Denemarken 2006 > tot Viborg/Arhus > Vejen - Silkeborg
In twee dagen naar Silkeborg
None

[21 en 22 juni 2010]

Foto: het wite kerkje van Baekke uit de 11e eeuw.

Woensdag 21 juni is het somber weer, koud en winderig, maar de wind is wel zo vriendelijk om ons een beetje te helpen.
In Baekke staat een 11e eeuws wit kerkje met een simpele houten inrichting, wit gestucte muren en een houten plafond. Verder naar de kerk van Radmolen met een grafheuvel op het kerkhof. Het hele stuk daarna wemelt het van de grafheuvels (wel acht of meer). Omdat Jelling de moeite waard lijkt, fietsen we een paar kilometer om. Onderweg naar Jelling verandert de motregen inechte regen. In Jelling staat ook weer een wit kerkje, nu met beschilderde muren bij het altaar en ook weer een schip in de kerk. Na Jelling gaan we door naar Riis dat niet op de route ligt, maar waar wel een echte camping is, wat gezien de regen beter lijkt dan een natuurcamping.
We fietsen vandaag door een soort ruigtelandschap en er zijn stukken met wat steilere klimmetjes en afdalingen zoals ineen duinlandschap.

Donderdag 22 juni staan we op met een strakblauwe lucht. Na het ontbijt is de lucht grijs en als we de tent willen afbreken krijgen we een echte bui. Als het weer droog is, gaan we via Riis weer terug naar de route. We stoppen bij een kerkje met een prachtig altaar en een prachtig bewerkte preekstoel op de hoogste berg van Denemarken (127 meter!).
Heel harde wind vandaag, maar wel mee! Een gedeelte van de route gaat door een natuurgebied dat wel op de Veluwe lijkt, maar dan met hoger gras.
Na Vrads gaat het fietspad over een oude spoorlijn. In Silkeborg is het druk vanwege een jazzfestival dat morgen begint.

interieur Baekke kerk
None
Runestenen in Jelling
None

[21 juni 2010]

Bij de witte kerk in Jelling staan twee grote runestenen van 2,5 en 1,5 meter ter ere van lang geleden heersende koningen en koninginnen. Van de grootste runesteen staat een kopie in de Dom van Utrecht.

Rechts:

Links:

22-6: Riis - Oster Nykirke
None
uitzicht bij Oster Nykirke
None
kerkje Oster Nykirke
None
altaar Oster Nykirke
None
kansel Oster Nykirke
None
omgeving Tinnet Krat
None
naar volgende pagina:
volgende: Silkeborg en omgeving