Nicaragua > Léon en omgeving > Isla Juan Venado
Reserva Natural Isla Juan Venado
None

[20-2-2014]

Foto: het cadeautje van vandaag, de kleine maar o zo mooie American pygmy kingfisher (groene dwergijsvogel).

De tweede dag in León gaan we naar Reserva Natural Isla Juan Venado, een tip van onze onvolprezen chauffeur Roberto. Het is een natuurgebied bestaande uit mangrovebos waar je doorheen vaart. Het is weer zo'n schitterende natuurtocht waarbij je zoveel vogels ziet dat je ogen tekort komt. Topper is wel de schuitbekreiger (boat-billed heron), een nachtvogel die de kapitein voor ons ontdekt. We zien twee prachtige nieuwe ijsvogels en een kleine krokodil.

Drie soorten mangrove
None

[20-2-2014]

Foto: de hoge en lange luchtwortels van de mangrove.

Boven in een boom zien we een miereneter, die na een nacht hard werken, tevreden hangt te slapen. Het mangrovebos is prachtig en we kunnen nu zelf de drie soorten mangrove herkennen. Ik heb altijd gedacht dat zwarte, rode en witte mangrove soorten mangrovebos waren, maar het blijkt dat het drie individuele plantensoorten zijn. De rode mangrove staat op luchtwortels boven het water en biedt dankzij de veilige en beschutte holletjes tussen de wortels veilige plaatsen voor kleine visjes en jonge schildpadden of leguanen. De zwarte mangrove heeft veel stevige stammen en groeit meer als een boom, maar heeft een enorme hoeveelheid kleine staakjes om de stam heen als luchtwortels. De witte mangrove zien we pas aan het eind van de tocht en die heeft op het onderstuk van zijn stam allemaal kleine uitlopende worteltjes die voor de lucht zorgen.

Schildpaddencentrum
None

[20-2-2014]

We stappen onderweg uit om aan de Pacifische kust een schildpaddencentrum te bezoeken. Het is een door een NGO opgezet centrum dat door 13 lokale families beheerd wordt. Ze volgen de schildpadden die eieren komen leggen, graven de eieren op en broeden ze op een beschermd stuk strand in grote zakken uit. De eieren komen altijd 's morgens vroeg uit en 's nachts worden de kleine schildpadjes in zee vrijgelaten, zodat ze de grootste kans op overleving hebben. Er zijn ook eenvoudige hutjes waar je kan overnachten, zodat je mee kan op schildpad- en eierenjacht.