Spitsbergen > Woodfjord-pakijs > Monacogletsjer
Monacogletsjer

[1-8-2011]

Aan het eind van de Liefdefjord bekijken we vanaf het schip de Monacogletsjer die zo’n 5 km breed en 60 meter hoog is. De gletsjer bestaat nu nog uit twee samengevoegde gletsjers, maar je kan al zien dat de gletsjer vanuit het midden op gaat splitsen in zijn twee oorspronkelijke brongletsjers. We zien en horen spectaculaire knallen en we zien grote brokken ijs met donderend geweld afbreken. Je hoort eerst de klap en dan pas zie je de val.

Monacogletsjer
foto-serie Monacogletsjer [1/9]
Opspattend water na afbreken van een stuk ijs
foto-serie Monacogletsjer [2/9]
Opspattend water na afbreken van een stuk ijs
foto-serie Monacogletsjer [3/9]
Opspattend water na afbreken van een stuk ijs
foto-serie Monacogletsjer [4/9]
Echt blauw
foto-serie Monacogletsjer [5/9]
Overal spleten
foto-serie Monacogletsjer [6/9]
Een ijsmuur
foto-serie Monacogletsjer [7/9]
Gletsjerijs
foto-serie Monacogletsjer [8/9]
Gletsjerijs
foto-serie Monacogletsjer [9/9]
Moffen Island

[1-8-2011]

Foto: de eerste walrussen staan niet op de foto, dus maar weer eens het schip op ongeveer dezelfde tijd.

Jordi houdt een lezing over het verschil in ecosystemen tussen het arctisch gebied en Antarctica. De lezing wordt geïllustreerd met prachtige foto's van vogels, walrussen en ijsberen die door hem zelf zijn gemaakt. De lezing wordt nog verstoord door het scheepsalarm. Iedereen schrikt, maar gelukkig is het loos alarm. Na het diner worden we naar het dek geroepen om een toast uit te brengen. We hebben zojuist de 80e breedtegraad gepasseerd.

Even daarna passeren we Moffen Island: een natuurreservaat met een walrussenkolonie. Je mag het alleen op 300 m afstand passeren, maar gezien de diepgang van ons schip moet de boot meer afstand bewaren. We zien de walrussen dan ook vooral als puntjes. We stappen vanuit de brug weer naar buiten en dan gebeurt het! Als ik in het water kijk, kijkt een walrus van vlakbij terug. Dan duikt de tweede op en ze blijven vlak voor ons neus een poosje samen in het water dollen. Later zien we vanuit de dining room nog tot twee keer toe groepjes spelende en zwemmende walrussen.

naar volgende pagina:
volgende: Phippsøya