Georgië > Mtskheta en Kazbegi > omgeving van Kazbegi
Darialikloof
None

[17-9-2013]

's Middags rijden we de Darialikloof in. Landschappelijk een prachtige rit met steile bergwanden die uit de vallei oprijzen, maar erg ver kom je niet, want dan stuit je op de grens met Rusland/Zuid-Ossetië en daar kom je echt niet verder. Buitenlanders en Georgiërs komen de grens niet over. Ossetiërs die een Russisch paspoort hebben, kunnen wel naar Georgië. Vanuit Ossetië kan je ook als niet Rus Georgië in, maar Georgië beschouwt je dan als illegaal het land binnengekomen persoon. Zuid-Ossetië wordt aan drie kanten (west, oost, zuid) begrensd door Georgië en in het noorden door de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië. Georgië ziet Zuid-Ossetië als onderdeel van zijn staatsgebied en wordt daarin gesteund door de meeste landen en internationale organisaties. Het gebied zelf verklaarde zich in 1990 als de Republiek Zuid-Ossetië onafhankelijk van Georgië. De regering van Zuid-Ossetië wil samengaan met Noord-Ossetië. Een groot deel van de bevolking heeft, net als in Abchazië, een Russisch paspoort aangevraagd om aan te geven niet bij Georgië te willen horen. Rusland is welvarender dan Georgië en daarom economisch aantrekkelijker voor de bevolking van Zuid-Ossetië. Daarnaast konden ze hierdoor in 2008 als 'Russische staatsburgers' Rusland om militaire bijstand verzoeken toen het gebied werd binnengevallen door Georgische troepen. Ossetië kan niet op eigen benen staan en is volledig afhankelijk van grote broer Rusland. In 2008 startte Georgië een aanval tegen de afvallige regio Zuid-Ossetië na het schenden van het eerder overeengekomen staakt-het-vuren. Georgische troepen trokken de hoofdstad Tsinvali binnen. Rusland stuurde meer dan 100 tanks en vliegtuigen, die het gebied meteen weer in handen hadden. Ook werden verschillende doelen in Georgië aangevallen door de Russen. Na de Oorlog in Zuid-Ossetië erkende Rusland als eerste staat de onafhankelijkheid van het gebied. Rusland heeft sinds de oorlog meer troepen in het gebied gestationeerd. Georgië ziet Zuid-Ossetië als door Rusland geannexeerd Georgisch grondgebied. De zinloze aanval van Georgië heeft het toch al arme land veel geld en de nodige slachtoffers gekost. Veel Georgiërs rekenen dat de regering zwaar aan.

tot hier
None
Grens met Zuid Ossetië.
Riviertje bij kathedraal
None

[17-9-2013]

Vlakbij de grens staat de kathedraal van Dariali. Een grote, maar helemaal nieuwe kathedraal met mooie schilderijen, een nep-gouden kandelaar en prachtige houten deuren. Van de kathedraal lopen we nog naar een mooi, snel stromend riviertje. Overal uit de bergen komen zijstroompjes op de rivier uit. De monniken van het klooster wonen een stukje boven het klooster en hebben bepaald een fraai uitzicht.

Verder de berg op
None

[17-9-2013]

We keren bij de grens weer om en David laat ons rondom Kazbegi nog mooie kapelletjes, uitzichten en steenlawines zien. Tot onze verbazing blijkt de oude steenlawine niet uit losse stenen te bestaan. De stenen zitten ondertussen stevig aan elkaar vast en je kan er prima over lopen.

uitzicht
None
omgeven door bergen
None
weg langs de helling
None
steenlawine
None
De stenen liggen niet los!
steil dal
None
licht en schaduw
None
De kerk ligt nu onder ons.
kale hellingen
None
naar volgende pagina:
volgende: naar Gori