India 2009 > Agra > Taj Mahal 1
Taj Mahal
None

[12-12-2009]

Vanwege de hardnekkige mist die er in dit seizoen hangt, gaan we niet met zonsopkomst naar de Taj Mahal, maar wat later. Er is hier veel veranderd in de loop der jaren. We moeten ongeveer 1 km van de Taj af parkeren en worden dan met een (elektrische) bus verder gebracht. De veiligheidseisen zijn enorm verscherpt en Rik laat zijn rugzakje ook maar in de auto achter en neemt een linnen tasje mee met de fotospullen. We komen nu van de zijkant binnen, want de ingang aan de voorkant is afgesloten. Mannen en vrouwen gaan via aparte poortjes naar binnen en iedereen wordt gefouilleerd. Ook de linnen tasjes worden zorgvuldig bevoeld en bekeken.

De Taj Mahal is gebouwd ter nagedachtenis aan de meest geliefde vrouw van Shah Jahan, Mumtaz Mahal, die op 38-jarige leeftijd overleed. Ze kreeg zeventien kinderen drie miskramen, acht stierven in de kindertijd en zes bleven er over. In tegenstelling tot andere Moghul bouwwerken is de Taj niet het middelpunt van een symmetrisch geheel. Shah Jahan wilde niet dat iets het contrast van het witte gebouw en de blauwe lucht verstoorde. Wel is aan de overkant van de Yamuna rivier ook een tuin, zodat met enige fantasie toch de regels van de koran werden gevolgd. Alle vier de tuinen zijn weer in vieren gedeeld, zodat er eigenlijk zestien vierkante tuinen ontstaan.

Binnen in de Taj mag je tegenwoordig geen foto’s meer nemen, noch van het prachtige inlegwerk, noch van de replica’s van de tombes. Het inlegwerk binnen is zo mogelijk nog mooier dan het inlegwerk buiten dat we wel mogen fotograferen. Met een lampje laat de gids het verschil in lichtabsorptie van de verschillende steensoorten zien. Ondanks het fotoverbod nemen veel mensen toch foto’s, vaak met hun telefoon. Al het inlegwerk is met een beiteltje eerst uitgespaard uit het witte marmer en toen ingelegd. Het witte marmer is hard en kristallijn en kan niet met een hamer bewerkt worden omdat het dan barst.

De vier torens naast de Taj hellen licht naar buiten zodat ze in geval van een aardbeving, niet op het gebouw vallen. Links van de Taj staat de moskee, die voor het eerst in zijn bestaan (volgens de gids althans) schoongemaakt wordt. Rechts staat een identiek gebouw voor de broodnodige symmetrie. Ook de vier toegangspoorten zijn de moeite waard. Ze zijn van rood zandsteen met inlegwerk van wit marmer.

toegangspoort
None
toegangspoort frontaal
None
detail toegangspoort
None
licht nevelig
None
plafond toegangspoort
None
minder nevelig
None
weerspiegeling
None
lucht wordt blauw
None
inlegwerk in marmer
None
een van de zijtorens
None
geometrisch inlegwerk
None
naar volgende pagina:
volgende: Taj Mahal 2