Sognefjord > Balestrand-Flåm > Vatnahalsen-Flåm
Treinreis naar Flåm

[23-8-2011]

Foto: grote waterval waar de trein vlak langs rijdt.

We moeten met de trein van 10.58 van Vatnahalsen naar Flåm. Op het perron zien we de trein naar Myrdal (andere kant op) nog net stoppen. Die is een minuut of acht te laat. Onze trein komt helemaal niet en na een poosje zien we een traumahelikopter richting Myrdal overvliegen. Na 35 minuten komt uiteindelijk onze trein. Van mede passagiers horen we dat de trein inderdaad moest wachten tot de brancard er was.
De treinreis is een echte genietrit met prachtige uitzichten op watervallen, diepe kloven, en de spoorlijn die je aan de andere kant van de berg ziet lopen. We zien ook het zigzagpad dat we zo moedig omhoog hebben beklommen. Als je zo terugreist met de trein, heb je toch wel het gevoel dat je een verschrikkelijk eind hebt geklommen.

Met de bus van Flåm naar Bergen

Ondanks de vertraging zijn we ruim op tijd in Flåm voor de bus van 13.10 naar Bergen. Rik gaat op zoek naar de bushalte en naar de supermarkt voor lunch. De bushalte is vlakbij en de bus komt op tijd. In tegenstelling tot de veerboot doet de chauffeur niet aan seniortickets, maar hij vindt het wel leuk gevonden van ons. Het is vandaag prachtig weer met veel zon en blauwe lucht, wat het landschap nog groener maakt dan het al is. In Voss stoppen we 5 minuten bij het station voor een plaspauze. Stationstoiletten zijn hier keurig schoon. Vanaf Voss rijdt de bus ongeveer hetzelfde traject als de trein, maar de bus gaat in tegenstelling tot de trein wel even de dorpjes onderweg in.

Aankomst in Bergen

Om kwart over vier komen we aan in Bergen bij het busstation. We gingen er blindelings van uit dat we bij het station van vorige keer uit zouden komen. Als we aankomen herkennen we helemaal niets. We zien wel een trein, maar het vorige station was een oud kleine stenen gebouw en we zijn nu in een groot modern gebouw met een immens winkelcentrum. Rik stalt mij op de bank en gaat op onderzoek uit. Het blijkt dat we rakelings naast het oude station zitten in een groot winkelcentrum waar het busstation achter ligt. We zijn dus toch wel ongeveer waar we hoopten.

De zigzagweg die we eerder gelopen hebben
foto-serie treinreis [1/9]
We herkennen meer stukken die we gelopen hebben
foto-serie treinreis [2/9]
Door het dal
foto-serie treinreis [3/9]
De weg bijna beneden in het dal
foto-serie treinreis [4/9]
Beboste hellingen
foto-serie treinreis [5/9]
De trein door het dal
foto-serie treinreis [6/9]
Passerende treinen
foto-serie treinreis [7/9]
Het kerkje van Flåm
foto-serie treinreis [8/9]
Mooie houten coupé
foto-serie treinreis [9/9]