Friesland 2019 > Friesland 2019 > Leeuwarden, IJlst en Sneek
Leeuwarden

[16 september 2019]

Leeuwarden

De elfsteden route begint en eindigt in Leeuwarden. We hebben alleen een hotel voor de eerste nacht in Leeuwarden geboekt en zijn een flinke tijd bezig om hotels voor de komende twee nachten te regelen die op de route liggen en die ook geschikt zijn als uitgangspunt voor wandelingen die we vooruit al uitgezocht hebben. De keuze valt uiteindelijk op St Nicolaasga en Balk.

Na dit regelwerk wandelen we nog even door Leeuwarden, maar we bewaren de stadswandeling voor het einde van de tocht.


De Waag aan de Nieuwestad in Leeuwarden

De Waag aan de Nieuwestad

Voor de geschiedenis van de Waag zie de Wikipedia pagina.


Oldehove in Leeuwarden

Oldehove

Informatie over deze vrijstaande kerktoren op de website van Oldehove.


IJlst

[17 september 2019]

Foto: de Ee in IJlst

Bij de start van de route rijden we lang door Leeuwarden omdat we het juiste knooppunt niet kunnen vinden. Op de knooppunt kaart in de buurt van het station staat de route aan de andere kant van het station dan waar die achteraf blijkt te zijn. We komen na een tijd weer vlak bij ons hotel aan de rand van de stad uit en gaan dan maar weer terug naar het station. Daar blijkt de pijl naar knooppunt 17 een iets andere kant op te wijzen dan de bedoeling, maar na enig zoeken vinden we de volgende aanwijzing naar 17 en zijn we na een uur toch op weg.

Onderweg naar IJlst komen we eigenlijk al even in Sneek, maar officieel is Sneek pas de plaats na IJlst.

Sneek

[17 september 2019]

Foto: Sneeker Waterpoort

Door de trage start in Leeuwarden zijn we relatief laat in Sneek. Vandaag gaan we door naar St Nicolaasga, maar in Sneek hebben we nog een Groene Wissel wandeling van 21 kilometer gepland. We vinden nergens een goede plek om de fietsen met bagage te stallen. Uiteindelijk mogen we de bagage achterlaten bij de bloemenwinkel bij het station en zetten we de fietsen in de rekken. We zullen snel moeten wandelen, want we beginnen laat. De wandeling gaat eerst door de binnenstad van Sneek. Voor vervolg: zie het volgende item.

Voor informatie over de Waterpoort zie de Wikipedia pagina.

Groene Wissel 213: Sneek

[17 september 2019]

Foto: het beeld 'De Fontein van Fortuna'

Deze Groene Wissel wandeling heeft als ondertitel 'Griene Dyk en Snitser Mar'. We lopen eerst een tijd door de binnenstad van Sneek en gaan dan richting het Sneekermeer. Als het na een kilometer of vijf warmer wordt op de Griene Dyk, willen we de jacks in de rugzakjes stoppen. Wel even opletten dat de fietssleutels goed opgeborgen worden. Dan blijkt dat een van de fietssleutels en de sleutel van het kabelslot niet te vinden zijn. Verloren of in de fiets laten zitten? Er zit niets anders op dan terug te gaan en onderweg te bedenken wat me moeten doen als de sleutels inderdaad zoek zijn. We gaan bij een fietsenmaker langs, maar die heeft geen slijptol met accu. Hij geeft ons twee tangen mee om te proberen het kabelslot mee door te knippen (de kans daarop wordt niet hoog ingeschat) en het telefoonnummer van de afdeling Handhaving van de gemeente zodat we die kunnen inlichten over onze actie. De sleutels zitten niet in de fiets. Opeens zien we dat de sleuteltjes tussen de tandwielen van het achterwiel zitten. Gelukkig heeft niemand dat opgemerkt en staan de fietsen er nog. We brengen de tangen terug naar de vriendelijke fietsenmaker en gaan op weg naar St Nicolaasga.
Als we de volledige 21 km wel hadden kunnen doen, was het maar de vraag geweest of we de fietsroute nog met licht hadden kunnen voltooien. De dag was wat te vol gepland.

Groene Wissel 290, Joure

[18-9-2019]

Groene Wissel 290, Joure

Na een nacht in St Nicolaasga fietsen we vandaag een korte afstand via Sloten naar Balk. We hebben voor Balk gekozen omdat we dan de volgende dag voldoende tijd hebben om te wandelen bij Oudemirdum. Vandaag hebben we dan ook nog ruimte om een Groene Wissel wandeling bij Joure te doen. Deze wandeling van 21 km heeft als ondertitel: 'Haulstersingel en Nannewijd'. Na de wandeling fietsen we weer terug van Joure naar St Nicolaasga, waarna we na vieren via Sloten naar Balk fietsen.

De routebeschrijvingen van Groene Wissel wandelingen zijn compact maar zeer goed beschreven. Hier is een link naar deze wandeling.


Hobbe van Baerdt kerk in Joure

Hobbe van Baerdt kerk in Joure


Haulstersingel

Haulstersingel


Het meer Nannewijd bij Oudehaske

Het meer Nannewijd bij Oudehaske