Mexico (2) > Mexico Stad en omgeving > de maagd van Guadalupe
Basiliek van de maagd van Guadalupe
None

[7-4-2014]

Foto: de oude, scheef gezakte basiliek.

Als tweede excursiepunt staat de basiliek van de maagd van Guadalupe op het programma. De basiliek is een geliefde plek voor pelgrims over de hele wereld. De geschiedenis begint in 1531 toen de maagd verscheen aan Juan Diego Cuauhtlatoatzin, een tot het katholicisme bekeerde Azteek, en hem in zijn eigen Nahuatl taal vroeg een kerk te bouwen. De bisschop geloofde Juan niet en vroeg om bewijzen. Opnieuw verscheen de maagd en liet rozen groeien die Juan zo kon plukken. Toen hij met zijn bos rozen in zijn poncho bij de bisschop kwam, vielen de rozenblaadjes op de poncho en vormden een afdruk van de maagd van Guadalupe. Nu was de bisschop overtuigd en werd een kerk gebouwd, die overigens pas in 1709 klaar was. Het kleed van Juan met de afbeelding van de maagd kreeg een ereplaats op het altaar van de kerk. De maagd van Guadalupe is in Mexico en in heel Latijns-Amerika bijzonder geliefd en ze is uitgeroepen tot patroonheilige van Mexico-stad.
Net als de kathedraal in het centrum, verzakte de oude basiliek dramatisch en daarom werd in 1974 een nieuwe basiliek gebouwd en de oude werd gesloten.

De nieuwe basiliek
None

[7-4-2014]

De nieuwe basiliek is een bezoek waard. De kerk is gigantisch groot en rond en heeft zeven zijaltaren en zeven grote deuren. De ronde vorm is gekozen zodat je overal vandaan het kleed van Juan kan zien.

Een lopende band
None

[7-4-2014]

Foto: de lopende band langs het kleed van Juan met de afbeelding van de maagd.

Als je binnenstapt, overkomt je iets wat je totaal niet verwacht. Je stapt op een loopband die langs het kleed van Juan rolt. Wil je het kleed nog een keer zien, kan je met een andere loopband terug en kom je er nog eens langs. Je mag zo vaak heen en weer als je wilt. De loopbanden voorkomen opstoppingen van stilstaande mensen.

Elk uur een mis
None

[7-4-2014]

Foto: een broederschap staat klaar om eer te bewijzen aan de maagd.

Van 9 tot 6 is er elk uur een mis en elk uur is er een pelgrimsgroep met een gedragen altaarstuk om eer te bewijzen aan de maagd. Rond haar jaardag op 12 december is de kerk vier dagen lang 24 uur in bedrijf en komen er miljoenen pelgrims. Overigens is Juan in 2002 als eerste Mexicaan door de paus heilig verklaard. We hopen dat hij er boven nog een beetje van heeft kunnen genieten.

Mozaïeken
None

[7-4-2014]

Foto: de prachtige mozaïeken in de koepel van de oude basiliek.

We bekijken ook de oude, verzakte kathedraal die jaren gesloten is geweest naar nu gerestaureerd en weer open is. Het is een prachtige kerk met massieve pilaren en een schitterende koepel met mooie mozaïeken.

We naderen Mexico-stad
foto-serie basiliek [1/8]
Het kleed van Juan Diego Cuauhtlatoatzin
foto-serie basiliek [2/8]
Het hoofdaltaar van de kerk met orgel en de vele lampen
foto-serie basiliek [3/8]
Deur nummer vijf. Een van de zeven grote deuren
foto-serie basiliek [4/8]
De nieuwe basiliek van de maagd van Guadalupe
foto-serie basiliek [5/8]
Het prachtige interieur van de oude basiliek
foto-serie basiliek [6/8]
Popperige heilige met roze jurk
foto-serie basiliek [7/8]
Mozaïek in de oude basiliek
foto-serie basiliek [8/8]
naar volgende pagina:
volgende: laatste ochtend