Nicaragua > Isla Ometepe en Granada > Granada, dag 1
over Granada
None

[13-2-2014]

Foto: binnenplaats van hotel Colonial.

Granada is in 1524 door Francisco Hernández de Córdoba gesticht en is daarmee de alleroudste Europese stad op het Amerikaanse continent. Córdoba vernoemde de stad naar het Spaanse Granada waar net het laatste Moorse bolwerk door de Spaanse koningen was verslagen. In de koloniale tijd was Granada een drukke handelsstad dankzij de via het Nicaragua meer en de San Juan rivier bereikbare havens aan de Atlantische kust. Helaas wisten ook vele Engelse, Franse en Nederlandse piraten de rijke stad te vinden. Ook William Walker deed Granada aan en probeerde vanuit Granada president van Centraal-Amerika te worden. Een van de generaals van Walker stak tijdens zijn vlucht de stad in brand en wist zo een groot deel van de oude stad te verwoesten. Om dat te benadrukken, plaatste hij in het verwoeste centrum een bord met de tekst: 'Hier was Granada'.
Gelukkig is er toch heel veel uit de koloniale tijd bewaard gebleven en de stad heeft een Spaanse sfeer: prachtige koloniale gebouwen met mooie patio's, kerken uit de koloniale tijd en kleine pastelkleurige huisjes in alle tinten van de regenboog. Bewoners die een goed jaar achter de rug hebben, schilderen hun huis over in een andere kleur. Ons hotel, dat ‘Colonial’ heet, zit ook in een groot koloniaal gebouw.

Centrale plein
None

[13-2-2014]

De kathedraal en het stadhuis staan aan het centrale plein dat naar Spaanse stijl is ingericht: in het midden gras, bomen, bankjes en paden en in de hoeken terrasjes.

Koetsjes
None

[13-2-2014]

Langs het plein staan koetsjes met paarden die toch wel een tikje aan de magere kant zijn. De smalle straatjes staan vol kleurige huisjes en in het marktstraatje zijn piepkleine winkeltjes en kraampjes en het is er vol en druk, bijna zoals een Indiase markt. Zoiets hebben we hier nog niet eerder gezien. Wat we hier ook veel zien zijn bedelaars, vaak ook oude mannen en vrouwen. Dat verbaast natuurlijk niet als je weet dat het land erg arm is en echte armoede kent.

Centro Turístico
None

[13-2-2014]

Foto: de boulevard bij het Centro Turístico.

Na het rondje centrum lopen we naar het meer waar een toeristisch parkje – Centro Turístico – is waar je toegang voor moet betalen maar dat nooit tot ontwikkeling gekomen is. De boulevard doet nu dienst als voetbalveld. Aan het eind van de boulevard staat het fort of het station. Voor het station pleiten de rails die er naartoe lopen; de kanonnen pleiten weer meer voor een fort.