West-Canada in vogelvlucht > Great Bear Rainforest > afwisselende dag
Zee-anemonen en nerts

[16 september 2018]

Zee-anemonen en nerts

Na twee dagen met een vroege start, beginnen we vandaag met een ontbijt om 8 uur. Aan boord zijn ook kajaks en een paar kajakliefhebbers zijn daarmee op pad gegaan. Wij gaan na het ontbijt met de zodiacs naar een vergaan vissersplatform dat nu bewoond wordt door prachtige rode en plumeau-achtige witte zee-anemonen, mossels en zeepokken. Als we later langs de kust varen, staat er zomaar een nerts op de oever. Hij holt eerst weg, maar bedenkt dan dat hij niet lang genoeg gekeken heeft om thuis te vertellen wat hij gezien heeft, dus hij komt terug en staat ons een poosje met nieuwsgierige kraaloogjes te observeren. Dan hupt hij over een boomstam een stukje evenwijdig aan de oever, verdwijnt even in het bos om nog een keer terug te komen om de laatste details goed in zich op te nemen. Een paar minuten later zien we nog een nerts die iets minder tijd heeft en sneller verdwijnt. In het water zien we verschillende soorten kwallen, een zeester en de red rock crab, die zijn naam begrepen heeft en op een rots heel erg rood zit te wezen.

Op de boot is een uitgebreide bibliotheek aanwezig met boeken over elk onderwerp dat je maar kan wensen. Erg leuk om de planten, vogels en onbekendere zeedieren in op te zoeken. Ook over de crew zijn we dik tevreden, zij het dat de naturalist nog niet echt boven de stof staat. Luke, de kapitein is ontzettend aardig en weet zoveel. Hij ziet en herkent veel vogels en als hij eenmaal doorheeft dat ik het wel leuk vind om iets van de planten te horen, vertelt hij daar ook meer over. Hij weet wat hij doet en je voelt je in veilige handen bij hem. Ethan, zijn maatje, is ook een zeer degelijke en aardige vent. Hij bestuurt vaak de tweede zodiac en is een goede spotter. Matt de gids die vanuit Nature trek mee is, is vooral een goede vogelaar, die veel spot en aanwijst. Voor Mo (voluit Maureen) is het de eerste keer dat ze dit gebied bezoekt en haar rol als naturalist komt nog niet echt uit de verf. Volgens ons had ze met wat extra voorbereiding wel meer interessante feiten en voordrachtjes paraat had kunnen hebben. Het lijkt nu soms alsof haar hoofdtaken de afwas en het inschenken van het (inbegrepen) glaasje wijn bij het avondeten zijn in plaats van het toelichten van alles wat we gaan zien of hebben gezien. Luke weet het kennishiaat echter prima op te vullen, zodat we niets tekort komen.


Uitzicht vanuit ons hutje op de Island Roamer van het Great Bear Rainforest (Canada)

Uitzicht vanuit ons hutje


Zee-anemonen bij Fin Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

Zee-anemonen bij Fin Island


Nerts bij Fin Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

Nerts bij Fin Island


De kust van Fin Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

De kust van Fin Island


De keuken op de Island Roamer

De keuken op de Island Roamer


De zeilen worden gehesen

[16 september 2018]

De zeilen worden gehesen

De Island Roamer is een zeilboot en vandaag worden de zeilen gehesen en gaan we zonder motor aan varen. Het is in onze ogen een hoop gedoe om de drie enorme zeilen te hijsen en omdat er bijna geen wind staat, komen we maar langzaam vooruit, de maximumsnelheid die we halen is 6 km per uur. Eerlijk gezegd verdenken we ze ervan dat ze de zeilen even omhoog doen, zodat je achteraf kan zeggen dat je ook nog gezeild hebt. Om een foto van het schip met zeilen te maken – best een mooi gezicht – mogen de durfals mee in de zodiac. We moeten nu namelijk vanuit de (langzaam) varende boot in de zodiac stappen. Normaal gesproken horen wij niet bij de durfals, maar in deze groep scoren we qua mobiliteit vrij hoog en dit durven we wel aan.


De Island Roamer met gehesen zeilen in het Great Bear Rainforest (Canada)

De Island Roamer met gehesen zeilen (1)


De Island Roamer met gehesen zeilen in het Great Bear Rainforest (Canada)

De Island Roamer met gehesen zeilen (2)


Walvis onderzoekstation

[16 september 2018]

Walvis onderzoekstation

Vandaag bezoeken we een walvis onderzoekstation. Het ligt op het puntje van een klein eilandje. Ze doen met behulp van hydrofoons (onderwatermicrofoons) onderzoek naar de verplaatsingen van de verschillende walvissoorten. Het is een piepklein net nieuw gebouwd station met een schitterend balkon met uitzicht over zee. De initiatiefneemster – een soort Lenie ‘t Hart, maar dan van de minder publiciteitszoekende soort – vertelt heel enthousiast over hun onderzoek en laat ons verschillende walvisgeluiden horen. Ze vertelt ook dat de bultruggen bij het maken van de bubbelnetten een speciaal geluid maken waardoor de in de bubbel gevangen vis – voornamelijk haring- in paniek raakt en samenklit tot een grote bonk. Op dat moment komt de walvis omhoog en is het voor allemaal tegelijk einde verhaal.


Het walvis onderzoekstation in het Great Bear Rainforest (Canada)

Het onderzoekstation is prachtig gelegen


Een uitleg op het walvis onderzoekstation in het Great Bear Rainforest (Canada)

Een uitleg op het onderzoekstation


Brandinglopers (Surfbird) in het Great Bear Rainforest (Canada)

Brandinglopers (Surfbird)


Steller zeeleeuwen

[16 september 2018]

Steller zeeleeuwen

De laatste verrassing van vandaag is een grote kolonie Steller zeeleeuwen vlakbij Ashdown Island die op overbevolkte rotsen liggen en ruzie maken en voor de rotsen in groepjes door het water buitelen alsof ze met een circusact bezig zijn. Het oorverdovende geluid van het eiland werkt op je lachspieren. Het is een boel gegrom en gebrul met af en toe langgerekte ahhhs en ohhhs. Het is volstrekt duidelijk wie de baas is. Vooraan zit een enorme man, groter dan wie ook. Hij zit rechtop op zijn voorflippers heel, heel macho te wezen. Rondom hem heen is het gehakketak en gegrom het heftigst, maar enkele bevoorrechte vrouwtjes mogen zich in zijn gunst verheugen en zich tegen hem aan vlijen. Zo goed en zo langdurig hebben we dit nog nooit gezien.


Een overvolle rots met Steller zeeleeuwen bij Ashdown Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

Een van de overvolle rotsen


Enorme Steller zeeleeuwman bij Ashdown Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

Enorme Steller zeeleeuwman


Steller zeeleeuw in mooi middaglicht bij Ashdown Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

Steller zeeleeuw in mooi middaglicht


Gekrioel van Steller zeeleeuwen bij Ashdown Island in het Great Bear Rainforest (Canada)

Gekrioel van Steller zeeleeuwen


naar volgende pagina:
volgende: avond en ochtend