Guatemala > Atitlán meer > naar Panajachel
Naar de westelijke hoogvlakte
None

[11-3-2014]

Foto: uitzicht onderweg op de drie vulkanen bij Antigua: Agua, Fuego en Acatenango.

Na het karstrijke kalkgebergte bij Cobán en het vulkanische gebied rondom Antigua blijven we op hoogte. We gaan nu naar de westelijke hoogvlakte waarin het Atitlán meer ligt. We zien nu vooral droger bos met eiken, dennen en cipressen. Er is meer industrie, het land lijkt netter, de veldjes zijn ordelijker en er staan nieuwe fabriekshallen. Bij een uitzichtpunt kijken we uit over de hoogvlakte met in de verte de drie vulkanen die je in Antigua ook kon zien: Agua, Fuego, Acatenango. Fuego blaast af en toe kleine wolkjes uit.

Naar het Atitlán meer
None

[11-3-2014]

Foto: stop na de afslag naar Sololá met het eerste uitzicht op het Atitlán meer en een vulkaan, alles goed verstopt achter de wolken.

Op een ander punt kijken we uit op het Atitlán meer met langs de kust opnieuw vulkanen waarvan er maar een goed te zien is. We slaan af naar Sololá en Panajachel en zien beneden aan het meer de plaats liggen.

Over het Atitlán meer
None

[11-3-2014]

Foto: het Atitlán meer nu beter zichtbaar.

Het meer heeft een vulkanische oorsprong en is een volgelopen caldera die 84.000 jaar geleden bij een eruptie is ontstaan. Het is groot en diep en hoog boven het meer torenen drie vulkanen uit die het meer een uitzonderlijke schoonheid geven. Alexander von Humboldt (van de pinguïn en de golfstroom in Peru) noemde het 'het mooiste meer ter wereld'.
In 1995 werd het gebied rondom het meer uitgeroepen tot nationaal park, alhoewel je dat met een korreltje zout moet nemen. Om toerisme te bevorderen en het meer populair te maken bij hengelaars werd baars uitgezet. De baars vrat alles op wat voor zijn bek kwam en twee derde van de inheemse vissoorten stierf uit, net als een aantal van de vis afhankelijke vogelsoorten. De bewoners die altijd van de garnalen en krabbenvangst geleefd hadden, moesten omzien naar nieuwe bestaansmiddelen.
In 2005 zorgden zware regens en de orkaan Stan voor veel schade en het gebied rond het meer werd zwaar getroffen. Er vielen 1.400 doden; 5.000 mensen raakten dakloos. Agatha, een zware storm in 2010, veroorzaakte opnieuw veel schade. Sindsdien is de infrastructuur weer hersteld, maar de waterzuiveringsinstallatie die in 2005 verloren ging, is nog steeds niet hersteld. De dorpjes lozen direct op het meer. Volgende bedreiging van het meer vormen de mensen met veel geld die zonder enig respect voor natuur en omgeving, idyllisch gelegen plekken opkopen om er luxueuze, met het landschap detonerende villa's te bouwen.

landbouw
None
In de verte vulkanen, dichtbij ordelijke landbouwgrond
bedrijvigheid
None
Uitzicht op veel bedrijvigheid
gele Kalanchoë
None
dichtbij het meer
None
naar volgende pagina:
volgende: Panajachel