India 2009 > Agra > trein naar Agra
Met de trein van Umaria naar Agra
None

[10-12-2009]

Foto: de smalle gang in de trein; links achter het gordijn de stapelbedden en rechts de coupés met twee stapelbedden.

Om tegen zeven uur vertrekken we vanuit Bhandavgarh Park met de taxi voor de rit naar het station van Umaria. Eerst het slechte stuk hobbelweg naar de hoofdweg, dan de 8 km iets minder slechte weg door de bufferzone van het park en dan de resterende 22 km naar Umaria. We zijn veel te vroeg op het station. De chauffeur gaat informeren of de trein op tijd komt en wij krijgen de opdracht om in de auto te blijven zitten, het station is gevaarlijk.

Tegen half negen komt de chauffeur ons ophalen en gaan we naar het perron. De trein is keurig op tijd en de chauffeur gaat mee naar binnen om onze plaatsen te helpen zoeken Dit keer reizen we tweede klas, duidelijk minder luxe dan de eerste keer. We slapen nu in een coupé met zes bedden. Een stapelbed op de gang, dan het gangetje en dan de coupé met twee stapelbedden. De coupé is door een gordijntje van de gang gescheiden. Het is duidelijk veel drukker, rommeliger en rumoeriger dan bij de eersteklas treinrit. Dit keer delen we de coupé met een echtpaar met twee kinderen, een meisje van tien en een jongetje van een jaar of vier. Zij zijn met de complete familie op pad naar de bruiloft van een familielid en gaan nog verder door dan wij. Het zijn reuze aardige mensen. Ze vragen onmiddellijk of we al gegeten hebben en de man gaat de treinenman voor ons waarschuwen, zodat we een setje lakens, een kussen en een deken krijgen. Wij staan een van onze onderbedden af voor een bovenbed, zodat we nu elk een stapelbed hebben.

Om ongeveer half tien liggen we en gaat het licht uit. Wonder boven wonder is het ’s nachts redelijk rustig en al met al slapen we best goed. Rik’s buik houdt zich rustig en de uit voorzorg meegenomen immodium hoeven we niet te gebruiken. De inspectie van het toilet stellen we zo lang mogelijk uit, maar tijdens een rit van 14 uur, ontkom je niet aan een toiletbezoek. Eerlijk is eerlijk, voor zo’n lange rit en zoveel mensen is de wc echt redelijk schoon, zelfs ’s morgens kan je echt nog naar het toilet.

kraampje op perron
None
Ontbijt van de overburen
None

[11-12-2009]

Foto: een deel van de gerechten van de coupé-genoten.

’s Morgens blijft het vrij lang rustig in de trein, dus wij blijven ook nog maar even liggen. Wassen en aankleden bestaat uit het weer aantrekken van de wandelschoenen. Het ontbijt van de overburen is overstelpend. Er komen vijf pannetjes uit een stapelsetje met groente, aardappels, paratha, chapati, en nog iets wat niet te herkennen is. Verder zijn er drie grote zakken met verschillende dingen en twee potjes met sausachtige dingen. Er is een stapel wegwerpbordjes, wegwerpbakjes en wegwerpbekers. Er wordt ongelooflijk met bordjes en potjes gerommeld en het ontbijt neemt meer dan een uur in beslag. Ons ontbijt komt uit het kartonnen doosje van King’s Lodge: een pakje sap, een pakje koekjes samen en een banaan. Het andere pak koekjes en de appeltjes gaan mee in het rugzakje.

naar volgende pagina:
volgende: aankomst in Agra