Georgië > via Kutaisi naar Mestia > naar Svaneti
Knaus, knaus, knaus
None

[19-9-2013]

Wat ik steeds vergeet te schrijven is Davids enthousiasme over de politie. Ten tijde van Shevardnadze was die corrupt en was er veel criminaliteit. Onder Saakasjvili is dat snel veranderd. De politie is niet meer corrupt en heeft in tien jaar tijd de criminaliteit uit weten te roeien. David vindt de politie echt je beste kameraad. Gedraag je je netjes heb je niets te vrezen, doe je dat niet word je aangepakt.
Ze hebben hier bepaald alternatieve verkeersdrempels of – zoals David ze noemt – straatpolitie. Overal lopen koeien los, ook langs drukke wegen. Het is levensgevaarlijk, want ze zijn zo stom als wat en gaan geen millimeter opzij voor auto's. Aangezien je altijd schuldig bent als automobilist als je een koe (of hond, paard, varken) aanrijdt, rijd je vanzelf wel voorzichtig. David heeft het consequent over 'knaus' in plaats van 'cows', wat eigenlijk veel grappiger klinkt.

Naar Svaneti en Mestia
None

[19-9-2013]

We slaan af om richting Svaneti en Mestia te gaan. Al gauw rijden we door prachtig bergachtig landschap. De rit door de bergen van de Kaukasus is schitterend. We komen langs een immens groot stuwmeer, het Inguri stuwmeer, dat ongeveer dezelfde groene kleur heeft als het dak van de Bagrati kathedraal. Aan het eind van het stuwmeer ligt ontzettend veel hout dat door de aanvoerende rivier onderweg wordt opgepikt. Het is afvalhout waar niets mee te doen valt. De kloof wordt steeds smaller en we rijden tussen twee steil opgaande hellingen die volledig bebost zijn. Hier en daar zie je al het voorzichtige begin van herfstkleuren wat het geheel nog mooier maakt. Een kilometer of 30-40 voor Mestia verbreedt de kloof zich weer en zien we in de bredere vallei grasvelden en dorpjes. Naarmate we verder rijden zien we de eerste voor Svaneti zo typerende torens verschijnen.

Inguri stuwmeer
None
soort wilgenroosje
None
opeenhoping van hout
None
steile hellingen
None
haarspeldbocht
None
onverstoorbaar
None
matig uw snelheid
None
voorzichtige herfstkleuren
None
begroeid en kaal
None
fraaie kleuren
None
naar volgende pagina:
volgende: de eerste koshki