India & Nepal 1986 > Jaipur en Udaipur > Jaipur
City Palace Jaipur
None

[26-3-1986]

Het City Palace in Jaipur is een paleis complex. Het was de residentie van de Maharaja van Jaipur, het hoofd van de Kachwaha Rajput clan. Het Chandra Mahal paleis huisvest nu een museum, maar het grootste deel ervan is nog steeds een koninklijke residentie.

Uitgebreide informatie vind je op de Engelse Wikipedia.

Jantar Mantar
None

[26-3-1986]

De Unesco website meldt het volgende:

De Jantar Mantar in Jaipur is een astronomische observatieplaats, gebouwd aan het begin van de 18e eeuw. De plek bevat een set van ongeveer 20 belangrijke, stationaire observatie-instrumenten. Het gaat hier om monumentale voorbeelden van metselwerk van bekende instrumenten, met in veel gevallen specifieke eigenschappen. De instrumenten belichamen een aantal architectonische en instrumentale innovaties omdat ze ontworpen waren voor observatie van astronomische posities met het blote oog. Jantar Mantar is het meest uitgebreide en best bewaarde observatorium van alle historische observatoria in India. Het toont de astronomische vaardigheden en kosmologische concepten aan het hof van een academische prins aan het einde van de Mogol periode.

Veel informatie is te vinden op de Engelse Wikipedia.

Hawa Mahal
None

[26-3-1986]

De Nederlandse Wikipedia meldt het volgende:

Het Hawa Mahal paleis in Jaipur is een van de merkwaardigste voorbeelden van de post-mogol-bouwkunst en niet zozeer een echt paleis maar eerder een gevel met daarin 953 ramen, balkons en nissen verspreid over vijf verdiepingen. Deze verdiepingen zijn niet ingedeeld in kamers, er loopt alleen een brede gang achter achter de gevel. Het gebouw had slechts één doel, namelijk om de haremvrouwen van de Maharadja van Rajasthan de mogelijkheid te bieden om de jaarlijkse parade te kunnen zien, zonder dat zij zelf vanaf de straat gezien konden worden.

Het gebouw werd in 1799 in opdracht van de toenmalige Maharaja Sawai Pratap Singh gebouwd in de stad Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, als uitbreiding op het stadspaleis van Jaipur. Voor de bouw werd gebruikgemaakt van rode en roze zandsteen.

Doordat de wind door het gebouw blaast wordt het ’’Hawa Mahal’’ (Windpaleis) genoemd.

Veel informatie is te vinden op de Engelse Wikipedia.

City Palace
foto-serie Jaipur [1/11]
Lotus Poort in City Palace
foto-serie Jaipur [2/11]
Detail van de Lotus Poort
foto-serie Jaipur [3/11]
Jantar Mantar
foto-serie Jaipur [4/11]
Jantar Mantar
foto-serie Jaipur [5/11]
Jantar Mantar
foto-serie Jaipur [6/11]
Straatbeeld Jaipur
foto-serie Jaipur [7/11]
Openlucht restaurant
foto-serie Jaipur [8/11]
Bij Hawa Mahal
foto-serie Jaipur [9/11]
Bij Rambagh Palace (ons hotel)
foto-serie Jaipur [10/11]
Rambagh Palace (ons hotel)
foto-serie Jaipur [11/11]
naar volgende pagina:
volgende: Amber