Armenië > via Noravank en Khor Virap naar Jerevan > Khor Virap
Naar Khor Virap
None

[28-9-2013]

Foto: illegaal gestookte drank wordt verkocht in hergebruikte grote water- en frisdrankflessen.

Vanaf Noravank rijden we terug door de kloof en verder richting Jerevan. Onderweg krijgen we uitzicht op de hoge en lage Mount Ararat waar we steeds dichterbij komen. Jammer genoeg is het vandaag bewolkt en heiig waardoor het uitzicht minder is dan gisteren. We rijden tot de Araratvallei en komen dan in Armash dat aangekondigd staat als vogelgebied, maar dat vandaag die naam geen eer aandoet. Rond de visvijvers zien we wat verlaten ooievaarsnesten en hooguit drie eksters.

uitzicht onderweg
None
lage en hoge Ararat
None
zwaar beladen
None
Lunch aankopen
None

[28-9-2013]

Foto: supermarkt in het niets met weinig keus voor de lunch.

Als we in een dorpje in de Araratvallei even stoppen om lunch te kopen, komen we een Italiaanse camper tegen die op zoek is naar Khor Virap. Narek die altijd erg behulpzaam is, biedt aan dat ze achter ons aan kunnen rijden. We stoppen samen op het mooiste uitzichtpunt op de hoge en lage Mount Ararat die nu voortdurend links van ons te zien zijn en parkeren daarna bij Khor Virap.

Khor Virap
None

[28-9-2013]

Foto: Khor Virap met Mt. Ararat als achtergrond.

Bij Khor Virap is minder te zien dan op andere plaatsen, maar het verhaal rond Khor Virap is des te leuker. Koning Tradt III had Grigory de Verlichter in dienst als een soort schatbewaarder en boekhouder en was erg op hem gesteld. Tijdens iets feestelijks moest Grigory die tot dan toe zijn christelijk geloof voor de vuur aanbiddende koning verzwegen had, het vuur zegenen. Toen hij dat weigerde en zijn christelijk geloof opbiechtte, werd de koning zo kwaad dat hij Grigory in een diepe put van 20 meter in Khor Virap – Khor Virap betekent diepe put of bron – liet gooien. Grigory werd stiekem door vrouwen uit de buurt voorzien van eten en drinken. Op zeker moment werd de koning ziek of beter gezegd, hij werd gek en niemand kon hem genezen, totdat Grigory erbij werd gehaald en voor hem bad. In tegenstelling tot tegenwoordig, hielp bidden toen meteen en werd de koning beter. De koning liet zich op slag bekeren tot het christendom en Grigory werd benoemd tot eerste catholicos (ongeveer paus) van de Armeense apostolische kerk en kreeg opdracht om kerken te bouwen en het geloof te onderwijzen.
Op het terrein van Khor Virap staat nu een kerk – uiteraard met bruidspaar – en de diepe put waar Grigory gevangen heeft gezeten. Met een griezelig grote stap kan je naar een loodrechte gladde metalen ladder met twee leuningen en via die verticale ladder kan je dan Grigory's kelder in. De overstap naar de ladder ziet er niet aantrekkelijk uit, dus kijken we alleen over de rand in het heel diepe gat.

Het kloostercomplex
foto-serie Khor Virap [1/6]
Binnenplaats
foto-serie Khor Virap [2/6]
De kerk van Khor Virap
foto-serie Khor Virap [3/6]
Altaar, klaar voor het bruidspaar
foto-serie Khor Virap [4/6]
Nogmaals de kerk
foto-serie Khor Virap [5/6]
Kaarsenhoekje
foto-serie Khor Virap [6/6]
naar volgende pagina:
volgende: naar Jerevan