Mexico 2014, deel1 > Palenque en Yaxchilán > Yaxchilán
Naar Frontera Corozal
None

[21-3-2014]

Foto: lancha's bij Frontera Corozal.

Vanaf Palenque gaan we weer terug naar Guatemala, maar niet voordat we de Maya site Yaxchilán hebben bekeken. Yaxchilán is alleen over het water te bereiken. Vanwege de vroege tijd van opstaan (kwart over vijf), vragen we het hotel om ons te wekken. Dat beloven ze wel, maar doen ze niet. Als we bijna klaar zijn horen we een geweldig geraas buiten en we vragen ons al af waarom ze 's morgens zo vroeg met onderhoud bezig zijn. Als we de kamer uitstappen, zitten er vier brulapen op het dak van het hotel en die zijn verantwoordelijk voor het enorme kabaal.
We gaan met gids Hector en een groep van 11 man naar Yaxchilán. Om half acht stoppen we en mag de hele groep ontbijten in een wegrestaurant Mexicaanse stijl. Na het ontbijt rijden we naar Frontera Corozal, de grensplaats in Mexico aan de Usumacinta Rivier. De rivier vormt de grens tussen Mexico en Guatemala. Als enige twee moeten wij langs de douane. Ook al gaan we nog een excursie in Mexico maken, we moeten toch nu alvast ons uitstempel voor Mexico halen. De rest van de groep niet, die gaat weer terug naar Palenque. Onze rugzakken blijven achter in het busje. In Frontera Corozal stappen we met z'n allen op de boot en na ruim een half uur varen komen we bij Yaxchilán.

Strategische ligging
None

[21-3-2014]

Foto: de hoogste piramide van Yaxchilán (structuur 33) waar je via een lange trap op mag.

Yaxchilán is strategisch gelegen op de punt van een hoefijzervormige meander in de rivier die de stad tegen aanvallen van bijna alle kanten – op het kleine stukje landverbinding in het zuiden na – verdedigde. De stadstaat beleefde zijn grootste bloei rond de 8e eeuw. Uit die tijd zijn nog veel mooie steles en hiërogliefen bewaard gebleven. Het meest indrukwekkende gebouw is gebouw 33, een groot paleis met een enorm hoge trap waar je op mag.

Stucwerk
None

[21-3-2014]

Een van de mooiste dingen bij het paleis zijn de lijsten aan de bovenkant van waar vroeger de deuren waren. Daarin zit zulk prachtig bewaard gebleven stucwerk met zulke fijne tekeningen, dat je bijna denkt dat het wel reproducties moeten zijn.

Weinig vredelievend
None

[21-3-2014]

Foto: een van de vleermuizen in het labyrint.

Het labyrint is leuk omdat je in een donker gangetje trapjes op en af moet. In de gangen zitten verschillende soorten vleermuizen.
We krijgen niet de indruk dat de Maya's erg vredelievend en zachtaardig waren. Op veel van de afbeeldingen zien we de koning zijn vingers afhakken om bloed aan de goden te offeren. Zijn vrouw haalt een touw met doornen door haar tong om zo een bloedoffer te brengen. Ook voor gevangenen waren ze niet erg vriendelijk. Die werden uitgenodigd voor het balspel met de rubberbal. De bal mocht je aanraken met elleboog, heup of knie en moest door een houten ring. Daarna was het spel over en iedereen kreeg een prijs. De winnaars werden aan de goden geofferd, maar mochten een zachte dood sterven en werden eerst verdoofd voor ze onthoofd werden. De verliezers werden eerst gemarteld door ogen uit te steken en gevoelige onderdelen af te snijden, daarna werd hun ribbenkast opengesneden om hun hart eruit te halen. Een vrolijk balspel!

Ruïnes tussen het oerwoud
None

[21-3-2014]

Foto: overzicht van een aantal ruïnes in Yaxchilán.

Het leuke van Yaxchilán is dat er weinig gerestaureerd is en het oerwoud overal tussen en om de ruïnes staat. De site is kleiner dan Palenque en ligt erg mooi zo aan de rivier.

Naar de grens met Guatemala
None

[21-3-2014]

Foto: over de Usumacinta rivier.

We varen terug naar Frontera Corozal, halen onze bagage op en gaan dan met de gids weer terug op de boot, terwijl de rest van de groep door een andere chauffeur afgevoerd wordt om te lunchen. Wij varen nu de andere kant op naar Bethel, de grenspost van Guatemala.  Daar staat alweer de volgende auto op ons te wachten om ons na de douaneformaliteiten naar Tikal te brengen.

naar volgende pagina:
volgende: Yaxchilán impressies 1