Sognefjord > Bergen-Balestrand > Balestrand
Vandaag de vlakkere wandeling in Balestrand

[16-8-2011]

Op de kade staat een auto te wachten van hotel Balestrand, die onze rugzakken meeneemt. Zelf gaan we even langs de VVV voor wandelkaart en informatie. Onze kamer op de vierde etage heeft een balkonnetje dat uitkijkt over de fjord en met het zonnetje op het balkon kom je erg in de verleiding om met een boekje in de zon te gaan zitten. We doen vandaag de vlakkere, lagere wandeling, een mooie wandeling over goede paden met mooie uitzichten. Onderweg zien we veel jeneverbessen en relatief veel bloeiende planten. We komen op deze ‘makkelijke’ wandeling meer mensen tegen dan in Lavik. Het lijkt hier sowieso drukker dan in Lavik.

Kviknes hotel

[16-8-2011]

Het Kviknes hotel is een mooi oud houten hotel uit 1877, met torentjes en uitbouwtjes. Omdat veel mensen daar willen logeren, hebben ze er een gebouw naastgezet. Waarom moest dat een te groot, lelijk, stenen flat zijn dat het beeld van het mooie plaatsje verpest?

Over gebrek aan smaak valt niet te twisten.

St. Olafkerk

[16-8-2011]

Na de wandeling doen we de cultuurhistorische tocht die de VVV in Balestrand heeft uitgezet en die een gevarieerde samenstelling heeft. Eerste attractie is het Kviknes hotel, dat bij het vorige menu-item al negatief genoeg is behandeld.
Volgende punt is de St. Olafkerk, een vriendelijk bruin, houten kerkje met van binnen bewerkte panelen. De kerk hoort bij de Engelse kerk, heeft een Engelse dominee en valt onder het kerkbestuur van Gibraltar.

Zwitserse huizen met drakenkoppen

[16-8-2011]

Daarna volgt een stukje archeologie: twee Viking grafheuvels waarin restanten van een boot zijn gevonden. Bij de grafheuvels staat een beeld van de mythische koning Bele, aan Balestrand geschonken door de Duitse keizer Wilhelm II (de houthakker, die in Doorn gewoond heeft) die Noorwegen elk jaar bezocht.
Het volgende cultuurhistorische pand is de moderne fruit verwerkende fabriek, maar de Zwitserse huizen met de drakenkoppen die eind 19e eeuw gebouwd werden om een eigen Noorse stijl te hebben, zijn een stuk interessanter.

Vrouwenmantel

[16-8-2011]

Foto: bloeiende vrouwenmantel (Alchemilla spec.).

Laatste punt is Askelund een enorm groot geel pand waar eerst iets gezaghebbend van de overheid zetelde en dat nu gerestaureerd is en dienst doet als guesthouse. Niet op de cultuurhistorische lijst maar wel leuk is dat we onderweg veel kramsvogels in de boomgaarden zien en dat langs de kant van de weg veel vrouwenmantel staat.

St. Olafkerk
foto-serie Balestrand [1/12]
Tijdens de wandeling
foto-serie Balestrand [2/12]
Merkwaardig gevormde boom
foto-serie Balestrand [3/12]
Kabbelende beek
foto-serie Balestrand [4/12]
Tijdens de wandeling
foto-serie Balestrand [5/12]
Uitzicht op Balestrand
foto-serie Balestrand [6/12]
Watervalletje
foto-serie Balestrand [7/12]
Met paddestoelen begroeide boom
foto-serie Balestrand [8/12]
Interieur St. Olafkerk
foto-serie Balestrand [9/12]
Schemering in Balestrand 1
foto-serie Balestrand [10/12]
Schemering in Balestrand 2
foto-serie Balestrand [11/12]
Schemering in Balestrand 3
foto-serie Balestrand [12/12]
naar volgende pagina:
volgende: hoge wandeling