Guatemala > Atitlán meer > Atitlán meer (San Pedro)
Derde stop is in San Pedro
None

[12-3-2014]

Foto: straatbeeld met tuk-tuks in San Pedro.

Derde plaats is San Pedro, dat ook steil tegen de helling ligt. Het is er veel drukker dan in de andere dorpjes en vooral het lokale marktje is echt heel leuk en vol met vrouwen in traditionele kleding.

San Pedro op de helling langs het meer
foto-serie San Pedro [1/16]
Het straatje naar de haven in San Pedro
foto-serie San Pedro [2/16]
Vrouw in San Pedro
foto-serie San Pedro [3/16]
Drukte op de markt in San Pedro
foto-serie San Pedro [4/16]
Bloemenverkoopster
foto-serie San Pedro [5/16]
Vrouw in groentekraam
foto-serie San Pedro [6/16]
Op de muur een kolibrie en een Maya god
foto-serie San Pedro [7/16]
Kerk van San Pedro
foto-serie San Pedro [8/16]
Alle vrouwen hebben wel iets te verhandelen bij zich
foto-serie San Pedro [9/16]
Twee vrouwen in een vrolijk gesprek
foto-serie San Pedro [10/16]
Klein meisje met mooie kleren en schoentjes
foto-serie San Pedro [11/16]
Twee vrouwen met een kindje keuren de koopwaar
foto-serie San Pedro [12/16]
Twee vrouwen in een serieus gesprek
foto-serie San Pedro [13/16]
Sommige mannen lopen hier nog in traditionele kleding
foto-serie San Pedro [14/16]
Bijzonder gebouw in San Pedro
foto-serie San Pedro [15/16]
Muurschildering over het culturele erfgoed
foto-serie San Pedro [16/16]
Vierde stop is in Santiago Atitlán: Maximóm
None

[12-3-2014]

Na een uurtje vertrekken we voor de laatste plaats op de tocht van vandaag: Santiago Atitlán. Santiago Atitlán is de grootste en oudste Maya gemeenschap langs het meer en beroemd vanwege zijn Maximóm. Maximóm een god van de Tz'utujil Maya, is een mengsel van de Mayagoden, de katholieke heiligen en de legendes over de conquistadores. Het is in alle opzichten een bijzondere god, want hij houdt van drank (rum), roken en slapen. Maximóm wordt verzorgd door een lokale broederschap en verhuist elk jaar naar een ander huis van een van de leden van de broederschap. Zelf kan je Maximóm dus niet vinden, maar als de boot bij de kade aankomt, verdringen de aanbieders zich om je naar Maximóm te brengen. Wij slaan alle aanbiedingen af tot we uit de drukte zijn en accepteren dan een redelijk geprijsd aanbod.
Maximóm, een pop met een houten hoofd, zit in een kamer met rechts van hem Christus in een kist en links van hem een altaar voor San Juan. Hij is gekleed in een vilten hoed en een westers pak en heeft een rokende sigaret in zijn mond. Uit zijn colbert steekt geld. Hij wordt geflankeerd door twee sjamanen die na een dag vervangen worden door twee nieuwe leden van de broederschap. Heb je zorgen of problemen, kan je die vertellen aan de sjamanen, die leggen het voor aan Maximóm die de sjamanen antwoord geeft. Je moet wel op tijd komen, want in de loop van de middag wordt Maximóm naar boven gebracht waar zijn bed is en waar hij tot de volgende morgen slaapt. De Semana Santa – de week voor Pasen – is een drukke week voor Maximóm. Zijn houten hoofd wordt dan gewassen, hij wordt opnieuw gekleed en naar een kapel op het plein gedragen. Op Goede Vrijdag als de grote processie met het Christusbeeld uit de kathedraal plaatsvindt, doet Maximóm ook mee en vindt er een symbolische confrontatie plaats tussen Maximóm en Christus. Daarna mag Maximóm naar huis om te roken, te drinken en te slapen. In mei verhuist hij naar een nieuw adres voor het komende jaar. Voor ons is het een leuk ritueel, maar voor de Maya is Maximóm net zo'n serieuze zaak als voor alle andere geloven hun eigen god.