Georgië > Mtskheta en Kazbegi > Gergeti
Vroege wekker
None

[17-9-2013]

We zetten de wekker vroeg om vanuit onze kamer de zonsopgang over Mount Kazbegi te kunnen zien. Het is helder en zonnig en de berg wordt prachtig verlicht door de opkomende zon. Net een kalenderplaatje.

Tsminda Sameba kerk
None

[17-9-2013]

Foto: op de voorgrond Kazbegi; door het midden loopt de weg naar Gergeti (aan de voet van de heuvel). Het kerkje staat op de heuvel in het midden.

Op onze volle dag in Kazbegi willen we naar het hoge kerkje, de Tsminda Sameba (heilige drievuldigheid) kerk van het dorpje Gergeti lopen. Bij dat soort plannen calculeren we altijd in dat het ook niet kan lukken, omdat de kerk vanuit ons raam erg ver en hoog lijkt en je vooraf geen idee hebt hoe het pad is en wat je verder aan obstakels tegenkomt. Dit keer zit alles mee. Natuurlijk moeten we flink klimmen – van 1750 naar 2200 m – maar het pad is overal goed en duidelijk en voor Rik zijn er nergens stukken die eng zijn. De route is erg mooi. We beginnen beneden in de vallei en klimmen eerst door het dorpje Gergeti de helling op, dan lopen we door weides met koeien en hooiland en het grootste stuk lopen we door mooi bos dat al duidelijk herfstkleuren begint te krijgen. Je kan ook met een jeepje naar de kerk, maar wandelen is veel aangenamer. Onderweg stoppen twee vriendelijke Russen in een jeep die ons een lift naar boven aanbieden. Aardig, maar wij lopen wel.

Het kerkje staat prachtig op zijn heuvel, met diep beneden het dal met de dorpjes en de rivier en hoog boven hem uittorenend de geweldige bergen, met als allerhoogste Mount Kazbegi, waarvan de top zoals het hoort in de wolken is gehuld. Het kerkje stamt uit de 14e eeuw en heeft binnen nog wat fresco's en aan de buitenkant fraaie reliëfs. Gezien zijn geïsoleerde ligging werden in tijden van gevaar de kunstschatten uit de kerk van Mtskheta hier opgeborgen. In 1988 hebben de Russen het probleem van de geïsoleerde ligging opgelost door een kabelbaan vanaf Kazbegi naar de kerk te bouwen. De Georgiërs vonden dat de kabelbaan hun heilige plek onteerde en braken hem al gauw weer af. Kennelijk onteren de jeepjes die in groten getale de berg op- en afrijden de plek niet. Overigens zijn vrijwel bij al de kerken die we bezoeken nog actieve kloosters met broeders of nonnen. Bergbeklimmers kunnen ook naar Mount Kazbegi, dat is een tocht van vier dagen.

Wegwijzers in Gergeti
foto-serie Gergeti [1/13]
Straat in Gergeti
foto-serie Gergeti [2/13]
Uitzicht op Kazbegi, bij begin van de klim
foto-serie Gergeti [3/13]
We volgen op een afstandje wandelaars met gids
foto-serie Gergeti [4/13]
Hier rijden ook de jeeps
foto-serie Gergeti [5/13]
Bijna bij de kerk
foto-serie Gergeti [6/13]
Omringende bergen
foto-serie Gergeti [7/13]
Rechts onze weg, links naar de gletsjer
foto-serie Gergeti [8/13]
Mensfiguurtje
foto-serie Gergeti [9/13]
Interieur van de kerk
foto-serie Gergeti [10/13]
Uitzicht
foto-serie Gergeti [11/13]
Een stukje terug over de weg
foto-serie Gergeti [12/13]
Terug in het dorp Gergeti
foto-serie Gergeti [13/13]
naar volgende pagina:
volgende: omgeving van Kazbegi