Nicaragua > Selva Negra en Estelí > Reserva Natural Miraflor
4WD in plaats van Robert
None

[17-2-2014]

Foto: op de terugweg neemt ons jeepje ook wat lokale passagiers mee.

Vanuit Estelí maken we een uitstapje naar Reserva Natural Miraflor. Tot onze verbazing gaan we niet met Roberto in het busje, maar in een jeepje met een open achterbak. Al vrij snel begrijpen we waarom. We slaan van de verharde weg af en rijden over een stijgend grindpad waar je wel een 4WD voor nodig hebt.

Drie verschillende zones
None

[17-2-2014]

Foto: het landschap in het hoge deel van Miraflor.

RN Miraflor is een beschermd gebied en kent drie verschillende zones. De eerste, (lage) droge tropische zone is heel anders dan de droge bossen die we eerder hebben gezien. Er groeien veel planten die in de regio van Mexico tot noord Nicaragua voorkomen en hier hun ondergrens hebben. De tweede zone is de overgangszone tussen laag en hoog. De hogere zone bestaat uit tropisch regenwoud dat minder vocht krijgt dan het regenwoud aan de Caribische kant, veel eiken en diverse soorten dennen herbergt en beroemd is om zijn orchideeën en zijn rijkdom aan planten.
We hebben het geluk dat we vandaag toevallig een botanicus als gids hebben. Hij vertelt dat er 200 soorten orchideeën en 50 soorten bromelia's in Miraflor voorkomen en we denken dat hij daar minstens 95% van kent. Verder vindt hij nog nieuwe soorten vogels voor ons ook.

Droge zone
None

[17-2-2014]

Foto: het droge bos met de cactus Opuntia lutea.

We klimmen in Miraflor helemaal omhoog en gelijk al de lage droge zone is uitermate interessant. De vegetatie is zo anders dan we tot nu toe gezien hebben. We zien agaves, enorme cactussen en een wolfsmelk die er uit ziet als een cactus en ook bromelia's maar dan volledig aan de droogte aangepast.

Tillandsia
None

[17-2-2014]

Foto: uitbundige Tillandsia usneoides.

Als we hoger komen, komen we in de transitiezone die al wat groener is en boven komen we in het cloud forest dat een stuk droger is dan de cloud forests die we eerder zagen en meer lijkt op het fog forest van Selva Negra. Ook hier weer veel bromelia's en de Tillandsia (Spaans mos) met zijn korstmosachtige uiterlijk en veel orchideeën.

Orchideeën
None

[17-2-2014]

Foto: Maxillaria elatior in de orchideeëntuin bij de koffieplantage.

De rit is prachtig en we zijn ruim 3 uur onderweg.  Op verzoek van de gids stoppen we bij een kwekerij waar ze inheemse soorten kweken en waar hij een hibiscus wil kopen. Hij vertelt dat hij bezig is om een botanische tuin van bedreigde soorten aan te leggen. We stoppen bij een koffieplantage, annex orchideeëntuin, annex fog forest. Het is een mooi plekje. We lopen niet veel of ver, maar zien barstensveel orchideeën.

Waterval met vlinders
None

[17-2-2014]

Foto: de verliefde vlinders (Heliconius) bij de waterval.

Ons volgende punt is een korte wandeling naar een waterval met een doorsteek door een weiland en over een riviertje dat je of via stenen brug (Rik) of via twee boomstammen met touwen erlangs (ik) over moet steken. Bij een huis krijgen we de sleutel van een hek en daarna dalen we af naar de waterval. Het is een vriendelijke waterval over natuurlijke treden. Het mooiste bij de waterval zijn de vlindertjes die in een grote groep bij elkaar zitten. Het gaat om een vrouwtje dat via de feromonen (geurstof) een heel legertje mannetjes heeft weten te lokken die allemaal voor haar gevallen zijn. De vlinders komen aanvliegen, fladderen voorbij, trappen dan op de rem en keren spoorslags terug naar waar ze haar heerlijke parfum het sterkst ruiken.

Het wordt later
None

[17-2-2014]

Na de tweede stop begint het al laat te worden en moeten we weer richting huis. De tocht in zijn geheel is heel bijzonder, omdat we met een 4WD over onverharde (slechte) wegen dwars door het binnenland rijden en kunnen zien hoe de mensen hier op het platteland met hun kippen, koeien, landjes en kleine huisjes wonen. Opvallend is dat bij vrijwel alle huisjes een keurig toilethuisje staat. Op de terugweg stappen nog twee vrouwen – vrienden van de gids – in de achterbak die ook naar Estelí moeten. Pas om half zeven zijn we weer terug, dus van Estelí zien we niet veel meer.