreek


Kaaiman in de Kaburi kreek

Tim houdt de kaaiman vast en Dion kijkt toe


Slapende luiaard in de Kaburi kreek

Slapende luiaard in de Kaburi kreek


Jungle trip: Apoera-Blanche Marie

[22 februari 2018]

Jungle trip: Apoera-Blanche Marie

De ochtend na de late tocht door de Kaburi kreek maken we een rustige en late start. De deur van de auto gaat moeizaam open en dicht en moet bij de plaatselijke monteur gemaakt worden en we rijden zijn erf op en gaan ook mee naar binnen. Binnen is een grote ruimte met een grote tafel , daarachter wat hangmatten en daarachter weer een tweepersoonsbed. Aan de linkerkant lijkt een soort werkplaats. In de kamer zit een jonge vrouw met een kind en twee wat oudere vrouwen. Een rommelt wat in huis. De ander schommelt druk pratend heen en weer in de hangmat. Overal verspreid liggen en hangen spullen die samen een vrij ordeloze en ondefinieerbare verzameling vormen, uiteenlopend van eetgerei, speelgoed en kleding tot gereedschap, plastic artikelen en mobiele telefoons. In de tijd dat de auto gemaakt wordt, gaan wij met Tim boodschappen doen. Het biertje dat hij ons om half twaalf aanbiedt, slaan we af, maar met twee verpakte ijsjes stelt Tim zijn grote kinderen tijdens het boodschappen doen helemaal tevreden. Opmerkelijk is dat iedereen in Suriname iedereen lijkt te kennen. Ook hier in Apoera moeten er om de haverklap weer handen geschud worden, wordt er gezwaaid of moeten er even nieuwtjes of minimaal sigaretten uitgewisseld worden. Zo gaat dat niet alleen hier in Apoera, maar eigenlijk overal waar we komen.

We vertrekken uit Apoera om naar de watervallen van Blanche Marie te gaan, die zo’n 15 km van de hoofdweg af liggen. Vanaf de toegang voert een weg langs vakantiehuizen met ruime terrassen en zitjes die je kan huren en bij het laatste huisje aan de watervallen stoppen wij. De watervallen zijn nu in het droge seizoen vrij laag en we zien het water in stroompjes over de enorme rotsen spatten. In de regentijd zal het een spectaculair gezicht zijn. Dion tovert na aankomst weer veel fraais uit de bomen. We blijven hier tot het donker is en rijden dan naar Witagron om daar te overnachten. Witagron is een klein Marron dorp en de uitvalsbasis voor de boottocht over de Coppename rivier naar de Raleigh vallen.


White-throated Toucan (Roodsnaveltoekan)

White-throated Toucan (Roodsnaveltoekan)


Onttakelde remise voor bauxiettreinen

Onttakelde remise voor bauxiettreinen


Grote sprinkhaan (Tropidacris collaris)

Grote sprinkhaan (Tropidacris collaris)


Zwarte spinaap (Suriname)

Zwarte spinaap


Striped Race Runner (Wenkpootje) bij Kamp 52

Striped Race Runner (Wenkpootje) bij Kamp 52


Blue Dacnis (Blauwe Pitpit) bij Blanche Marie

Blue Dacnis (Blauwe Pitpit) bij Blanche Marie