India 2009 > Jabalpur > per trein naar Jabalpur
We worden in de coupé afgeleverd

[1-12-2009, Delhi]

Foto: deze pakketten wachten ook op de trein.

Om half twee gaan met de taxi naar het station. Ajay brengt ons weg. Hij heeft ook de beloofde plantengids bij zich. Leuk dat dat gelukt is, want het bleef steeds niet leverbaar. Opnieuw een lange rit door de stad, waarbij we geregeld muurvast staan in het verkeer, maar we zijn toch ruim op tijd op het station.
Eerst lijkt het er op dat onze rugzakken verdeeld worden over twee dragers wat ons redelijk lijkt. Uiteindelijk blijft er maar eentje over die kennelijk geen concurrentie wilde en nu de beide zware rugzakken op zijn hoofd het station binnen draagt. Wij nemen de trap over de sporen heen, de drager steekt de spoorbaan over net als iedereen hier. Je moet hier niet te teerhartig zijn: mensen rennen over het spoor als de trein al binnenrijdt, ze springen in rijdende treinen en steken het spoor over om aan de verkeerde kant op de trein te springen. Na veel geharrewar weet Ajay onze plek in de trein te vinden. We worden geïnstalleerd in een keurige slaapcoupé met vier bedden.

moet allemaal mee
drinkwater?
Onze coupé-genoten

[1-12-2009, Delhi]

Foto: een trein (niet de onze) is klaar voor vertrek.

We delen de coupé met een echtpaar op leeftijd. De man heeft bij de luchtmacht gediend, zijn vrouw is gewoon zijn vrouw en ligt vooral op de bank. Ik dacht het al eerder gezien te hebben, maar ze hebben in India speciale sokken voor teenslippers met een aparte grote teen. We praten met de man over India, Europa, de VS en de wereld in het algemeen.

bewoners naast het spoor
Dinner two foreigners

[1-12-2009, Delhi]

Foto: medewachtenden op het station van Delhi.

We verwachten om zes uur in Agra eten te krijgen, want dat heeft Ajay ons beloofd. Dat klopt niet. We stoppen wel om zes uur, maar zijn dan niet in Agra en krijgen ook geen eten. Later stoppen we wel in Agra, maar ook dan krijgen we geen eten. We hebben eigenlijk het eten al opgegeven, als we om 9 uur in Gwalior stoppen. Rik gaat voor de zekerheid even kijken en ik hoor buiten roepen: ‘Dinner two foreigners, Hendrik and Lydia’. Dat moet voor ons zijn. Weliswaar is de man erg ongerust omdat Rik geen voucher kan overleggen, maar als Rik getekend heeft dat hij eten heeft gehad en daarna nog gebeld heeft met de baas van de man, mogen we toch het eten houden. Een uitstekende doos eten met lekkere dingen en ongeveer genoeg voor drie dagen.
Onze overburen liggen al sinds zeven uur in bed, de luchtmachtofficier in een hagelwitte pyjama. Wij gaan dus ook maar slapen na het diner. We hebben kraakheldere lakens en een dito sloop en ook nog een dekentje. Er valt echt niets te klagen dus.

De lange treinreizen

We maken twee reizen met een nachttrein:
** 01 december: nachttrein van Delhi (in het noorden) naar Jabalpur (geheel in het zuiden op de kaart).
** 10 december: nachttrein van Umaria (boven Jabalpur) naar Agra.

Ten westen van Agra liggen Jaipur en Bharatpur waar het Keoladeo Ghana National Park (beter bekend als Bharatpur park) is.

naar volgende pagina:
volgende: Jabalpur