Georgië > via Kutaisi naar Mestia > Uplistsikhe
Uplistsikhe
None

[18-9-2013]

Vlakbij Gori ligt Uplistsikhe, dat eens een enorme grottenstad was. Tussen de 6e eeuw v.C. en de 1e eeuw n.C. was Uplistsikhe het politieke en geestelijke centrum van het Kartli rijk. Na de Arabische bezetting in de 7e eeuw, werd Uplistsikhe de residentie van de koningen van Kartli. Het was een belangrijk handelscentrum op de route tussen Azië en Europa en telde in zijn hoogtijdagen zo'n 20.000 inwoners. Na de invasie van de Mongolen is de gehele stad verwoest. Inmiddels is weer een deel van de stad opgegraven en je kan nu een theater, een zonnetempel en een hal met koninginnezetel bewonderen. Overal zijn de kuilen en kikkervisvormige poelen te zien waar respectievelijk voedsel en water in opgeslagen werd. Via de tunnel die de grottenstad boven verbond met de rivier beneden verlaten we het complex.

Toiletten in Georgië

De toiletten bij Uplistsikhe zijn gesloten, want er is geen water en daarom maken we bij een tankstation een toiletstop. Doorgaans mijden we dergelijke wc’s maar hier in Georgië kan je gerust naar het toilet. Ze zijn altijd schoon, er is water, papier, zeep en handdoekjes of een droger. Vandaag hebben ze zelfs op het damestoilet een werkend apparaat om een nieuw stuk plastic over de bril te schuiven.

Laat in Kutaisi

Vanaf Gori hebben we nog een lange weg te gaan naar Kutaisi waar we overnachten. De route voert opnieuw door mooi bergachtig landschap. David doet nog een klein rondje Kutaisi met ons en pas om over half negen arriveren we bij ons vriendelijke guesthouse, waar ze ons al snel een heerlijke, echt Georgische maaltijd voorschotelen. In het guesthouse zit een kleine en rustige groep van Dragoman.

Landschap vlakbij Uplistsikhe
foto-serie Uplistsikhe [1/14]
Boerderij uit Sovjet tijd
foto-serie Uplistsikhe [2/14]
Kerk in de grottenstad
foto-serie Uplistsikhe [3/14]
Restanten van een muur
foto-serie Uplistsikhe [4/14]
Uplistsulis kerk (kerk van de prins)
foto-serie Uplistsikhe [5/14]
De betonnen pilaren hadden fraaier gekund
foto-serie Uplistsikhe [6/14]
Uitzicht over de rivier
foto-serie Uplistsikhe [7/14]
Ruïnes van tempels en koninklijke verblijven
foto-serie Uplistsikhe [8/14]
Goede plek voor de hagedis
foto-serie Uplistsikhe [9/14]
Blik over een deel van het complex
foto-serie Uplistsikhe [10/14]
Hal met verblijven
foto-serie Uplistsikhe [11/14]
Uitzicht over ruïnestad (niet toegankelijk)
foto-serie Uplistsikhe [12/14]
Waterreservoir
foto-serie Uplistsikhe [13/14]
Hal met pilaren
foto-serie Uplistsikhe [14/14]
naar volgende pagina:
volgende: Kutaisi eerste bezoek