El Salvador > El Cuco, El Jocotal, B. de Jiquilisco > rondom Bahia de Jiquilisco
in de hoteltuin 1
None
Niet op naam gebrachte vogel
in de hoteltuin 2
None
Niet op naam gebrachte vogel
rustig
None
Ook op zondag is er weinig belangstelling
Onder bewaking naar de slingerapen
None

[23-2-2014]

Foto: de bewaker draagt zelfs de bananen.

We kunnen hier naar de enige groep apen die El Salvador rijk is. Natuurlijk willen we dat en we melden ons bij de receptie. We mogen niet alleen, er gaat een bewaker van het park met ons mee. Ze vragen of we eten voor de apen bij ons hebben. Hebben we ze verkeerd begrepen? Kennelijk niet, want we krijgen een grote zak overrijpe bananen mee. Met de bewaker lopen we een half uurtje en dan zien we de eerste slingerapen (spider monkeys) hoog in de bomen. Het is duidelijk dat de bewaker door wil, dus we lopen maar mee.

Slingerapen
None

[23-2-2014]

Op een open plek met een klein vuurtje staat een oude man met twee honden hard te schreeuwen. Lijkt ons niet ideaal om apen te zien, maar na een tijdje wordt duidelijk dat de oude man de apen roept. De apen snappen dat ook en komen langzaam maar zeker dichterbij. Een moeder met een jong op haar rug is de brutaalste van het stel en komt uit de boom naar beneden om met haar handjes de banaan voorzichtig aan te pakken. Andere aapjes blijven liever in de boom en pakken van daaruit de bananen aan. Een aapje vindt dat hij best met twee handen vol weer in de boom kan klimmen en steekt na de eerste halve banaan zijn andere handje uit voor nog een stukje.

Je herkent de leider
None

[23-2-2014]

Op zeker moment komt een mannetje langs, negeert de bananen en loopt inspecterend rond. Ik vraag of dat de leider van de groep is. Inderdaad. Zo grappig dat je als mens de leiderschapssignalen van deze apenman meteen oppikt. Eigenlijk hoort zo'n onnatuurlijke bijvoeding van de apen niet, maar als je er bent, is het stiekem wel leuk. Maar de keerzijde zien we meteen ook. Een aapje zit alleen in een hok, wat hij duidelijk niet leuk vindt. Hij bijt en zit daarom apart. Dat krijg je natuurlijk als je zulke slimme dieren als apen gaat voeren.

Een jong verschuilt zich
foto-serie slingerapen [1/9]
Meeliften op de rug
foto-serie slingerapen [2/9]
Let op de staart van het jong
foto-serie slingerapen [3/9]
Jong loert op de banaan van moeder
foto-serie slingerapen [4/9]
De apen komen op hun baas af
foto-serie slingerapen [5/9]
We worden geobserveerd
foto-serie slingerapen [6/9]
Klaar voor de sprong
foto-serie slingerapen [7/9]
Ook de leider lust een banaan
foto-serie slingerapen [8/9]
Teleurstelling als de bananen op zijn
foto-serie slingerapen [9/9]
Vroeg snacken
None

[23-2-2014]

Omdat de restaurants hier doorgaans vroeg sluiten, informeren we tot hoe laat het restaurant open is. Tot 6 uur. Ze moeten ons verkeerd begrepen hebben, dus we vragen of we om 7 – 7.30 uur kunnen dineren. Stomme vraag, ze hebben toch gezegd dat het restaurant om 6 uur dicht gaat. Een mens moet flexibel zijn, dus om half zes zitten we na een late lunch aan een snackdiner van nacho's en kaasfingers. Zo hebben we een mooie lange avond. Onderweg naar het huisje zien en horen we nachtzwaluwen. Ze maken een vogelachtig geluid. Niet verwonderlijk, maar leuk om te horen.