Georgië > door het westen naar Armenië > Gelati klooster
Gelati klooster
None

[22-9-2013]

Het Gelati klooster, vlakbij Kutaisi, is in 1106 gesticht door David de Bouwer, de beroemdste en – volgens onze David – beste koning van Georgië. Gelati was een groot religieus, cultureel centrum met een academie voor filosofie en theologie. De Ottomanen staken het complex in de 16e eeuw in brand, maar Bagrat III van Imereti herbouwde het weer. De Bagrati kathedraal van Gelati is in tegenstelling tot de meeste kerken die we gezien hebben uitermate kleurig en rijk voorzien van fresco's uit de 12e – 18e eeuw. In een rijtje adellijke lieden hangen David de Bouwer – met de kerk in zijn hand – en Bagrat III met een zwaard. Boven het altaar hangt een mozaïek van Maria met aan weerszijden een aartsengel, links Michael, rechts Gabriël.

Georgisch huwelijk

In de kerk wordt een huwelijk voltrokken. De bruid is in traditioneel wit, maar de bruidegom en zijn assistent zijn in traditioneel Georgisch kostuum. De priester is druk met ze in de weer en aan het eind van de sessie houden de assistenten bruid en bruidegom een grote, zware kroon boven het hoofd. Ook die wordt gezegend en daarna gekust door het paar. Als zij nog bezig zijn met alle administratie voor het trouwboekje staat het volgende paar al te wachten. Buiten onder een poort – het giet nog steeds van de regen – staat een derde paar klaar. Trouwen is voor de priester lopende band werk.

David de Bouwer

Bij de poort zien we nog het graf van David de Bouwer. Hij wilde in de poort liggen zodat iedereen over zijn graf kon lopen. Die lol gunnen we hem.

De Bagrati kathedraal
foto-serie Gelati klooster [1/10]
Bruiloft
foto-serie Gelati klooster [2/10]
Bruidspaar
foto-serie Gelati klooster [3/10]
Bruidspaar met kronen
foto-serie Gelati klooster [4/10]
Wand met fresco-s
foto-serie Gelati klooster [5/10]
Schilderingen op boog
foto-serie Gelati klooster [6/10]
Icoon
foto-serie Gelati klooster [7/10]
David de Bouwer
foto-serie Gelati klooster [8/10]
Wand met fresco-s
foto-serie Gelati klooster [9/10]
Koepel in kloosterpoort
foto-serie Gelati klooster [10/10]
naar volgende pagina:
volgende: Motsametaklooster