Mexico 2014, deel1 > San Cristóbal en omgeving > San Cristóbal, dag 2
San Nicolas
None

[18-3-2014]

Foto: de San Nicolas kerk met daarnaast een poort over de weg.

In San Cristóbal de las Casas – de toevoeging 'de las Casas' is een eerbewijs aan Bartolomé de las Casas, een Dominicaanse geestelijke die zich inzette voor de rechten van de indiaanse bevolking – hebben we veel te doen: prachtige kerken en gebouwen, kleurige markten, mooie straten en veel musea. Omdat de San Nicolas zo mooi in de zon staat fotograferen we die eerst.

San Francisco kerk
None

[18-3-2014]

Daarna bekijken we de San Francisco kerk, de geel-rode kerk waar we door de bus de eerste dag afgezet zijn.

San Cristóbal kerk
None

[18-3-2014]

Foto: de San Cristóbal kerk staat bovenop een heuvel en bereik je via een lange zigzag trap.

Voor de San Cristóbal kerk moeten we flink klimmen over een lange zigzag trap, want net als de Guadalupe kerk staat San Cristóbal op een heuvel. Halverwege heb je mooi uitzicht op de stad en de San Francisco kerk. Helemaal boven staan de bomen het uitzicht in de weg. De San Cristóbal heeft een verlicht altaar. Het licht zit verstopt achter de heiligen zodat die mooi oplichten.

San Francisco klooster
None

[18-3-2014]

Foto: de rechtenfaculteit in het voormalige San Francisco klooster.

Vanaf de heuvel van de San Cristóbal kerk zien we een groot wit gebouw met een kerk. Daar lopen we naartoe. Het blijkt het oude San Francisco klooster te zijn dat nu in gebruik is als rechtenfaculteit.

Carmenkerk
None

[18-3-2014]

Foto: de rode Carmenboog met bovenaan Moorse figuren.

Voor de Carmenkerk staat de mooie Moorse Carmenboog die bovenaan een klok heeft. De kerk met houten altaar is L-vormig. De heiligen staan hier niet op altaren, maar in houten nissen.

Cultureel Centrum
None

[18-3-2014]

Foto: prachtige orchidee in de epifyten tuin bij het Cultureel Centrum.

Min of meer toevallig komen we in een soort cultureel centrum terecht met zalen voor verschillende activiteiten: schaken, ballet, muziek, theater. We komen ook langs de epifyten tuin met orchideeën, bromelia’s en andere planten. Heel grappig zo’n rustig tuintje in de stad.

Santa Lucia kerk
None

[18-3-2014]

Foto: Maria in haar witte jurk die centraal op het altaar staat.

We gaan verder naar de Santa Lucia kerk die helemaal blauw wit is van binnen en van buiten. Het is duidelijk een andere kerk met pilasters en gepunte bogen in de muren en een gotisch altaar met hoog bovenin een in wit geklede Lucia.

Cerrillo kerk
None

[18-3-2014]

Foto: beeld in de Cerrillo kerk.

Na de lunch gaan we naar Bolom Na. Onderweg komen we nog langs de Cerrillo kerk, een klein kerkje met een blauw versierd altaar en een houten plafond. Een jongetje is aan het dweilen. Later komt de koster of pastoor die vertelt dat er een huwelijk plaats gaat vinden. Hij biedt aan om ons te zegenen. Dat slaan we beleefd af.

Bolom Na
None

[18-3-2014]

Bolom Na, een koloniaal huis dat door een archeoloog en zijn vrouw gekocht is en tot museum is gemaakt

Maya medicijn museum
None

[18-3-2014]

Foto: dieren en mineralen voor medicinaal gebruik. Van links naar rechts en van boven naar beneden: kolibrie (reuma), bij (lichaamskrampen), zwarte gier (reuma), eekhoorn (angsten), vogelspin (ontsteking van de testikels), opossum (verlichting van de bevalling), zwarte kip (oogziektes), cantil, een soort adder (reuma), gordeldier (kinkhoest), stinkdier (reuma).

Het meest bijzondere museum is wel het Maya medicijn museum met veel informatie over de genezers – noem ze geen sjamanen, want het zijn dokters en geen zieners –, hun werkwijze en de gebruikte middelen als kaarsen, kruiden, dieren en gebeden. In de laatste zaal wordt ingegaan op de werkwijze van de farmaceutische industrie die de kennis van de inheemse bevolking misbruikt om op goedkope wijze aan duur gepatenteerde geneesmiddelen te komen.

Veel kappers
None

[18-3-2014]

Het Maya medicijn museum ligt ver buiten het centrum en onderweg passeren we de drukke markt en een hele serie kleine kappertjes op een rij. Alle zaken bestaan uit een stoel en een wand vol modellen waaruit je de juiste coupe kunt kiezen.

La Merced kerk
None

[18-3-2014]

Foto: heilige in witte jurk met veel bloemen in de Merced kerk.

Terug in het centrum besluiten we om nog even naar de Merced kerk te gaan. Dat was vroeger een kerk met klooster dat gebouwd was als een soort vesting. Het vestingklooster is eerst door het leger gebruikt en later gevangenis geweest. Nu is het ambermuseum er gehuisvest. De kerk is nog wel in gebruik.