Nicaragua > Léon en omgeving > naar Golfo de Fonseca
Bijzondere grenspost
None

[21-2-2014]

Foto: grenscontrole in Nicaragua.

Vandaag verruilen we Nicaragua voor El Salvador. De grensovergang Nicaragua – El Salvador is anders (en leuker) dan alle grensovergangen die we ooit gehad hebben. We vertrekken vanuit León en rijden naar Chinandega. Vanaf Chinandega is er nauwelijks nog verkeer op de weg en komen we meer koeien dan auto's tegen. Na zo'n twee uur rijden slaan we een onverhard weggetje in en rijden we door het platteland. Niet direct de route die je naar de grens verwacht.
Na een uur hobbelen over de slechte weg, staan we voor een hek. Op vertoon van de lijst met onze namen gaat het hek open en mogen we door naar de douanepost. Douanepost is een groot woord. In een miezerig gebouwtje zit een man in hemd en lange broek en hij is verantwoordelijk voor de paspoortcontrole. Waarschijnlijk is de regering nog aan het sparen voor een officieel pak. Hij doet zijn werk degelijk. De briefjes die we vooraf ingevuld hebben zijn niet volledig. Op instructie van de chauffeur moeten we bij bestemming, behalve de plaats (El Cuco) ook de naam van het hotel invullen, maar hij staat erop dat we Doña Blanca invullen, de naam van het hotel in León. We suggereren om Miraflores (hotel in El Cuco) te schrijven, maar dat is fout. Oké, wij vinden alles goed.

Als we klaar zijn, gebeurt er helemaal niets, behalve dat er grote groepen Scandinaviërs en Amerikanen komen waarvan de paspoorten ook gecontroleerd moeten worden. We steken namelijk met z'n allen tegelijk in drie boten de Golfo de Fonseca over. Waarom dat tegelijk moet, is ons nooit duidelijk geworden, want de twee andere boten hebben we nooit meer terug gezien, terwijl wij samen met een Engels stel bij een groot deel van hun bagage zitten. Als iedereen gestempeld is, worden we naar de kade gebracht waar de bagage vakkundig door de douane wordt gecheckt. Onze bagage is snel klaar, die van het Engelse stel wordt heel grondig gecontroleerd. De bagage wordt aan boord gebracht en daarna mogen wij.

wachten op de boot
None