West-Canada in vogelvlucht > Vancouver Island > rondom Campbell River
Strathcona Provincial Park

[4 september 2018]

Strathcona Provincial Park

De eerste dag in Campbell River maken we een uitstapje naar Strathcona Provincial Park. Het park uit 1911 is het oudste park van British Columbia, 250.000 ha groot en ligt in het centrum van het eiland. Het bestaat uit een woest bergachtig landschap met bergpieken met eeuwige sneeuw, stroompjes en riviertjes en veenachtige bergweiden. Het park heeft een rijke fauna en flora. Zo komt de uiterst zeldzame Vancouver Island marmot hier voor, een forse marmot die tussen de 3.5 en 6 kg weegt en alleen maar voorkomt op Vancouver Island. In 2002 waren daar nog maar 30 van over, maar dankzij fokprogramma’s is de populatie nu weer wat gegroeid. Doordat ze maar in een zeer beperkt gebied leven, blijft het desondanks een bedreigde soort. Naast de marmot komen hier ook beren, wolven, poema’s en andere dieren voor.

We wandelen eerst door een veen-moerasgebied met een schitterende variatie aan heide en bessensoorten en natuurlijk alle grote naaldbomen van hier. Vanaf het vlakke gebied waar we lopen hebben we prachtige uitzichten over de omringende bergen met besneeuwde toppen. We hebben heerlijk zonnig weer waardoor de uitzichten nog mooier worden dan ze van nature al zijn.


Een verkeersbord om je attenderen op de Vancouver Island Marmot

Een verkeersbord om je attenderen op de Vancouver Island Marmot


Een mooie dag in Strathcona Provincial Park op Vancouver Island

Een mooie dag in Strathcona Provincial Park


Pink Mountain-heather in Strathcona Provincial Park op Vancouver Island

Pink Mountain-heather in Strathcona Provincial Park


Vlonderpad in Strathcona Provincial Park (Vancouver Island)

Vlonderpad in Strathcona Provincial Park


Kalenderplaatje in Strathcona Provincial Park op Vancouver Island

Kalenderplaatje in Strathcona Provincial Park


Polygonia in Strathcona Provincial Park op Vancouver Island

Polygonia in Strathcona Provincial Park


Mount Washington

[4 september 2018]

Mount Washington

Na het fraaie Strathcona Provincial Park wordt de dag nog mooier: tijdens de middagwandeling zien we onze eerste zwarte beer! ‘s Middags gaan we voor het serieuzere werk en lopen we naar de top van Mount Washington op bijna 1.600 m, een klim van zo’n 400 m. We hopen de zeldzame Vancouver Island marmot te zien, maar daarvoor moet je natuurlijk wel heel veel geluk hebben. Laten we dat nou hebben! We zien niet één keer vluchtig een marmot, we zien er wel drie!. De eerste ligt op zijn gemakje op de rotsen te rusten. Hij kijkt wel naar ons, maar heeft niet het minst de neiging om weg te rennen. Ze zien er zo leuk uit. Ze zijn donker, groot en plomp met een lange staart, maar hun snoetje is dat van een teddybeer: een lichte snuit met een driehoekig zwart neusje en een zwart streepje naar de bek. We kijken lang bij de marmot die later een beetje wegloopt, zodat we hem vanaf het pad nog beter kunnen zien.

De wandeling is behoorlijk steil klimmen, maar erg mooi en na twee uurtjes zijn we boven waar we een prachtig uitzicht hebben over de omringende bergen en de zeestraat tussen eiland en vasteland. Bijna op de top loopt een tweede marmot en van die kunnen we de lange staart goed zien. We genieten na gedane arbeid boven van een welverdiende pauze die onverwacht wordt opgevrolijkt wordt door een groepje taigagaaien. Een gezellige kleine gaai met een donker kapje op en een lichte buik. Ze komen kijken of we wat lekkers hebben. L. heeft nootjes en die vinden de gaaien heerlijk. Ze zijn zo brutaal dat ze uit je hand komen eten en af en aan vliegen om te kijken of er nog wat lekkers bij een ieder te halen valt. We vatten de terugtocht aan en zien dan na korte tijd voor de derde keer een marmot. We staan net naar de marmot te kijken als R. zegt, ‘een beer’. Inderdaad een meter of 60 bij ons vandaan zit op zijn dooie akkertje een zwarte beer onder een boom. Hij lijkt niet in het minst geïnteresseerd in de marmot, maar kijkt wel wat wij van plan zijn. We staan een poos te kijken en dan staat de beer op en gaat rechtop tegen de boom staan om vervolgens razendsnel tot hoog in de boom te klimmen. Onvoorstelbaar hoe snel en soepel zo’n grote beer dat klaarspeelt. We lopen een stukje verder en zien dan de beer vanuit de boom naar ons kijken. Af en toe verandert hij wat van positie en op zeker moment ligt hij over een tak om daarna opnieuw naar ons te kijken. Het lijkt erop dat hij minder enthousiast is om ons te zien dan wij om hem te zien en we denken dat hij in de boom blijft zitten tot wij weg zijn.


Bloemenhelling bij Mount Washington op Vancouver Island

Bloemenhelling bij Mount Washington


Speyeria hydaspe? bij Mount Washington op Vancouver Island

Speyeria hydaspe?


Vancouver Island Marmot (met oormerk) op Mount Washington op Vancouver Island

Vancouver Island Marmot (met oormerk)


Canadese taigagaai (Grey Jay), op Mount Washington op Vancouver Island

Canadese taigagaai (Grey Jay)


Een zwarte beer heeft ons opgemerkt op Mount Washington (Vancouver Island)

De zwarte beer heeft ons opgemerkt


Een zwarte beer bekijkt ons vanuit een boom op Mount Washington (Vancouver Island)

De zwarte beer bekijkt ons vanuit de boom


De grizzlytocht mislukt jammerlijk

[5 september 2018]

De grizzlytocht mislukt jammerlijk

De tweede dag in Campbell River moet het hoogtepunt van de reis worden. We gaan op zoek naar de grizzlyberen die nu op de zalmen afkomen. De reisbeschrijving verwoordt het als volgt: We gaan met een lokale Nederlander de hele dag mee op zijn boot voor deze spannende dag. Hij zal ons, met toestemming van een lokale ‘chief’, brengen naar het grondgebied van een indianenstam die de beren een warm hart toedragen. Het loopt allemaal heel anders. Luister en huiver.

Rond half tien vertrekken we vanaf de haven met de boot van J., de genoemde Nederlander. Onze groep wordt aangevuld met vier Nederlanders en een Engelstalig stel en we stappen in een klein bootje dat door J. zelf als aftands wordt omschreven. J. is vriendelijk gezegd een vrij forse man. Het is het laatste jaar dat hij met deze boot vaart, want hij is bezig om zijn eigen boot te bouwen. Van binnen oogt de boot als een aeroflot-boot. Hij ziet er afgeleefd uit en van alle krappe banken zijn de zijleuningen verdwenen wat mogelijk komt doordat J. met te hoge snelheid het smalle gangpad heeft genomen. Na een poosje worden er bultruggen (grote walvissen) gespot, J. zet koers naar de plek en zet de motor af zodat we ongestoord kunnen kijken. Het is een prachtig gezicht en we kunnen ze goed zien. Als ze zich niet meer laten zien, varen we verder, althans dat is het plan. J. kondigt aan dat er problemen zijn met de motor. Hij loopt wat heen en weer tussen stuur en achterkant van de boot waar onder een grote klep de motor zit. Zelfs wij horen dat de motor een raar hees geluid maakt. We wachten een poosje in spanning af, maar de motor is stuk en we moeten terug. Omdat de motor maar een klein beetje pruttelt en we de stroom tegen hebben, gaat het heel lang duren voor we terug zijn en het wordt zeker te laat om ons tijdslot bij de grizzlyberen – grizzlyberen zijn kennelijk nogal strikt qua tijdsplanning – nog te halen. Kortom, we gaan terug en dat was onze grizzlytocht. Het voelt als een combinatie van de mislukte zeeschildpaddentocht in Suriname maar dan met de boot met niet werkende motor van Rastaman (ook in Suriname).

We zijn allemaal zwaar teleurgesteld, want dit was toch wel het hoogtepunt van de reis. J. blijkt nog het meest gefrustreerd, want hij heeft voor veel geld dit schip gehuurd en het is niets. Als de Amerikaan, die niets van de in het Nederlandse gevoerde discussie begrijpt, vraagt of hij soms op een Nederlands tourtje mee is en of iemand even uit wil leggen wat er aan de hand is, wordt hij ongemeen onbeleefd afgebekt door gefrustreerde J. Gelukkig hebben we ook een dame aan boord die al alles heeft meegemaakt, overal verstand van heeft en zich overal mee bemoeit. Zij vertelt me eerst dat we geluk hebben dat de motor het hier begeeft en niet na 2,5 uur varen bijna aan de overkant. Ik leg haar uit dat een mislukte tocht hoe dan ook geen geluk is. We zullen nooit vrienden worden. Kort daarna legt ze uit dat we eigenlijk helemaal niet hoeven te klagen. Zij werkt voor War Child en wat die kinderen meegemaakt hebben… Wij hebben het allemaal goed en ook nog te eten. Zo wordt het nog reuzegezellig aan boord.

Gefrustreerde J. kalmeert een beetje en belt een vriend omdat hij echt niet tegen de stroom in komt. Die moet ons dan met de zodiac oppikken en thuisbrengen. Na een flinke tijd komt vriend P. met een watertaxi. De watertaxi wordt vastgeknoopt aan onze boot en zo proberen ze samen op te stomen met als resultaat dat we nu nog langzamer vooruit komen. Uiteindelijk moeten we overstappen op de taxiboot en J. zegt dat we alle spullen achter moeten laten. Nu laten wij niet graag de spullen achter dus wij nemen de rugzakjes gewoon mee. P. – in het dagelijks leven directeur operationele zaken van een hotelketen – zet langzaam koers en de War Child vrouw vraagt waar hij heen gaat. Hij is onderweg naar de orka’s! War Child reageert zeer verontwaardigd: nu ligt haar camera op de boot van J. en heeft ze niets bij zich. Hoe denkt hij wel dat dat moet. Ze vaart echt uit tegen P. Kennelijk maken War Child kinderen wel erge dingen mee, maar hoeven ze toch niet mee te maken dat ze een groep orka’s zien zonder camera bij de hand. P. reageert laconiek, draait de boot en geeft vol gas richting haven. Ik zit naast hem en nu ben ik verbijsterd en vertel hem dat wij wel de orka’s willen zien. Maar P. is onvermurwbaar en zet vaart richting kust. Jammer, jammer, vandaag lijkt er echt niets goed te kunnen gaan. Maar, als we de haven al in zicht hebben, zegt hij: ‘Ik zet die vrouw even af en dan vaar ik met jullie terug naar de orka’s’. En inderdaad als we aangelegd hebben zegt hij tegen War Child dat ze uit kan stappen en dat hij met de rest naar de orka’s gaat. Ze lijkt niet helemaal in haar nopjes als ze met manlief – die op een onsympathieke manier voor Rik bleef hangen met de walvissen – uit de boot stapt. Wij keren terug naar de orka’s en genieten van een groepje orka’s die geregeld uit het water komen en af en toe hun enorme vinnen en witte vlekken laten zien.

Terug in de haven blijkt er een oplossing gevonden te zijn. Morgen kunnen we alsnog een herkansing krijgen, al moeten we daar wel vroeg voor vertrekken. Gelukkig staat voor morgen een rijdag met diverse stops ingepland, dus kunnen we wel schuiven en we hopen dus op een herkansing. We vullen de rest van de middag op met een uitstapje naar een andere plek in het Strathcona park en een wandelingetje bij de Elk Falls.

In de haven hebben we een behoorlijk grote en dure boot zien liggen. J. vertelt dat je voor 15.000 – 25.000 dollar inclusief jachtvergunning – het bedrag verschilt per verhaalsessie – een week lang mee mag varen om op beren te jagen. Inmiddels is per 1 juni de plezier(?)jacht op beren verboden en is de dure boot dit seizoen nog niet uitgevaren.


Gouden grondspecht (Northern Flicker) in Campbell River (Vancouver Island)

Gouden grondspecht (Northern Flicker) 's ochtends vroeg in de hoteltuin


Staart van een bultrug bij Vancouver Island

Staart van een bultrug als we nog nietsvermoedend op weg zijn


Na motorpech bij Vancouver Island stappen we over op een watertaxi

De bevriende watertaxi komt langszij om ons op te halen


Orka's bij Vancouver Island

Orka's bij Vancouver Island


Elk Falls

[5 september 2018]

Elk Falls

Na de mislukte grizzlytocht vanuit Campbell River vullen we de rest van de middag op met een uitstapje naar een andere plek in het Strathcona park en een wandelingetje bij de Elk Falls.


Bandijsvogel (Belted Kingfisher) op Vancouver Island

Bandijsvogel (Belted Kingfisher)


Overdaad aan verkeersborden op de parkeerplaats bij Elk Falls (Vancouver Island)

Overdaad schaadt (parkeerplaats bij Elk Falls)


Hangbrug bij Elk Falls (Vancouver Island)

Hangbrug bij Elk Falls


Elk Falls (Vancouver Island)

Elk Falls


Naar de Toba Inlet

[6 september 2018]

Naar de Toba Inlet

Na de mislukte grizzly-tocht van gisteren verzamelen we de volgende dag om zeven uur ‘s morgens opnieuw in de haven. De formaliteiten zijn nu snel afgehandeld, want gisteren hebben we al diverse formulieren getekend dat we zowel de maatschappij van J. als de Indianen niet aansprakelijk stellen voor wat dan ook. Het formulier van de Indianen verlangt zelfs dat je ze vrijwaart van contractbreuk en ongelukken door ernstige nalatigheid, iets wat we toch maar doorhalen in het contract. We zijn nu met z’n tienen, War Child en man hebben ervoor gekozen om ons niet meer te vergezellen. We varen nu met de watertaxi die ons gisteren ‘gered’ heeft en gaan naar Toba dat verder weg ligt dan de plaats waar we gisteren heen zouden gaan. Onderweg, al vrij dicht bij Toba vrezen we nog even of alles goed gaat. De boot laat een hoge en doordringende piep horen die duidelijk als waarschuwing bedoeld is. J. stelt ons gerust. Het heeft niets met de motor te maken, het is het hoog water alarm. Of dat een goed teken is, weten we niet heel zeker, maar of half tien arriveren we met nog droge voeten in Toba.


Zonsopkomst bij Campbell River op Vancouver Island

Zonsopkomst bij Campbell River


Onderweg naar de Toba Inlet

Onderweg naar de Toba Inlet


Omgeving Toba Inlet

Omgeving Toba Inlet


Grizzly's bij de Lower Toba River

[6 september 2018]

Grizzly's bij de Lower Toba River

In Toba worden we vriendelijk ontvangen. Had de reisinformatie het over een ‘chief’ die onze komst moet goedkeuren, J. vertelt dat een Nederlander in Toba de zaken runt. Als ik verbaasd vraag hoe een Nederlander bij de Indianen terecht komt, zegt J.: ‘Hij heeft gewoon gesolliciteerd als manager’. Heel traditionele Indianen dus hier. Na een plaspauze op vieze Dixi toiletten – bosjes met grizzlyberen zijn nog onaantrekkelijker – stappen we in de bus die ons naar de brug en de vier uitzichtplatforms brengt. Lopen is hier niet toegestaan, te gevaarlijk met zoveel grizzlyberen. Zowel de lokale chauffeur als J. hebben een bus met berenpepperspray bij zich voor noodgevallen en wij moeten als groep bij hun en bij elkaar blijven als we buiten zijn en mogen pas de bus uit als zij het aangeven. Overigens vinden de beren de berenpepperspray heerlijk ruiken, maar krijgen ze het er even – 5 à 10 minuten – flink benauwd van, zonder dat ze er verdere schade van ondervinden.

We stoppen als eerste bij de brug over de Lower Toba Rivier, waar we gelijk onze eerst twee grizzly’s zien. Ze lopen wat door het water en eentje springt een paar keer naar een zalm, maar vangt er geen. Omdat ze richting platform lopen, rijden wij daar ook naar toe. Vanuit de bus zien we een enorme beer door de bosjes lopen. We lopen heel voorzichtig – achter J. – naar het platform in de hoop dat grote grizzly naar de rivier komt. Vanaf de grote, vierkante houten uitkijkplatforms hebben we goed zicht op de Lower Toba Rivier, waar de zalmen in deze tijd van het jaar stroomopwaarts optrekken om in de bovenloop van de rivier te paaien, hun eieren af te zetten en vervolgens uitgeput dood te gaan. Door het uitblijven van de regen is de waterstand in de rivier laag en daardoor is de zalmentrek nog niet goed op gang gekomen. Wij vinden dat er best veel zalmen in de rivier zijn, volgens de gidsen worden dat er nog heel veel meer. Op het platform wachten we op de grote grizzly, maar die komt niet. Net als J. besluit dat we ergens anders heengaan en we teruglopen, zien we hem opnieuw door de bosjes lopen, dus we gaan snel terug naar het platform en ja hoor, nu komt hij in beeld. Hij is zo enorm. Later komen er nog twee andere bij en allemaal zijn ze lekker in de rivier bezig. Soms zwemmen ze stukjes om even daarna weer op een boomstam boven water te klimmen. Als een van de twee beren te dicht bij grote grizzly komt, wordt hij meteen weggejaagd. Na een paar keer wegjagen is grote grizzly het zat en zit hij de indringer achterna tot op de oever, in de buurt van het platform.

Opeens zien we een moeder met een dot van een jong. Het jong huppelt naast ma alsof hij zegt: Mam, mam wat gaan we doen, het is hier zo leuk’. Ook zij komen bij de rivier. Op het moment dat het vrouwtje grote grizzly in het oog krijgt, zie je haar verstijven. Het jong staat eerst op zijn achterpootjes rond te kijken, ziet dan zijn moeders reactie en weet niet hoe snel hij bij haar moet zijn. Samen lopen ze weer het bos in en daar graaft moeders iets anders eetbaars op. Het jong lijkt alweer vergeten te zijn dat het leven best gevaarlijk kan zijn. Alles bij elkaar zien we op de verschillende platforms tien grizzly’s en we zien ze ook een paar keer een grote zalm vangen. Dat gaat zonder veel omhaal. Opeens staan ze met een grote spartelende zalm in hun bek. Het is zo leuk om de interactie tussen de beren te zien en ze in hun natuurlijke omgeving bezig te zien. We horen ook nog twee beren flink tegen elkaar grauwen, maar wat er aan de hand is, weten we niet, want ze vechten hun ruzie achter de bosjes uit. Later zien we ze, één vangt een enorme zalm en verdwijnt ermee buiten beeld. Een van de beren die we zien oogt oud. Ze loopt stram, zit slecht in haar vacht en heeft een gehavende plek op haar hoofd. J. kent haar, het is een heel oud vrouwtje dat waarschijnlijk aangevallen is. Ze vangt nog heel behendig een zalm, maar volgens J. is dit echt wel haar laatste jaar.


Grizzly bij de brug over de Lower Toba River (Canada)

Bij de brug over de Lower Toba River


Grizzly bij de brug over de Lower Toba River (Canada)

Bij de brug over de Lower Toba River


Grizzly op de oever van de Lower Toba River (Canada)

Grizzly op de oever


Rustig wandelende grizzly bij de Lower Toba River (Canada)

Rustig wandelende grizzly


Grizzly klimt uit het water van de Lower Toba River (Canada)

Grizzly klimt uit het water


Zwemmende grizzly in de Lower Toba River (Canada)

Zwemmende grizzly


Grizzly met staand jong bij de Lower Toba River (Canada)

Grizzly met staand jong


Grizzly met jong bij de Lower Toba River (Canada)

Grizzly met jong


Grizzly in Lower Toba River (Canada)

Grizzly in Lower Toba River


Grizzly vlucht voor andere grizzly bij de Lower Toba River (Canada)

Grizzly vlucht voor andere grizzly


Mager oud grizzly vrouwtje bij de Lower Toba River (Canada)

Mager oud grizzly vrouwtje


Van Campbell River naar Port McNeill

[6 september 2018]

Van Campbell River naar Port McNeill

Veel te snel moeten we van de grizzly's bij de Lower Toba River alweer terug met de bus en daarna met de boot. Op de heenweg hebben we een flink stuk door een mistig landschap gevaren. Dat komt niet door de mist, maar is de rook van de vele bosbranden op het vasteland van Canada. Op een helling van een eiland zien we diverse branden tegelijk. Je ziet het niet echt branden, het smeult vooral, maar er is wel ontzettend veel rook en je ruikt duidelijk een brandlucht. De branden kunnen nu na de grote droge periode gemakkelijk door blikseminslag ontstaan. Tussen half vier en vier zijn we weer terug in de haven van Campbell River na een meer dan geweldige grizzlyberentocht. Nu wordt het tijd om aan de reis verder naar het noorden naar Port McNeill te beginnen. Alhoewel we daar oorspronkelijk een hele dag voor hadden, komen we dankzij de goede en rustige weg toch op een redelijke tijd in Port McNeill aan.


Bosbrand onderweg naar Campbell River (Canada)

Bosbrand onderweg naar Campbell River


Orca's onderweg naar Campbell River (Canada)

Orca's onderweg naar Campbell River


Bossen in de omgeving van Port McNeill (Canada)

Omgeving Port McNeill


naar volgende pagina:
volgende: Port McNeill