India 2009 > Kanha > Kanha dag 1
Van Jabalpur naar Kanha
None

[2-12-2009]

Onze chauffeur rijdt ons ook nu weer vanaf de Marble Rocks bij Jabalpur door het risicovolle Indiase verkeer en om half drie komen we aan bij Tuli Resort in Kanha Park. Onderweg zijn we nog gestopt omdat er Rhesusaapjes langs de kant van de weg zaten.

Eerste gamedrive
None

[2-12-2009]

Foto: Indian roller.

We worden uitermate vriendelijk ontvangen door Indrauit, onze natuurgids voor de komende dagen. Of we om drie uur klaar kunnen zijn voor de game drive? We dachten van wel. Snel overbodige spullen uit rugzakje gegooid, warme kleren gepakt en koekje gegeten bij wijze van lunch en op weg voor het eerste uitje in park.

De game drive is geweldig. We logeren in het dorpje Mocha, 7 km van het park. Dichterbij ligt een ander dorpje Kathia dat tegen de ingang van de bufferzone aanligt. In de bufferzone is geen begrazing, bewoning of ander gebruik toegestaan. Vanuit die zone kom je bij een tweede slagboom die toegang tot de restricted zone van het park geeft.

Meteen al zien we spotted deer, en de languuraapjes. Verder zien we veel sambar deer, de barasingha, wilde zwijnen, een verstopte gaur en het eerste rijtje vogels. De barasingha is erg bijzonder en deze (onder)soort komt alleen in dit park voor. Hij heeft een moerasachtig gebied nodig (zijn andere naam is dan ook swamp deer) en was bijna uitgestorven. Inmiddels is het aantal weer terug op 400 à 500. In een afgezet gedeelte zitten paartjes apart, waarvan de jongen weer uitgezet worden in de rest van het park. De barasingha doet leuke kunstjes voor ons. We zien twee mannetjes en een vrouwtje. Natuurlijk willen alle twee de mannetjes indruk maken op het ene vrouwtje. Een van de mannen gooit zijn kop achterover en laat een lang, jodelend geluid horen. Hij bakent zijn territorium af. Van ver weg wordt zijn roep beantwoord. Om hun al grote gewei nog groter te laten lijken en zo meer indruk op de dame te maken, gaan beide heren verwoed aan de slag om hun gewei te versieren met plukjes gras. Met hun gewei trekken ze die los uit de grond en vervolgens hopen ze dat die in hun gewei blijven hangen. Een wat arbeidsintensieve klus, want als de pol eenmaal losgerukt is en in het gewei hangt, moet er meer bij wat zoveel moeite kost dat de eerste pol weer valt. De tweede barasingha probeert creatief te zijn en blaadjes van de boom in zijn gewei te prikken. Ook dat kost veel moeite en levert weinig op.

Het park is landschappelijk prachtig: ruim 1900 km2, gedeeltelijk bebost en gedeeltelijk grasland. Er zijn een rivier met zijtakken en meertjes. Het landschap is behoorlijk geaccidenteerd, het hoogste punt ligt op 780 m en dat ligt zo’n 200 m hoger dan de lagere delen. Het bos is voornamelijk Salbos, een heel harde houtsoort met verder bamboe en af en toe de indrukwekkende banyanbomen.

spotted deer
None
namiddag-licht
None
sambar deer
None
barasingha
None
Het Tuli resort
None

[2-12-2009]

Foto: voorportaal van ons huisje.

Tegen het donker worden, gaan we weer richting huis.
Het resort is prachtig gelegen. Achter de receptie is een soort grote zaal met een omgang met zitjes en in het midden palmbomen. Het restaurant zit verderop in een apart gebouw. Het is wel overdekt maar de zijkanten zijn helemaal open. Het restaurant kijkt uit over een groot grasveld met zwembad. Het winterweer is minder geschikt voor het zwembad. In het restaurant trek je al gauw een vest aan.
Ons huisje is prachtig met zithoekje, schommelstoel, ruim slaapgedeelte en een prachtige badkamer.

Voor het diner kijken we nog een film over wilde honden. Het diner bestaat uit de meest heerlijke lekkernijen. Als we na het diner terugkomen in ons huisje zijn de luiken gesloten, is het kacheltje aan en liggen er twee warme kruiken in bed.

naar volgende pagina:
volgende: Kanha dag 2